Råd / Släkten, arter och hybrider / Phragmipedium /
Skriv början av artikeln om Phragmipedium besseaeInlägg med Phragmipedium besseae som nyckelord.
Nu blommar mina phraggar. Här är samma art i två former. Växer i Ecuador och Peru i svalt/kallt klimat men klarar sig bra i rumstemperatur skulle jag tro. De uppskattar hög luftfukt och fuktigt substrat. Mina växer i Greenmix.
Nyckelord: Phragmipedium besseae
Vackra båda två Har haft en röd P besseae men tydligen trivdes den inte
Konstigt, du har ju alltid så fina orkidéer här på op. Försök igen och håll den alltid fuktig. Om du kan få tag på Greenmix och plantera den i en ganska grund plastskål så kommer du säkert att lyckas. Jag tycker att de är ganska lättodlade. Man ska bara inte överdriva att de räknas som kallväxande. Tempererat är nog bättre.
Bedårande! Upplever du att bessea "rymmer ur krukan", dvs har avstånd mellan rosetter. När jag prövade att odla arten inomhus för några år sedan tyckte jag detta var det jobbigaste. Att nya rosetter hamnade ovanför odlingsmediet. Och när man har svårt att hålla uppe luftfuktigheten så blev detta lite besvärligt.
Det beror nog på vilka kloner man har. Eventuellt också vilket substrat man odlar i. Jag tycker att sedan jag började använda Greenmix så har rymningsbenägenheten avtagit/försvunnet. Tidigare hade jag någon Besseae som ville lämna krukan, då odlade jag i spagnum och riven treefern samt perlit. Kanske var fukten i substratet ojämn medan nu med Greenmix är den alltid tillräckligt fuktig. Jag har inget minne av att de klättrande har dött. Dessa iakttagelser är inte vetenskapligt belagda utan endast vad jag tror/misstänker.
Underbar!
Idag slog andra stängeln också ut på (Hanne Popow är fel) Phragmipedium Mem Dick Clements (sargentianum x besseae).
Den är inne på sitt andra år nu. I år ville den komma med 2 skott som ville blomma samtidigt. Brukar blomma vid denna tidpunkten. Kraftigt rödfärgad. Ser ut att kunna leverera hela vägen fram till jul. Jag odlar den på fönsterbrädan intermediärt i ytterkruka med oasis i botten så väljer den själv hur mycket den vill dricka. Svag gödning som jag drar ner på ytterligare vintertid.
Nyckelord: Phragmipedium sargentianum, Pragmipedium Mem Dick Clements, Phragmipedium besseae
Stilig!!
Å så vacker!
Snyggt!
Härlig färgklick så här framåt jul.
Satte fel namn först, blev rättad av sakkunnig.
Den kommer från Vacherot via Marita Åkesson.
Stjälklängden påverkas starkt av ljusmängden. Svårt att ge lagom med ljus under vintern. Mina masdevallior får nästan meterlånga på coccineor och veitchianor även Prag besseae får för långa stjälkar.
Wops, min kommentar försvann när jag skulle rätta en felskrivning . Vad har du i krukan som håller fukten? En snygg hybrid å dessutom blomvillig, bra jobbat .
Gillar verkligen. När jag köpte min var den en liten en men växte så det knakade. Försökte dela den men det gick inte så bra
Dom kan verkligen växa till sig om de trivs....... fin planta oled . Vad gick snett vid delningen? Bara nyfiken så man inte gör lika dant .
Göran Å Jag ställer innerkrukan på ett oasisblock i ytterkrukan och ser till att det alltid finns vatten på botten. Svag gödning varannan vattning.
Den odlades i GreenMix och med tiden i en stor kruka. Rotsystemet fyllde krukan så mycket att det inte var plats till kompost och därmed inget som kunde suga upp vatten runt rötterna, bladen så ?torra ut? och den angrepps av oidentifierad ohyra som jag inte fick bukt med. Då den bara blommar en gång på en bladrosett blir det i ett blomperspektiv mycket onyttigt grönt och liten möjlighet att få nya rosetter så jag bestämde mig för att sätta kniven i den. För att få med rötter måsta man ta tuvor på omkring 5 rosetter men min var så skadad att jag var tvungen försöka ta 1-2 men då fick jag inte med tillräckligt med rötter
Svaret på din fråga är alltså att dela i tuvor inte mindre än omkring 5 rosetter
Uttryckte mej nog lite luddigt stulun . Menade vad du har för odlingsmedium i innerkrukan. Förstod av din text att den stod på oasis med vatten i botten, men då intressant vilket mtrl. som tål den fukten å kan sprida den i krukan.
Ja oled de ger mkt. rötter, som gör att de behöver större å större krukor. Därför är de mindre phraggarna mer hanterliga, gillar t.ex. fischeri. Tråkigt med din jättefina som gick hädan .
Fin planta och blomma, hoppas den står sig över jul!
Mvh
Mikael
Två varianter av denna kända art från Peru och Ecuador. Gillar lite svalare temperatur, knappt tempererat, med god luftfuktighet och ljust. Mycket tacksam orkidé som kan bilda stora ruggar med tiden. En viss tendens att att ge långa rhizom men det beror delvis på odlaren.
Nyckelord: Phragmipedium besseae
Helt underbar. Har länge letat men inte hittat rätt exemplar till rätt pris. Hur påverkar man som odlare rhizomlängden?
dreglar Min absoluta orkis-älskling, som jag INTE ännu hittar rätt miljö för! Supergrattis till blomningarna!!
Bedårande
Ole och andra intresserade: Artens tendens att ge långa rhizomer och därmed vilja växa ur krukan kan motverkas om man orkar och passar på rätt tillfälle genom att det nya skottet, så snart man ser det, ser till att det täcks av odlingsmediet. När skottet märker av att det möter motstånd så böjer det av uppåt motljuset.
Man kan också styra det nya skottet genom att placera en lagom styv etikett med hjälp av några blompinnar så att skottet leds tillbaka in mot centrum av krukan. Detta måste ske innan rhizomet har rotat sig.
Det går också att likaledes försöka få ett lite längre skott att byta riktning med hjälp av blompinnar. Denna sista metod är dock lite vansklig, det är lätt gjort att man böjer lite för mycket och skottet går av.
Om ljuset är bra, nästan som för cattleyor, så tenderar skottet att sträva uppåt och därmed slipper man långa rhizom och därmed glesa plantor. Se dock till så det inte kan klättra uppåt, detta är lika illa som när det växer ut ur krukan.
Härlig! Jo den gillar att göra långa rhizomer.
Mvh
Mikael
Intressanta tips, tack
Mycket vacker blomma Grattis.
Härlig blomning! Kanske mitt nästa projekt....
Har precis köpt en Phragmipedium Mem Dick Clemens via eBay.co.uk från Glasgow. Snygg planta, väl packad.
(Beställde samma från Orchidehuset innan, men ngn annan hann före mig.)
Den kom i bark. Tacksam för alla tips ang odlingsmedium, gödsling och annat behövligt.
Min PMDC odlas i GreenMix.
Precis en sån färg som behövs den här årstiden!
Jättefin!
Helt fantastiskt! Mycket roligt att se!
Tack för Era positiva omdömen.
Nu så, nu har jag fler tillgängliga bilder och kan visa upp lilla glada färgpricken på vardagsrumsbordet!
Nyckelord: phragmipedium besseae
Magnifik
Jättevacker! Grattis!
Splendido!
Grattis! Väldigt vacker
Symetri och färg ser finemang ut, grattis
Väldigt vacker. Grattis!
Jättefin!!!
Härlig!
Mvh
Mikael
Dessa kan jag inte se mig mätt på!
Grattis!
Har öppnat sin blomma idag. Första blomningen
Nyckelord: Phragmipedium besseae
Härligt
Fint när den lägger huvudet lite på sned!
Grattis!
Grattis! Den är jättefin!
Jättefin! Grattis!
Iiiiiip underbar!!! Orkisen bland orkisar ! Storgrattis! Detta är den orkidè som (eventuellt, några förbehåll finns) skulle kunna få mig att dra på mig ett par stövlar och stövla ut bland grönsakerna. Efter en lååång flygresa, förvisso, men kanske man blir uppgraderad .
Grattis, vacker som en sol
Lyllos dig, så fin. Du skriver första blomning, undrar hur ung är plantan., eller gammal.
Grattis!
Mvh
Mikael
Grattis till en fin blomning!
Snyggt!
Tack alla Jag har haft plantan ett par år.
Snyggt!
Grattis riktigt vacker
Nu blommar ännu en ur sektionen micropetala.
Phrag. besseae växer i Ecuador och Peru på lite olika höjder och därför får man kolla vad de vill ha för temperatur. Mina är i växthuset under sommarhalvåret och inne i mitt arbetsrum under vintern och trivs med det. De är alltså inte utpräglat kallväxande.
Denna har en för arten ganska stor blomma, lite över 10 cm tvärs över pedalerna.
Nyckelord: Phragmipedium besseae
Wow...grattis
Härliga färger!!!
Tjusigt! Är det schlimii som är bredvid (till hö)?
/Mvh, I
Underbar!! Grattis!
Isis: Nej, det är en Phrag. manzurii från Colombia och är ca 6,5 cm tvärsöver. Vill ha det något varmare än besseae men de får växa tillsammans hos mig. Manzurii är den senast upptäckta av den här gruppen.
Läckra!
Mvh
Mikael
Så vackra båda två
Mycket vackra ! !
Ståtliga
Åh, spännande att det upptäckts nya Phraggar, jag har visst dålig koll, tack för infon! Hur länge kommer den blomma tror du?
/Mvh, I
Åh, vad fina!
Isis: Svårt att säga. Tyvärr har jag ett uselt närminne så jag minns inte när den slog ut med sin första blomma men det är säkert en månad sedan, blomman på bilden är den andra. För tillfället har den 2 utslagna och 2 - 3 knoppar till. Kan säkert ha någon blomma i ytterligare 2 månader. Speciellt nu när vädret slagit om och blivit svalare och fuktigare.
Vackert!
Imponerande storlek på besseaens blommor!
Jättefina, grattis!!
Helt underbara!!!
Tack för alla glada omdömen
Den första phrag jag fått i blom! Och en klassiker dessutom, extra kul efter att ha läst Stig Dalströms 'Orkidéer värda besväret' som bland annat innehåller en vild jakt på en sådan här .
Nyckelord: phragmipedium besseae
Grattis till Phragblomningspremiär!! Det är alltid kul med nya kamrater som sköter sig!
Underbar, fin färg. Har en själv som inte har blommat än.
Grattis till nykomlingen. Den e så fin. Min är en ungplanta som inte kommit så långt.
Grattis, den är fin!
Grattis, snygg
Visst är den härlig, och värd besväret!
Mvh
Mikael
Grattis! Riktigt fin!
Grattis till blomningen, väldigt snygg.
Stort grattis!! Den är så snygg!!
Det borde väl ha varit fyra nyanser av brunt... förlåt, orange, men jag har bara tre olika plantor i nuläget. Jag tror jag måste skaffa en till.
Phrag besseae är en linslus, som ni har sett förut. Det är inte mycket att göra. Jag tycker bara att den är så fin!
De andra plantorna är en Prosthechea vitellina, och en Blc. Shinfong Little Sun. Den senare blommar i år på fyra stänglar. (Det hade varit fem om inte jag hade brutit av en. )
Nyckelord: Prosthechea vitellina, Brassolaeliocattleya Shinfong Little Sun, Phragmipedium besseae
Stor grattis, vitelina är inte lätt att odla.
Underbart orange
Eldigt!
Mvh
Mikael
Flammande färger, grattis
Värmande
Tack alla!
Härlig bild, det är något visst med de röd-orangea orkidéerna!
Sååå härliga färger, energetiska!!
Fina eldiga färger
Tack!
Grattis! Härliga färger!
Riktigt varmröda de är jättefina
Älskar orange
så finna.
Minnesgoda läsare kommer kanske ihåg att jag har haft en del krångel med Phrag. besseae. Jag köpte en hösten 2012 som till slut tappade alla blad (med all sannolikhet pga att jag vattnade den med kranvatten). Jag sköter fortfarande om denna planta i hopp om att den en vacker dag ska komma med nya blad, men i väntan på det har jag skaffat mig ytterligare en planta. Den inköptes från Marita Åkesson hösten 2013. Marita lyckades hitta en planta med ett embryo till en stängel. Stängeln gick inte att se, men hon kunde tydligen känna den!
Nu blommar den!
Nyckelord: Phragmipedium besseae
Grattis Peter till en mycket vacker skönhet
Grattis! P besseae är så vackra
Grattis! Den är verkligen vacker jag hoppas min vill slå ut snart också
Grattis till fin blomning! Visst är phraggarna härliga! Jag har också blomning på gång i min duktiga Phrag 'Living Fire'.
Grattis till den efterlängtade vackra blomningen
Grattis den e så vacker.
Fantastiskt vacker!
Tjusigt! Mina bägge besseae har precis öppnat sig också.
En tjusig sak, stort grattis
De är så snygga dessa klarröda Phraggar.
Jag har läst att just besseae är rätt kinkig (vill inte stå i fat med vatten utan vattnas ofta istället, vill inte ha det för varmt etc.), så jag nöjer mig nog med min besseaehybrid istället.
Tack alla!
Jag njuter medan jag kan.
Lycka till med era blomningar!
Vilka lustiga proportioner, söt!
Gissa vem som skaffat Stig Dahlströms bok o helt plöttsligt känner för o utöka samlingen med en röd orkidé :-P (o kanske nån mer...)
Annika: Ja, när du säger det, så ser jag att den ser lite konstig ut. Blomman är fotad lite från ovan. Rakt framifrån är den lika hög som den är bred. (Och jag måste erkänna att jag älskar formen. Jag tycker att det ser ut som en liten ängel! )
Awa86: Jag förstår vad du menar!
Vacker blomma!
Awa86: Har oxå läst om den händelserika jakten i Stigs bok: känns dock som att jag trots allt har en bit kvar till den passionsnivån ! Men en domesticerad variant skulle ju förstås vara trevlig .
Mutanten Var läste du att Phrag besseae inte ska stå i fat med vatten? Jag har en Phrag besseae och har kollat nu gamla inlägg och alla experter rekommenderar att de ska stå i fotvatten. Även att de ska ha det varmt annars avstannar tillväxten. Min planta har inte blommat än men har växt bra.
Mutanten, jag undrar samma sak som stella. Jag har två Phragmipedium 'Living Fire' (Sorcerer's Apprentice x besseae) och de står med 3 cm vatten i ytterkrukan och blommar troget varje år. Så frågan är var du har läst att de inte ska ha fotvatten?
Xara: håller fullständigt med dig, fast i huvet låter de ju jätteroligt att ge sig ut o se "vilda" orkidéer som växer på träden sen kommer jag på att ja ä ganska lat o bekväm av mig ryser av bara tanken på att bo i tält, tur att det finns människor som är lite mer äventyrliga av sig som ger sig ut på sånna strapatser och ser till att arter kommer till odling innan beståndet skövlas totalt
stella och Nenne: På Slippertalk naturligtvis. XD Här har ni länken Besseae
Själv har jag verkligen aning om hur den bör odlas (beror väl på hur hög luftfuktighet man kan hålla etc.), men jag misstänker att fungerar ert odlingssätt, så ska ni inte ändra på det. Själv odlar jag min besseaehybrid ståendes i vatten och hittills har det gått bra.
I det här fallet verkar det ha varit Mutanten som inte hade ögonen med sig eftersom problemen som personen har med sina besseae, verkar bero på hög luftfuktighet i kombination med plantorna ståendes i för tät kompost +vatten. Bra att ni har koll på mig.
Vi har koll!
Nyckelord: Phragmipedium besseae
Vackra plantor, npeter!
Denna skönhet är en av mina favoriter "Phrag besseae". Jag än så länge håller på att lära mig att inte missköta mina orkidéer, är redan glad över att min "Miltonia" blommar om!
Grattis och bästa hälsningar,
Eliana
Förtjusande
Snygging
Favorit-phrag hos mig med, underbar!!
Tack så mycket! Ny stängel är på gång!
Tjusig underbar färg
Jag har en Phragmipedium besseae som jag har misskött. I nuläget har den inga blad alls. Min fråga är om den, trots att den inte har några blad, kan komma att sätta nya, eller om den är bortom all räddning. Rötterna är fasta och fina.
(Jag har försökt hitta info om detta på nätet, utan att lyckas. Jag ska också tillägga att jag tror att jag vet vad jag har gjort för fel i min skötsel. Min fråga är egentligen bara om plantan kan komma igen trots att den inte har några blad.)
Tack på förhand!
Nyckelord: Phragmipedium besseae
Det är inte så länge sedan det var en diskussion här på OP om en Phal, som inte hade några blad. Den bedömdes inte ha någon möjlighet att överleva, för fotosyntesen fungerar inte utan blad. Tyvärr hittar jag inte den tråden. Däremot hittade jag denna länk på Internet:
http://illvet.se/fraga-oss/kan-vaxter-le...
Chansen att den överlever är ganska liten men eftersom den tycks ha friska rötter kan det möjligen lyckas. Vattna igenom krukan ordentligt och låt den sedan vara ifred med 1 - 2 cm vatten på ett krukfat under.
Phrag tål inte att torka ut, inte ens för en kortare period, och är känsliga för omplantering/delning. I övrigt tycker jag att "Besseae-gruppen" är lättodlade om de får tillräckligt med vatten.
Jag använder 40% pinjebark, 50% färsk sphagnum och 10% frigolit från livsmedelsförpackningar.
jag la Spagnum runt rötterna på Phal. och vatnade med regnvatten. tyvärr...:(
Tack för alla svar!
bolebos svar ger ett visst hopp! Jag gör så att jag sköter om plantan som vanligt (på det nya och bättre sättet!) i en eller två månader till så får vi se vad som händer.
Nenne: Jag minns den diskussionen. Det var nog den som fick mig att börja fundera på om det var någon mening att fortsätta med denna planta. Tack för länken!
Någon gång för en tid sedan undrade jag detsamma om en Paph, svaret då var att det bara fanns en chans om det finns en ny tillväxtpunkt, alltså om det skulle dölja sig något litet kommande skott bland rötterna. Håller tummarna!
Det gäller för Phragmipedium också. Det är denna möjlighet som ger aktuell planta en chans att överleva.
Aj då. Jag har nyligen tagit död på en liten tillväxtpunkt, så jag skulle bli mycket förvånad om den klarar av att producera en ny.
Men jag jobbar vidare med plantan under en månad så får vi ser hur det går.
Tack för svar och hållna tummar!
Tråkigt att höra om din planta, MiniLilacia.
Jag har haft en Phalaenopsis som bildat nya blad efter att ha tappat alla men hade fina rötter kvar, på den tiden var jag nybörjare och hade vattnat med vatten från egen brunn (kalknivån är extrem), vattnet dödar till och med Phal. Jag letade efter alternativ till regnvatten (går inte bunkra till vintern). Jag testade att filtrera i torv (bökigt, tror inte blocket filtrerade bort tillräckligt och omöjligt o veta när det ska bytas), det hjälpte nog lite i början för en Phal. fick ett nytt bladpar (flera månader efter att ha tappat bladen ! !!) detta bladpar kom från sidan ungefär där ett gammalt blad hade suttit och de växte bra ett tag men sen bytte jag nog inte torvblocket i tid och då dog tyvärr plantan.
Så länge rötterna är okej skulle inte jag slänga plantan, den kan ju överaska med lite tur
Nu har jag ju ingen koll på hur resten av dina orkidéer mår men det kan vara bra att försöka hitta saker att förbättra som vattnet, ljuset, värmen eller hur man vattnar sen kan man ju få dåliga exemplar ibland med, men förbättrar man något kan det göra mer skillnad än man tror, sen jag skaffade mitt RO-filter för snart 2 år sedan har jag äntligen fått flera plantor att blomma om vilket jag inte lyckats med tidigare.
Man blir ibland förvånat över hur orkidé mot förmodan kommer tillbaka om de får rätta förutsättningar. Jag har med framgång (dock inget erfarenhet av Phrag i detta sammanhang) har fått liv i till synes döda orkidé genom att skölja ut alla eventuella salter i komposten och dra över en genomskinlig plastpose med ett par små hål för att försöka minska avdustning frå detta lilla som är kvar ovanför komposten. Lycka till
oled, hur lång tid har det tagit för att få en till synes död orkidé till en blombar planta och vilken art har det varit? Verkar väldigt svårt och måste ta lång tid.
Det går, läste faktiskt ett inlägg om en medlem på Orchid Board som fått tillbaka två phraggar efter att de båda drabbats av röta. Här är inlägget: Saving two Phrags - after some rotting Sensmoralen verkar vara: Finns det liv, så finns det hopp.
Tack alla för era svar!
Jag är ganska säker på att jag skadat min besseae genom att vattna den med kranvatten. I vintras, när plantan stod inne och vattnades med kranvatten, förde den en tynande tillvaro. I somras, när den hängde ute och vattnades med regnvatten, satte den ett nytt skott. Detta skott dog dock ganska snabbt när jag tog in plantan och åter började vattna med kranvatten. :P
Hädanefter får den bara regnvatten. Det får numera också min Memoria Dick Clemens. Den verkar inte ha tagit lika stor skada av kranvattnet, men jag tycker mig se att den mår bättre på regnvatten. Mina två Sedenii verkar inte lida av kranvatten. De växer bra, och en ska snart blomma!
Mutanten: Stort tack för den solskenshistorien! Det var precis detta jag ville höra! Nu ger jag inte upp!
Jag har sedan flera år tillbaka två Phrag Living Fire, som aldrig har fått/stått i något annat än kranvatten och samma sak gäller för mina andra plantor. Den största Phragen har idag ett bladspann på ca 100 cm och den något mindre ca 80 cm och de blommar flitigt varje år. De står enbart i sphagnum och jag spolar igenom krukorna ordentligt en gång i veckan och sen har de alltid ca 3 cm vatten i sina ytterkrukor.
I Västerås, där jag bor, har vi mjukt vatten, dvs 5 dh. Har du kollat om ditt kranvatten är hårt och om det kan ha med det att göra?
Enligt Falu energi och vatten ska vi ha mjukt vatten (3,2). Men jag vet inte. Jag tycker att det snabbt blir mycket kalkavlagringar i de vattenfat jag har stående i fönstren.
Du kan ju om du känner det nödvändigt testa vattnet hemma med t.ex. tillförlitliga akvarietester. Sen är ju en del orkidéer så känsliga att de inte bör vattnas med vanligt kranvatten från början.
Det kan ju vara svårt att samla tillräckligt med regnvatten och lagra det utan att det bildas alger eller börjar lukta illa, det finns ju lite alternativ till regnvatten själv har jag bara testat filtrering i torv och tyckte inte det fungerade så bra och RO men det är ju ganska dyrt, tar plats och kräver att man byter delar ungefär varje år jag tycker RO är klart värt det (även om jag bortser från akvarierna) men det är ju upp till var och en. Det finns säkert fler sätt att förbättra vattnet som åtminstone är bättre än kranvatten när man inte har något regnvatten.
Jag provar med regnvattnet. Jag har samlat ihop 20 liter i två plastdunkar. Återstår att se om eller när det börjar växa saker i dem. Blir det för mycket tillväxt får jag väl skaffa mig sån där RO-maskin.
Tack för hjälpen!
Med stor sannolikhet så är det kranvattnet som skadat den. Det är mer än hårt/mjukt vatten som påverkar, nämligen hur mycket salter det finns i vattnet. Rena arter, som besseae, är alltid känsligare för salter än hybrider, så regnvatten eller RO-vatten är att rekommendera till dessa.
Jag införskaffade ett RO-filter för ett tag sedan och enligt säljaren så ska jag inte behöva byta det varje år. Hoppas detta stämmer. Det tar inte särskilt stor plats tycker jag, men det kan vara för att jag är så van att se det numera. Har det kopplat till duschslangen och det fungerar smidigt tycker jag.
Ett billigare sätt att rena vattnet på är en Dafikanna (om det blir billigare i längden, vet jag däremot inte). Jag blev varnad av någon, minns inte vem, att filtrena från dessa kunde tillsätta skadliga ämnen, men mina Phraggar levde på vatten från denna i ca 1 års tid och växte fint, så just detta märke verkar inte tillsätta något skadligt i alla fall.
Kan du samla regnvatten, så är nog detta det absolut bästa tror jag. Lycka till med Phraggen!.
Om du kan ställa dunkarna mörkt och så svalt som möjligt blir det inga problem. Har du inget sådant utrymme så ställ dem på balkongen med ett mörkt skynke över. Jag lagrar 2000 l under vinterhalvåret i källaren utan problem. "kranvatten" är ett vidlyftigt begrepp. Numer är regnvatten ett tämligen växtssäkert vatten. Längs västkusten ska man kanske vara försiktig efter kraftig västlig vind med regn pga risk för hög salthalt.
Mutanten man brukar behöva byta partikel och kolfilter ungefär varje år när TDS värdet börjar stiga de kostar inte så mycket sen byter man själva membrandelen när det inte blir tillräcklig förbättring av att byta de andra filtren, det är dyrare. Om man inte byter partikel och kolfilter blir membranet fortare slitet. Det är inte svårt att byta delar heller.
Jag har sparat ett 30-tal 4-5 liters diskmedelsdunkar från jobbet, spolarvätskedunkar etc. Förvarar regnvatten i dom. Dunkarna har jag i en friggeboda. Där är det mörkt och kallt, dunkarna (vattnet) fryser till och sen är det lagom mängd när man tar in en dunk dan före vattningen.
Awa86: Tack för den informationen. Vart får man tag på dessa delar? Jag tror även detta innebär att jag måste skaffa en TDS-mätare eftersom det är svårt att kolla ifall värdet stigit annars... Får nog satsa på en trisslott eller två tror jag bestämt.
Köp en till mig oxå, är du snäll. Du får 25:- vid vinst! (Räknar på mitt regnsystem... och på allt på önskelistan... och på ett rymligare hus...)
2000 liter var inte illa! Och jag som kände mig rik med mina 20 liter!
Tack för alla tips och förklaringar! Det får bli källaren för mina dunkar.
Mutanten: ursäkta att svaret tog lång tid har varit i stallet. Nu vet ju inte jag vilken sort du har, kolla där du köpt, drakfisken.se har aqulight delar (och bra TDS mätare den dubbla är smidig kostar 395:-), pwss.se har delar till nåra andra hittar du inte rätt sort finns det länkar till fler handlare på saltvattensguiden.se
Är också imponerad över 2000 liter!!! Men antar att man samlar så mycket man tror behövs om det går.
npeter: Lycka till med regnvattnet jag hade nog mina dunkar för varmt i brist på bättre utrymme men det tycks ju funka bra för många andra att lagra under vintern
Awa86: Bättre sent än aldrig. Tack för adresserna, nu vet jag vart jag kan leta också.
Hej.
Hade tänkt att köpa en phragmipedium besseae.Är det någon som har några bra skötselråd för denna art.
Har läst att den kan vara svår att odla och få i blom.
Nyckelord: Phragmipedium besseae
Jag är på god väg på att ta död på min besseae. Jag har den i ett västfönster med tillläggsbelysning. Jag kör semihydro i vulkansten.Min enda gissning är att kranvattnet inte duger. Jag ska försöka med regnvatten, men jag tror att det är för sent...
Ta upp plantan ur lavastenen och plantera om den med tallbark, spagnum och småbitar av frigolit. Ställ plantan med någon cm vatten, obs, regnvatten! Låt den aldrig torka ut.
Lavasten är ett mycket lömskt odlingsmedium, den kan ansamla närsalter och andra salter och efter en tid så dör plantorna. Vissa odlare når dock bra resultat med lavasten en tid...frågan är hur länge.
Jag planterar om idag! Stort tack för tipsen!
Edwin: Phrag. besseae är ganska lättodlad om man odlar i ett medium enligt ovan och vattnar dem som jag beskrev. Temp.
15 - 20 grader. De tål svalare men tillväxten avtar. Näring ca 250 - 300 mikroSimens i ledningstal i de flesta vattningar med enbart vatten ibland för att skölja u överflödiga närsalter.
Lycka till!
Tack för tipsen gör som du säger Bolebo.
Hej den här Ph. besssea köpte jag av Orchidehuset 2009 den har blommat varje år sedan dess.Men i år har den verkligen satt fart i tillväxt och blommning,den har förgrenat sig.Det är inte helt ovanligt att de gör så när de mår bra , jag har själv alldrig upplevt det tidigare.( Nere till vänster i bild håller Ph.andreettae på att öppna sig och fler är på gång).
Nyckelord: Phragmipedium besseae
Det var en härlig syn, den var verkligen färgstark! Odlar du den i mossa?
Jisses, har nog aldrig sett en så lång stängel på en besseae. Imponerande!
Dom är så fina
Annika: Jag odlar denna i en blandning av lavasten och GreenMix .
Mattias: Jag kan bara hålla med dig vad gäller längden på stängeln den här mäter 47 cm upp till översta blomskaftet.Har en till besseae som som är på gång med sin 6:e blomma och den är "bara 32 cm " till det blomskaftet.
Glömde att lägga in en bild på blomman framifrån för att visa färg och form.
Grattis till en fantastisk blomning. Färgen är underbar!
Jättefin!!
Tack skall ni ha .
Härlig blomning, färgen är underbar
Åh så fin den är!
Själv förälskade jag mig i besseae p g a Mattias foto här på Op för ett antal år sedan.
Jag prövar om och om igen men det lyckas inte särskilt väl att få mina i blom. Förmodligen kör jag med snålvatten, vågar inte riktigt tro att den kan ha det blött alltid. Annars är det något annat som blir fel.
Kul dock att se era lyckade exemplar!
Den första är en Phragmipedium besseae,den andra är en Phragmipedium Don Wimber 4N,samt en bild på båda för jämförelse. Ph. Don Wimber 4N är nyligen inköpt från Elsner Orchideen, Ph. besseae har jag haft något år den blommar troget.
Nyckelord: Phragmipedium Don Wimber 4N, Phragmipedium besseae
Vackra Phraggar, grattis!
Mmm.... något speciellt med den färgen. Tjusigt!
Verkligen eldig!
Mvh
Mikael
Snygga Den färgen är jag svag för!
Vackert Kask!
MYCKET SNYGGA!
Riktigt fina. besseaen är bra mycket snyggare form på än min egen.
Tack alla,ja det är något med besseaen´s färg.Det var en vackert röd St.Ouen som fick mig att samla på phragmipedium
Håller med, verkligen tjusig röd färg på besseae.
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter