Inlägg med Paphiopedilium som nyckelord.
Hej. Var längesen jag var aktiv på sidan men nu är orkide intresset på topp igen
Har ett gäng Phallar (bara hybrider från ica typ men fina ändå) och en Paphiopedilium och nu funderar jag på det här med näring.. Vilken sort är den absolut bästa till dessa???
Nyckelord: Phalaenopsis, Paphiopedilium
Har man inte så många fungera vanlig flytande näring du kan köpa i de flesta butiker. I annar fall kan du köpa pulvernäring på tex orkidehuset
Tack.. Har bara sju stycken totalt
Jag har efter mycket experimenterande kommit fram till att jag inte har en aning. Jag förstår teoretiskt vikten av näring(ssammansättning), men erfarenhetsmässigt fungerar det bäst utan tillsatt näring... (få inte hjärtsnörp nu!!). KAN det vara så att det finns viss näring i sphagnum, bark och annat omplanteringsmaterial? Jag har aldrig tagit död på så många orkisar som 2016 när jag fick för mig att använda orkidénäring: jag följde alla rekommendationer (tyckte jag), men bra gick det alltså inte. Sedan dess har jag helt sonika skippat tillsatsnäring med betydligt bättre resultat: orkisarna har inte bara överlevt utan även blommat . (Möjligen som överlevnadsreaktion på näringsbrist, men, men...
! )
Vist finns det näring i bark och spagnum men fram för allt finns det lösta salter i vanligt drickvatten.
Allt material som bryts ned finns det ju näring i. och som sagt även i vårat dricksvatten. men det borde väl inte räcka?? finns det ngn lättläst info med exakt vad orkideerna kräver?
Tag dig tid och läs följande länk med en artikel av Tom Ericsson: www.rhododendron.se Den ger en utmärkt beskrivning av växters näringsbehov generellt och orkidéer är ju onekligen en växt med samma krav som andra.
Numer använder jag Akernes Rain Mix, inte för att den är bättre än alla andra men den är billig jämfört med de flytande preparaten. Dessutom slipper du släpa hem en massa vatten. RM är avsett för regnvatten eller RO-vatten. Tidigare, innan RM kom ut på marknaden, använde jag flytande blåkorn. OBS, använder du kommunalt vatten bör/ska du halvera dosen g.g.a. att vattnet innehåller div. närsalter samt kompostens bidrag. Själv mäter jag vattnets ledningstal med en konduktivitetsmätare och blandar i näring i mitt regnvatten så ledningstalet blir ca 150 ppm. Undvik de små söta specialflaskorna, rena lurendrejeriet, de är bara dyra och söta. Läs artikeln först så faller allt annat på plats vad gäller orkidéer och näring.
I skåne ligger ppm på runt 250 så tänk på det. Tillsätter man näring är risken för vissa släkten att ledningstalet blir så högt att rötter bräns
Ole, vad häller ni i för något i vårt fina Bolmenvatten som är rena drömmen för orkidéodlare eftersom ledningstalet blir så högt?
250 microsiemens motsvara 160.2564 ppm, sorry tänkte fel
bolebo, tror du tappade lite av länk-adressen till Tom Ericssons artikel om näring. Har den sparad sen tidigare så här kommer den:
http://rhododendron.se/Godsling%201997.p...
Allt vatten VASYD distribuera är rena drömmen utom när vi tar reservvatten från Ringsjön, fråga dick
VASYD tar vatten från Alnarpsströmmen (avkalkas mm mm), Vomb (infiltration) och Bolmen, alla en dröm för orkidéodlare
Det vattnet har jag med Oled och jag kan inte göda mina. Får alltid brända rottoppar när jag gött ett tag, är det pga det?
vad är det för släkte?
Viket planteringsmaterial använder du?
Vad har du för kruka?
Vilket väderstreck ?
Tack Annika S. Annars finns artikeln jag hänvisade till under rubriken "artiklar & info" men din hänvisning är enklare.
Ååå just det.. Vi använde konduktivitetsmätare i skolan när jag läste naturkunskap i våras.. lite klantigt att inte tänka på den :-P tack för all toppenbra input
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter