Råd / Årstider och periodicitet /

Nyckelord: Oktober

Nu blommar Utöver plantor som blommar "hela året" eller många månader i sträck blommar bland annat dessa släkten och arter just nu i Sverige: Australiensiska och Ostasiatiska Dendrobium såsom D. aberrans, D. fleckeri, D. ypsilum, D. lexandriae och D. moniliforme. Aeranthes grandiflora Många Paphiopedilum Angraecum calceoulus, Angraecum leonis Många Cattleya, bland...

Läs hela artikeln

Inlägg med Oktober som nyckelord.

2/10 -15

+ 9/10 -15

Vad förändras i Oktober?

Hej,
Jag tänker mig att skriva en liten artikel var månad om vad man bör tänka på i sin orkidéodling. Jag vill gärna ha er hjälp!

  • Vad förändrar du i din odling nu när oktober kommit?
  • Vilka släkten är i knopp och blom?
  • Var i landet finns du?

/ Björn

Nyckelord: oktober, årstider

2/10 -15

Hmm, jag vattnar mer sällan.
Och mina Dendrobium moniliforme är i knopp.
I Dalarna.

2/10 -15

Jag jagar bladlöss & vinbärssnäckor som följt med en & annan planta in trots att jag dränkt de krukboende upp till krukkanten för att få monstrena att komma upp till ytan! Jag springer in och ut med plantor för att dygnstemperaturen är oberäknelig, vi har haft frost ngr ggr redan. Nu har oxå dagsljuset kommit ner under 12 timmar så jag ska sätta upp min lampa för extraljus för de som bor runt ekvatorn & har konstant 12 timmars ljus året om. Jag håller oxå på & förbereder nyinköp av både belysning & hyllor (jag har ju flyttat så andra/fler lampor behövs). Jag har gjort ngr omplanteringar, en stackare fick sin lerkruka krossad när den fastnade i en vindpust häromveckan! Jag klurar oxå på placeringar av plantor efter sommarvistelsen utomhus. Jag tänkte inreda min matkällare till de mera svalväxande plantorna som nog inte kommer trivas inomhus i torrt klimat. Jag har haft de inomhus tidigare i lägenheten men nu när jag har möjligheten ska de få flytta in i fukten istället.
Jag vattnar nog egentligen inte mer sällan för nu börjar luften bli torrare inomhus & elementen kanske kommer sättas på snart oxå.
Blommar: Aereanthes, Angraecum calceoulus (har haft blomstänglar ända sedan tidig sommar men har först för kanske 2 v sedan börjat slå ut, det finns 7 grupper inom Angraecum i odling tydligen & jag vet inte vilken grupp den här tillhör så därför nämner jag arten), Scaphosepalum bicristatum (vet inte om det finns ngr grupper inom Scaphosepalum så därför nämner jag den specifika arten) har blommat nästan konstant sedan jag fick hem den i april ngn g & "still going strong"!
Knoppar, stänglar & blomskidor: Angraecum leonis (precis satt stängel), BLC, Catasetum, Cattlianthe, Cattleya, Australiska Dendrobier, Laelia (tills den där vindpusten gjorde att stängeln gick av... ) Masdevallior, otaliga Restrepior, RLC.
Jag bor i Småländska inlandet.
/Mvh, I

2/10 -15

Stor!. Från Xara.

I blom/knopp i Mälardalen:

Paph. Maudiae Vinicolor Schwarte Madonna
Paph. coccineum x liemianum
Phal. lamelligera
Dend. ypsilum
Dend. lexandriae
Paph. lowii x superbiens
Dend. Nora Tokunaga x aberrans
Oncidium cheiroforum
Barkeria spect. x lindleyana
Diverse ICA-nopsisar

Jag gör inget medvetet annorlunda nu i oktober!

3/10 -15

Hmm, hos mig har alla plantor förutom C. cristata kommit in, de vattnas en gång i veckan över lag, en del varannan vecka, de i skåpet vattnas automatiskt.

Blommar nu
Paph Pinoccio (över 2 år i blom)
Phal violacea var sumatra
C. forbesii
Aeranthes grandiflora
Phal equestris
Dtps Tzu Chiang
Phal violacea

Knopp/blomskida
Dend fleckeri
C. labiata
C. gaskelliana
C. aurantica
BLC

Har några fler oxå men är lite senil

Jag tycker oktober är en viktig månad, för då ska det förberedas en hel del inför vintern!
Jag tog in plantorna från balkongkollot den 26 september och en vecka innan blev alla Fruktträd Effekt - duschade i förebyggande syfte mot spinn. Den enda som fortfarande är kvar utomhus är min stora Coelogyne cristata och den kommer att få hänga ute så länge som möjligt, för att sedan gå ner med pelargonerna i sval/ljuskällaren. cristatan har växt till sig rejält i sommar och kanske beror det på att den för första gången har fått Algomin trädgårdsnäring (långtidsverkande) vid tre tillfällen, sedan den kom ut på balkongen i våras. Den har också fått vatten oftare (2 ggr i veckan) och har stått under kranen i köket ca 30 min/vattning. Har bl a några Dendrobium, som också ska tillbringa vintern i källaren, som är så bra för både pelargoner och kallväxande orkidéer. Hög luftfuktighet, temp max 15 grader och mycket ljus är en bra kombination. De som förvaras där får mindre vatten och ingen näring under viloperioden. Plantorna i lägenheten får samma vattning och näring året runt. Nu tas också allt tillgängligt solljus tillvara och inga persienner dras ner, som skydd för solen.
Blommar hos mig nu gör flera Phalaenopsis och Dendrobium samt Paph Pinocchio.
Jag bor i Västerås (Västmanland).

9/10 -15

Tack för hjälpen allesamman!

Jag har skrivit artikeln nu. Om ni har tillägg eller ändringar, skriv en kommentar här eller redigera helt enkelt artikeln - artiklar ägs av oss tillsammans.

9/10 -15

I blom/knopp: Phal equestris, Phal amboinensis, Phal celebensis, Phal lindenii, Phal sanderiana och Aerangis distincta x biloba

Ge ditt svar