Råd / Släkten, arter och hybrider /
Skriv början av artikeln om MacodesInlägg med Macodes som nyckelord.
Fick hem två arter Macodes, petola & sanderiana. Har läst att de ska odlas varmt & skuggigt, men ni som odlar dem framgångsrikt, hur varmt & skuggigt?
Har tänkt östfönster utan tilläggsljus, en eller ett par timmars dagsljus på morgonen. Behöver den ännu skuggigare?
Nyckelord: Macodes, Macodes petola, Macodes sanderiana
Söker med ljus och lykta Macodes Petula. Finns det ngn här på OP som möjligen har ngn fin delning eller planta?
Det fanns små ex på Petab men yj vilka dåliga ex. De verkade inte ens ha rötter i krukan.
Nyckelord: Macodes
Kolla med Adelsward! Han har en som verkar få en massa nya skott.
Finns det någon i närheten av Stockholm som har en makodes till försäljning? Den får inte vara döende utan lika fin som min förra var innan den dog!
Nyckelord: KöpOchSälj, Macodes
Den här är inte så lätt att få att trivas men jag försöker..
Hur lyckas ni med den här skönheten?
Nyckelord: Macodes petola, Macodes
Jag har inte något råd att ge dig plumeria, om hur du ska lyckas med Macodes.
Men däremot har jag en som jag köpte i höstas och en som jag fått av min dotter Tina.
Den jag köpte har inte visat någon vilja av att över huvud taget trivas hos mig. Den har trilskats från första dagen.
Den andra, som jag fick överta, hade inte varit hos mig länge innan den också beslutade sig för att protestera.
Bladen blir gula och bladstjälkarna ruttnar.
Jag har försökt med lagom vattning, inte vatten på bladen, inte för ljust.
Nu har båda hamnat i ett norrfönster, som får bli deras sista chans till överlevnad.
Hoppas du lyckas bättre med din Macodes. Bladen är ju fantastiskt fina, riktiga konstverk.
Kanske någon kommer med ett dunderrecept här på tråden, så vi får fart på dom
Den ska ju vara jättesvår att lyckas med, det är ett faktum.
Har inte testat än, mest för att jag inte fått tag på någon men då ska jag allt försöka. Den behöver nog det ganska ljust, jämn fuktig jord. Kraftig luftcirkulation och hög luftfuktighet, Det är nog en svår balansgång, men odlarna kan ju!
Gtgoon, vet du vad, jag skall ge den ena, ännu en chans.
Den ska in i skåpet igen, där den inte trivdes. Där ska den få en annan plats än förra gången , och en liten badmössa på sig, när de andra orkidéerna duschar
Om det händer något positivt med den ska jag berätta det.
Nä förresten, jag kommer att berätt vilket som.
Jag får köra spegel på Jimmys och Gunsans svar, min dog ganska snabbt. Vet inte riktigt vad det inte gillade.
Har haft blandad lycka med dom där... Har tillochmed lyckats få en i knopp! Tror inte det blir så mycket mer av den, men man vet aldrig. Dom har en tendens att separera från sina underjordiska delar, och sen blir det bara skit av allt...
när jag hade min,,,innan gun fick den så var den i ett norr fönster. stog på ett fat för i ytterkruka trivdes den inte.....jag tyckte till slut att den blev "tråkig" så hos mig fick den inte stanna,,,,,balansen mellan fuktig och sur var svår,,,,
Jag är så himla sugen på en macodes petola men, den verkar svår att få att trivas.
Är det någon som har (den nästan lika vackra) Ludisia discolor var alba hemma?
Den verkar ju vara lättare att sköta och bladen är väldigt vackra.
Jag skulle vara mycket intresserad av ett skott!
Har haft en förut och den varade några år. Skaffade två nya i höstas på jubileet, har vuksit bra, nya blad. Den ena som fick knoppar gav jag bort. Tror det gillar ganska mörkt och fuktigt. Står tillsammans med mina botaniska Phal, men i mörkasre hörnet. Det kanibland bli nedåt femton grader ett tag på nätterna där med, fast det är mitt varmaste ställe.
Märkte också problemet med ruttnande stammar. Den jag har vattnas på fat.
Flera gånger har jag velat ansluta mig till frågorna angående Macodes petola, men...
Jag skaffade mig en sådan i slutet av sommaren. Det var en ynklig planta från ”Blomster Landet” i Uppsala. Den bestod av två små/små rosetter med blad som var inte större än 1.5 cm. Den var dyr tyckte jag (80:-), men jag hade läst om den och köpte den… som ”belöning” för mitt tålamod att gå hela vägren från stan till affären…
Jag planterade omgående Macodes p. – dvs. i samma kompostblandning som mina Paphiopedilum. I utekrukan la jag lite extra lecakulor dränkta, mer än till hälften, i vatten. Jag har varit försiktig då jag har vattnat – alltså jag har försökt skydda bladen från vattendroppar.
Innan den 18/12 hade plantan fått två nya rosetter och en blomstängel på ca 15 cm… Sedan … åkte jag till Bulgarien… Hur plantan ser ut nu, det vet jag inte… (Därför har jag inte vågat komma med några inlägg..) Om granen, som sköter mina orkidéer nu, har klarat instruktionerna bör den har blivit större.
PS. Min Macodes petola står lite mer in i rummet, men nästan i samma belysning som de övriga Phalaenopsis. Jag har haft känslan av att den inte vill bli nuddat, men att den vill att man ”pratar” med den… /L
Min blir bara värre och värre..som sagt stamdelarna ruttnar och bladen blir gula. Men den lever iallafall..
Den har det skuggigt, varmt, fuktigt, vad mer kan den begära?
Har hört att den dör efter blomning och att man ska klippa av blomstängeln när den kommer. Vet nån något om det?
Jag hade också hört det där om att klippa blomstängeln, men även om blommorna inte var mycket att ha, så kunde i alla fall inte jag klippa i något levande!
Min lilla planta, inköpt för 49 kr på PETAB hösten -05, står i badrummet i ett norrfönster,men får lite extra ljus av lysröret där. Rel varmt och fuktigt är det också. Den är planterad i små barksmulor och jag har inte planterat om den, vattnas som regel underifrån.
Den växte på bra och fick nya skott, MEN - jag tog och la mossa ovanpå barkkomposten och det blev FÖR fuktigt. Ett par av skotten ruttnade vid fästena och nu består plantan bara av ett större skott och så ett mini-dito:-(((
Mossan är givetvis borttagen och allting verkar i alla fall f n vara OK.
Då jag läser det ni har skrivit om Macodes p. och då jag tittar på min lila planta, blir jag både förvirrad och glad. Glad för att min planta fortfarande lever. Som jag kanske skrev tidigare, bestod den vid inköpet endast av en två bladig rosett ( 3 cm på höjden) och en till, som inte var längre än 0.5 cm. Den lila rosetten dog på dem andra dagen – innan ens jag hade hunnit vattna plantan själv. Då planterade jag om den i samma kompostblandning som jag använder för Paphiopedilum. Nu har den tre rosetter till (från 1 till 4 cm höga) och har blommat i 2 månader.
Än så länge vattnar jag Macodes uppifrån, men ytterst försiktigt. Den får stå i en skål och dra i en stund. Sedan, i dennes utekruka får lecakulorna vara lite blöta… Plantan gillar ljus, tycker jag, men inte sol. Den tycker också om luftcirkulation och att det inte ska vara för varmt. Den får gödsel samtidigt som mina andra orkidéer. Den vill inte bli helt torr och, som jag skrev tidigare, har jag en känsla att den inte heller vill att man vidrör des blad… Vet ej varför jag tycker det… /L
Jag glömde (dvs hade förträngt!) att min lilla Macodes i höstas plötsligt hade drabbats av rött spinn - inte konstigt att bladen gulnade:-(
Tyvärr tog det väl ändå en stund, innan jag upptäckte det och vad gör man med en planta med så mjuka känsliga blad? Jag sprutade ändå lite försiktigt med Provado Plus, men sen var jag lite klokare och tvättade av undersidorna med Fruktträdseffekt.
Tror att jag ska ge den en ny omgång idag!
Lina.
Hur ser du att plantan inte gillar beröring? Jag har också hört en del prat om det, vad gäller andra växter, men jag har aldrig sett några symtom själv. Jag har för mig att teorin är att klyvöppningarna täpps igen av vårt hudfett, men då borde ju preparat som t.ex. Fruktträd-effekt vara helt förödande. De bygger ju på att täppa igen insekternas trakéer, konstigt att inte växten kvävs på samma gång, om man sprutar över den grundligt.
Vad gäller död efter fruktsättning (monokarpism) så sätter alla perenna, monokarpiska växter sidoskott som lever vidare efter det att "moderrosetten" dött. Så låt det blomma.
En granne i huset där jag bor har haft en sådan planta. Hon har upplevt den som mycket skör och jag håller med henne. Hennes planta dog och hon tyckte att det var eftersom hon hade ”petat den för mycket”… Själv har jag inte tänkt så mycket på att vår fingersvett skulle kunna påverka plantan. Jag har mest tänkt på blöta fingrar, eftersom Macobes blad inte gillar fukt. Men samtidigt, tittar jag på en Macodes, får jag känslan av att den vill vara i fred… att den bara vill bli betraktad. Så jag har lämnat min planta i fred, men inspekterar den varje dag och är glad att den lever. Alltså: Min slutsats är inte vetenskaplig, fast jag tillämpar den… /L
Hej!
Efter att ha snackat med ett par kompisar, bl.a. "Plumeria", tror jag att jag har kommit en liten bit påväg om hur macodesarna ska skötas. För det första ska inte någon del av stammen befinna sig under jord, dom ska ligga ovanpå och skjuter ner rötter. Tittar man på deras växtsätt så är dom krypande, altså inga stamdelar under jorden. Det är därför dom ruttnar. Det gör att man kan ha jorden rätt fuktig och ändå bör stammarna inte ruttna. Min macodes mår rätt dåligt efter att ha fått det väl blött under julen (var bortrest och kompisen följde mina instruktioner...), men det ser ut som om jag håller på att vända utvecklingen genom att lägga det som är kvar av stammarna ovanpå. Har sett början till rötter och nya skott. Har dessutom försökt att göra en jordblandning som jag gissar att den kan se ut i det vilda, med mull, bark, torra sönderrivna löv och vitmossa. Någon sade att det är bra om jorden är luftig och mullrik, vilket verkar rimligt. Sen står krukan i en ytterkruka med lecakulor och vatten i botten, för fuktens skull. Ska bli spännande att se hur det går i fortsättningen. Är hoppfull.
Macodes måste ha bland de mest förtrollande vackra bladen i växtvärlden.
E. F.
Hej Erik, det du skriver är intressant och logiskt. Min kompost är annars ganska purös, men med vattet ser jag till att vara försiktigare. Då jag var utomlands har Macodes vattnats var 14:e dag. Det ser ut som om plantan har tyckt om det. /Lina
Tack Lina!
Hade inte kommit på det om inte jag snackat med några kompisar.
Tror du har rätt mycket rätt i det du säger. Min kruka var regält blöt, när jag kom hem för två veckor sedan. Har gett den vatten först för någon dag sedan igen. En annan kompis har fantastiska macodes och han låter dom torka ut lätt emellan. Måste ringa och fråga mer hur han sköter dom. Själv har jag idag startat ett litet test. Har mina stående i en rätt stor och djup kruka. Skulle tro att rötterna är rätt grunda. Att jag har krukan ståendei en ytterkruka med lecakulor, är för luftfuktighetens skull. Nu har jag låtit vattnet gå upp några cm på innerkrukan, för att jorden ska dra åt sig med kapilärkraften. Det är ändå långt till rotnivån. Det borde ge jorden och plantan en hyfsad fuktighet underifrån, utan att den blir plaskblöt.
Har också noterat att det bara är den del av stammen som varit i jorden som ruttnat. Det ovan har sett jättefint ut (även om bladen gulnat) och rötan har inte sett ut att sprida sig uppåt och varit lätt att ta bort.
P.S. Har haft problem med en Ludisia förut, som sades vara lätt att föröka... Den gick sakta åt helsicke... Får se hur det går med min nuvarande kraftiga planta och ovanstående samlade lärdommar.
Tog en liten cykeltur i ösregnet i Skåne för att leta efter krukor till vardagsrummet. Det fanns dessvärre inte så mycket till krukor att välja på hos plantskolan. Givetvis börjar man spana efter orkidéer och hittar ett bort med en stor skylt som säger 50 %. Det fanns en hel del udda sorter man inte ser så ofta och även om man ville ta hem allihop så nöjde jag mig med en lite liten "Macodes petola" för 50:-.
Fruktansvärt snygga blad ... får se vad det blir av den så så småningom
Om någon är ute efter billiga, utblommade orkidéer så kika in på Öspab i Lund och se ifall det finns ngt kvar på reabordet.
Nyckelord: Macodes, ÖSPAB, Macodes petola
Hej! Jag har precis köpt en Macodes petola planta och jag undrar vad ni andra har för erfarenheter av att odla den?
Jag tänkte odla den i mitt skåp.
Jag kan även tipsa om att dom har den finaste spanska mossa jag hittills sett på Weibulls där jag även köpte min Macodes.
Den är ovanligt kraftig och vissa har sagt att den måste vara en annan typ än den vanliga, men det finns väl bara en sorts spansk mossa eller är det någon som vet om det finns fler?
Häls Helena
Nyckelord: Macodes petola, Spansk Mossa, Macodes
Hej Plumeria.
Jag har inte så väldigt stor erfarenhet av Macodes. En liten planta har jag haft och har fortfarande. Jag hade den utomhus i somras, men det måste jag säga att den inte alls trivdes med, den var ynkligare när den kom in än när jag ställde ut den.
Den är jordlevande och gillar fin barkkompost med mycket vitmossa i, har jag läst mig till. Dessutom vill den inte ha för mycket och starkt ljus, kanske beroende på att den är jordlevande (terrest) och då i sin naturliga miljö får en hel del skugga från träden.
Min mådde bäst med vanlig rumstemperatur och värms lite genom element luften som strömmade upp under den. Jag har min andra juvel-orkidé Ludisia så också och den trivs alldeles förträffligt.
Alltså fuktig kompost, men en och annan uttorkning mellan varven tål den och inte för mycket ljus. Lycka till!
Vad gäller skåp vet jag inte, kanhända gillar den värme om du har det men jag tror ändå inte på för nära ljuset.
Vad är Spansk mossa för något? Är det samma sak som Sphagnum (vitmossa)?
Vilken tur att jag blottade min totala okunskap om Spansk mossa. Hade jag inte gjort det så hade jag ju inte fått se den fantastiska trädbilden. Tack, Mia!
Spansk mossa är Tillandsia usneoides, den finns i åtminstone i tre varieteter normalform, major och minor, som jag nyss lärde mig av Micke och Troll. Den är ingen av världens 14 000 bladmossor inklusive skogvitmossa, Sphagnum palustre, bland 750 svenska bladmossor.
Ordet Tillandsia använder jag till 300-års-minne av Linné. En av hans lärjungar överlevde ett skeppsbrott och bytte då efternamn i tacksamhet för livet och fick ge namn till släktet Tillandsia, som minne av "till landz" dvs. Elias Erica Tillander, som bytte till Tillandz. Det var alltså inte Clas Alströmer, Andreas Dahl, Peter Forsskål, Pehr Kalm, Pehr Osbeck, Daniel Solander, Anders Sparrman, Carl Peter Thunberg, Olof Torén, Wigström, Holmstöm, Holming eller Pihl.
Nej, det är alltså ingen egentlig mossa, det är en bromelia.
Eller är den nåt eget?
Eftersom den ingår i släktet tillandsia borde det väl vara en bromelia?
Jag tror att det er en annanas släkting
Jo, både Tillandsia och Ananas är släkten inom Bromelia-familjen Bromeliaceae, tillsammans med Billbergia, Vriesea, Guzmania m fl, de flesta epifyter som ofta växer tillsammans med bl a orkidéer.
Jag klistrar bara in vad jag skrivit på min hemsida om just denna rara orkidé.
"M. petola har ett krypande växtsätt som gör att den går utmärkt att odla i ampel. När den har vuxit sig för lång och ranglig så beskärs den för att hållas mer kompakt. Bladen kan lätt brännas, så placera plantan så att bladen inte får stark sol på sig. Den vill ha mycket svag näring och en hög luftfuktighet utan att duschas. Vattendroppar kan orsaka skador på bladen. Vattningen skall vara jämn under sommaren men den bör torka upp lätt mellan vattningarna under vinterhalvåret. Plantan planteras i en fin orkidékompost med mycket Sphagnum i. Den kan vara svår att få att överleva, men mycket givande om den kan få en varm, fuktigt plats i skugga."
Ja,
Precis som andra här på tråden, tror jag inte att Macodes passar bra för odling i skåp. Fukt kan förstöra dess blad.
Tack, förresten, för den utförliga informationen om spansk mossa!
Och angående Tillandsia, alltså: min ville inte länge vara med och detta sedan jag blötlade den i OrkidéPrat. Fast jag tror att det beror på att jag ställde därefter ”tilandsia -kompositionen” på en mycket ljusare plats än den som den hade levt på i många år förut…
Den hade aldrig blommat hemma hos mig, så det är jätte roligt att se din i blom, John…
Hälsningar/ Lina
En liten skönhet som jag fått från Jessica.
Tyvärr är skärpan under all kritik.
Nyckelord: Macodes petula, Macodes
Vilket härligt blad mönster, det ska bli spännande att se blommorna sedan.
Jag förstår att du som jobbar i silver uppskattar dessa blad. De är ju rena rama konstverken. Borde kunna inspirera till fantastiska smycken. Händer det att dina orkidéer smittar av sig till ditt silversmidande? Skulle vara kul att veta och kanske även få se på bild!
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter