Råd / Släkten, arter och hybrider /
Skriv början av artikeln om GongoraInlägg med Gongora som nyckelord.
Gongora har verkligen udda blommor, riktigt häftiga.
Min Gongora som jag köpte för halva priset är på väg att blomma nu. Den har två stänglar, den ena är klar att blomma när som helst. 25 knoppar på den stängeln, den andra har 30 knoppar. Ska bli så spännande, då jag ju aldrig sett den blomma förr.
Min phal equestris har tre stäglar med många knoppar, så även den bör sätta igång snart.
Nyckelord: Gongora
Wow Grattis! Det är så roligt när det händer och sker i krukorna
Det kommer nog att se ut ungefär så här x 25.
Du får hänga med dom håller bara en vecka sen ploppar dom av ganska fort.
Doftar gör den också.
Grattis med flott blomstring.
Fasinerende bl. og fin farge.
Spännande! Ska bli kul att se i verkligheten
Ingen hejd på det hela! Nu såg jag att min Den. aggregatum skjuter tre nya stänglar. Den som blommade ut för två veckor sen bara.
Det är härligt att gå i blomväntan! Hoppas bara knopparna spricker före ditt tålamod
JAA! Nu blommar den! Och doftar som en hel blomsteraffär gör den...
Men gud vilken läcker blomstängel! Grattis
Läcker, men det ser inte ut att vara en g. galeata. Vilken är det?
Det är en Gongora irmgardiae.
Vill ha, vart har du köpt den?
Jag köpte den på blomsterlandet i våras/vintras, för halva priset. Kommer från Karge enl etiketten. När jag köpte den blommade den inte (jag antar att det var därför den var nedsatt). Köpte den för att den har så vackra bulber.
ja, så där ja. va var det jag sa
GRATTIS!
Tjusigt! Otroligt roliga blommor.
Kanonfin planta och färgen på blommorna går inte av för hackor. Bra odlat!
mvh,
Christer
Grattis! Läcker färg och form.
Mvh
Mikael
Någon som känner till någon "rassida" för gongora? Har nämlign som jag misstänker är fel namnad och skulle vilja ha det riktiga namnt på den. Det bästa jag hittat är orchidspcies eller vad den nu heter... men jag vet inte om om dom har alla och en del bilder är lite halv dåliga....
Nyckelord: gongora
Kanske det ska stå cassidea?
Nu e jag nog inte riktigt med plopp...?
plopp: "ras-sida"
Ahaaa, jag är ju bara en enkel svensklärare, vem kan begära att jag ska kunna läsa innantill? Ursäkta att jag missförstod dig, Josse, jag förstår att du blev konfunderad!
Nu har fumlaren(jag själv) varit igång igen ! Skulle flytta lite på en Gongora som jag är så rädd om-den har visat sin första stängel och knoppen längst ut var STOR,då lyckades jag dra av den.Stängeln är ju kvar men jag ser inga knoppar på den,fasen oxå vad ledsen jag blir.
Monika
Stackars Monika
Det är så tråkigt när sånt händer, och man blir så sur på sig själv för att man orsakat detta missöde.
Men det händer allt för lätt
Du ska se, att den somtröst skickar iväg en ny knopp till dig
Sånt där är aldrig roligt. Får hoppas att det kommer en ny blomma på stängeln. Du får se det från den positiva sidan. Det kunde ha varit värre.... tänk om det var stängeln som gick av...
Tråkig, tråkig, snyft... men jag är övertygad om att det finns mycket mer knoppar på G, vänta bara, ska du se
Aj aj aj Monika, fy 17 vad ledsamt.Har själv brutit av en stängel med knoppar och då var den dagen förstörd. Du får trösta dig med din Rynchostylisstängel. GRATTIS till den!!
Anette
Usch, Monika, jag lider med dig! Visst kan man gräma sig något alldeles otroligt över en sådan sak! Själv var jag så glad och stolt över mitt senaste skott på D. x delicatum, säkert 25 cm högt. Sedan skulle jag ställa ner en planta bredvid den och vad gör jag? Jo, naturligtvis, bryter av skottet!!! Gissa om jag ville bryta arm och nacke av mig själv?! Enda trösten för både dig och mig, Monika, är ju att det kommer fler men just då känns det som en klen tröst!
Tack alla för glada tillrop men vad jag blev ledsen och arrggggg !
Morrr,grrrrrrrrrr-tänk om den inte vill blomma mer hos mig när jag gör så här ?Kunde väl fått sett blomman först i alla fall ?
Den kommer med nytillväxt på ett par tre ställen så den trivs väl hos mig i alla fall ?Stackaren.
Anette på rynchisen kommer det MÅNGA knoppar,hoppas att dom orkar fram nu vid denna tiden på året ?
Åh din stackare, och stackars orkisen Men jag tror inte orkisar är långsinta, den tröstar dig nog snart
Trist, Frida10, man har väntat och längtat och så går det åt skogen på upploppet. Men som andra sagt, det kommer säkert snart en kompensationsstängel, har för mig att andra vittnat om att det går rätt fort dessutom, så hys hopp
Jeg har gjort det samme selv og kan sitere hva Lassse skrev den gang : "Annars om man vill trösta sig med nåt som inte tär på plånboken så kan man alltid tänka att en utebliven blomning spar energi åt plantan - så den kan lägga all kraft på tillväxt och en ännu bättre blomning nästa gång ". Dette viste seg å være riktig!
Anita det var kloka ord som jag känner tröstar mig just nu !Det skall jag riktigt hoppas på,låter ju rimligt ?
Ki jag hyser hopp nu ,det var jättetråkigt men jag gråter inte längre-fniss
Men jag tror att ni alla kan känna igen känslan som direkt infinner sig och jag tänker:vad hände nu ? Så ser jag vad jag gjort och då-just då är det tur att jag bor ensam och inga barnbarn fanns i närheten(med det ordvalet så...)
Denna skönhet behagade att slå ut på nyårsaftonsmorgon...
Den köptes som en sp så jag undrar om det är någon som vet vad det kan vara?
Den doftar som en galeata dvs kryddig apelsin med en liten svag underlig underton av medecin.., men den är större än en galeata och ser lite annorlunda ut.
Snart slår min gongora grossa ut också, (luktar dö fisk,,) dvs man tror det är snart men det dröjer nog lite till...
Nyckelord: Gongora
Grattis till blomningen.
Åh vad jag gillar dessa gongoror! Denna är ju en otroligt vacker färg på också.
Mycket vacker,högt upp på önskelistan !
Mamma tyckte det här var bland det fulaste hon sett men det tog jag som positivt.
Nyckelord: Gongora galeata, Gongora
Det är för väl att smaken är olika, jag tycker den är underbart vacker! Vilket härligt linjespel med stjälkarna, vilken underbar form helheten bildar, och vilken mustigt fyllig färg! Som ett konstverk!
Utomstående har ingen som helst förståelse för skänheten i vissa orkideer...
Som på SOS 50årsjubileum... Jag står och dreglar niagarafallet över en Bulbophyllum lobbii, vilken flickvän och polare kommenterar som "men, den var ju skittråkig, speciellt för att vara en orkide."...
Gongora och liknande är ju störtläckra!
Jag tycker den var superfin.
Troll, appropå Bulbophyllum, så tycker jag de har väldigt häftiga blommor, men jag skulle ändå inte vilja ha någon eftersom de luktar så illa.
eh? Bulbophyllum lobbii är ju skitläckra, köpte en sådan en gång men den dog ganska snabbt. Varför är ännu ett mysterium.
Alla bulbophyllum luktar inte...
lobbii är doftlös, ambrosia luktar tillochmed gott, och det finns ett antal till som är doftlösa.
Sen råkar det vara så att dom som står högts på önskelistan (fletcherianum, phalaenopsis, beccarii, binnendijkii, och så vidare) är dom som stinker värst... så dom får vänta.
Min första lobbii började sätta blomknopp, som ruttnade bort.
Men nu kommer två nya skott, så vi får la se.
lobbii 'Kathy's Gold' är annars rätt blomvillig, och min råkar vara ett rätt stort exemplar, så det är lite stabilare. Kan bli en intressant nästa tillväxt, den verkar vilja grena sig rätt bra.
Men åter till ämnet, Gongoran, hur har den haft det för att blomma och så vidare? Ljus, temperatur, vattning, det vanliga helt enkelt...
Soligt, rikligt med vatten och gödning har stått i vanlig rumstemperatur och helt enkelt inte vart så mycket till besvär. Köpte i och för sig den med en liten stängel.
Troll, du verkar ju kunna mycket om Bulbophyllum. Dessa tre såldes igår på auktionen för ynka st. Bulb. echinolabium x carunculus, Bulb. echinolabium och Bulb. facetum. Är det någon av dessa som stinker? eller är de doftlösa?
Hmm... min står i ett västfönster, i vitmossa...
får ta och skärpa mig med gödningen då helt enkelt, så ska den fan växa sig monstruös...
Mia:
echinolabium stinker, likaså carunculatum, men jag garanterar att det lär bli en spekatkulär blomma (echinolabium blir lätt över 20 cm, och carunculatum är rätt stor den med).
facetum vet jag inget om den stinker, men den ser ut att vara i samma stil som lobbii, så jag tror den är doftlös.
Om inte annat lär den vara rätt skojig, blomman är snygg, och stänger sig nattetid, för att sen öppna sig igen på morgonen.
All info du behöver om nästan alla orkideer som finns finns här
Så nära... så nära... att slå ut!
Nyckelord: knoppar, Gongora, Gongora chocoensis
När en gongora slår ut är det godis för både ögon, näsa och till och med öron. Det knäpper till när de slår ut...!
Cool
Ååååå- det skulle jag vilja uppleva! När kommer doftfiler till datorerna..? Är det ett sånt där ljud som när t.ex. sibiriska ärtbuskar spräcker sina baljor, eller man rör vid en mogen balsamin och den sprätter i väg sina frön? Snälla låt oss följa fortsättningen och se vad detta ska bli!
Ja, här är älsklingen som jag otåligt går och väntar ska slå ut. Det är en ganska rejäl planta som ni ser. Har säkert tredubblat sin storlek på mindre än ett år...
Nyckelord: knoppar, Gongora, Gongora chocoensis
wow nice e den planterad direkt i ampeln??eller e det en kruka gömd i den? och vad e det för en planta man nästan ser nedan omrbunke??
Mvh Fredrik
Tjena Joppe.Jag har en gongora på väg till mig.Visst kan man placera den i en kruka?Jag menar dom skjuter väl inte stänglarna neråt som stanhopea?
Ruffe:
Den är planterad direkt i pilkorgen. Först rev jag bort plasten i korgen för att låta rötterna växa ut och igenom korgen, men det blev alldeles för torrt. Sånt funkar nog bara i växthus. Nu har jag plast på sidorna men inget i botten så att det rinner rakt igenom när jag vattnar. Om jag skulle plantera om den nu så skulle jag göra hålet i plasten lite mindre. Som det är nu torkar den fortfarande ut lite väl fort.
Angående bladen som syns längst ner på bilden:
Jo, det är min älskade trädormbunke! En Dicksonia squarrosa. De är helt magnifikt gigantiska ormbunkar! Min är kanske en halvmeter hög (med 30 cm "stam") där den står på bordet och den palmlika kronan är runt 120 cm tvärsöver. De växer långsamt, men med tiden blir de just träd.
Jag ska fixa en bättre bild på ormbunken snart.
Lycaste:
Nej, blomställningarna letar sig åt sidan och ut över krukkanten, så det är lugnt. Problemet med Gongora är att blomställningarna blir ordentligt långa och pendel-liknande, så de måste kunna hänga fritt. Att ha dem i amplar är nog bäst, men om du har en hög och smal pidestal (eller liknande) där blomställningarna kan hänga fritt så går det nog också bra.
Flott plante. Det ser ut som du har en lampe over plantene, stemmer det? I så fall hva slags og bruker du vanlig lyspære eller noen form for gro lys? Spent på å se bilde av blomstene.
Det är inga speciella växtlampor, utan 4×20 W normala halogenlampor av typen Osram Decostar IRC. De skulle kanske inte vara lämpliga som primärbelysning, men som stödbelysning i ett fönster med dåligt ljus (norr-öst) fungerar de utmärkt. Jag skulle inte klara vintrarna utan dem. IRC lamporna ger lite mer ljus än andra halogenlampor och har en kallljusreflektor som skickar värmen bakåt. Det minskar risken för att bladen bränns.
Vilken kraftig och fin Gongora du har där. Vacker ampel också. Belysning va ju ett himla bra alternativ som extrabelysning. Hur mycket kostade armaturen?
En sån skulle jag vilja ha!
Vars fick du tag i den trädormbunken? kostnad, systemkrav?
Inte för jag har plats med nån sån i nuläget, men det står ju på önskelistan... dom enda som finns här i närheten är över en meter höga. och kostar nästan 4000... inte riktigt vad man köper på fläcken...
De har rejäla ex på Orchidehuset, kanske 60 cm höga och inte särsklit dyra, iaf mindre än 2000 (bara för att jag inte vet priset är det en rejäl marginal.) Dock jobbigt att åka dit om man bor långt ifrån.
Ninalina:
Tack! Jo, jag tycker pilkorgar är urfina. Naturliga färger som inte stjäl för mycket uppmärksamhet från den riktiga attraktionen.
Armaturen fick jag som tur var gratis då någon hade slängt den i en skräphög i förrådet här i huset. Alla lampor var så klart paj, men när jag bytte dem så funkade den fint! IKEA tar 319 för den. Lite dyrt tycker jag. Den är kanske inte världens snyggaste. Lite smidigare (och snyggare) är nog de skenor som Micke på Dusk har till salu.
Jag ska ta och lägga upp en bild på arrangemanget och infästningen sen.
Troll:
Ja, du kommer nästan inte att tro det, men jag köpte min på orkidéhuset förra sommaren när de reade ut allt de hade. 200 pix. Rena stölden.
Som Gtgoon sa har de haft några D. squarrosa på orkidéhuset i år också sen trädgårdsmässan. Häromdagen när jag var där hade de två ex kvar. Prislappen från mässan är på 380 kr, men jag tror de tar 280 kr för dem nu. (klart överkomligt) De är lite halvstora med en stam på kanske 30 cm och några blad på dryga halvmetern. De ser ok ut, men jag tror de står lite för torrt och mörkt där.
Trädormbunkar kräver nog lite mer än de flesta växter, men hittills har det gått bra för mig. De gillar väldränerad, kompostliknande jord och vill vara jämnfuktiga. De avskyr att torka ut. Små trädormbunkar som inte har någon stam är ok (jag har en liten Cyathea australis också) , men när de börjar stamma upp sig blir det lite trixigare. Man ska nog helst ska hålla stammen fuktig hela tiden då den egentligen är en förlängning av deras rotsystem och rotspetsarna från kronan dör av om de torkar ut. Man kan hålla på och skvätta vatten på den i tid och otid, men det är nog inte hållbart i längden.
För min större Dicksonia har jag byggt ett litet droppbevattningssystem som går på självtryck från en 10 l dunk strax under taket, lite vvs-grejjer och ett Gardenia Micro-drip system med en ställbar droppare. Den droppar kanske en gång var 15 sekund och håller stammen fuktig. Om du är nyfiken så kan du privatmessa mig så kan jag beskriva hur jag har gjort i mera detalj och skicka dig en bild.
Som om inte fuktigheten vore nog så är de flesta trädormbunkar (inkl. D. squarrosa och C. australis) tempererade och vill gärna ha en sval vintervila. Jag är inte HELT säker på hur kritiskt det här kravet är för de olika arterna, men vissa hävdar iaf. att de dör om de inte får lite vila. Jag vet att D. squarrosa är känsligare för kyla (och sannolikt inte behöver en lika sträng vila) medan C. australis nog vill ha det ganska kallt. Jag har inte haft någon särskilt sträng vila, men under vintern försökte jag låta temperaturerna sjunka till kanske 12-14 grader på nätterna (tjockt duntäcke rekommenderas och aldrig över 20 på dagen. Jag hoppas att det ska ha räckt till. Jag har haft dem i ett år nu och än så länge växter de jättefint. Om jag klarar dem ett år till så innebär det nog att jag har lyckats!
Vilket kap du gjorde. Tycker inte alls att den är ful.
Åh din gris!!! :) Jag vill med hitta sånt så billigt!
De som finns på BlomsterEländet(blomsterlandet) här i krokarna är lite för stora för min smak, och det är dom enda som finns. Det fanns även några för många herrans år sen (-97) på utställningen på dåvarande Stenåsa, typ 30 cm stam, odlade i torvblock.
Men det var rätt längesen...
Det låter lagom med de som finns på Orkidehuset, men det ligger liksom i fel ände av Sverige för mig...
Jäjä, om jag nån gång åker till Fjollträsk igen, så är ju en vända inpå Orkidehuset ett krav för min del, så jag får la kolla upp det då.
Fuktighet går nog att ordna på nåt sätt... även om det inte känns så aktuellt med droppsystem och sådant så går det säkerligen att fuska fram...
Men FAN vad jag vill ha en... dom ÄR så snygga.
Såg även en på Botaniska här i göteborg som jag vill ha... men bladen är runt 5 meter långa, så det kommer inte på fråga... än.
Troll:
Hehe.
Jo, jag håller med. Det är lite fjolligt här (kommer ursprungligen från norrland :-P), men vi har ett jädra bra utbud!
Min lilla Cyathea australis köpte jag förra säsongen hos Rappne, Ulriksdals slottsträdgård. De var inte större än en vanlig liten sputbräken då (ingen stam) men kostade bara 60-80 kr! Nu har den blivit klart mer skrymmande med blad som kanske är 60 cm långa. (men fortfarande ingen stam att tala om)
För er som inte har varit till Slottsträdgården i Ulriksdal så kan jag rekommendera det. De är normalt sett inte så billiga, men de har ofta intressanta och lite ovanliga växter! (De har också D. squarrosa, men stora exemplar för minst 800-1500 kr)
Intressant fakta om D. squarrosa: De är duktiga på att göra små skott vid basen och längs med stammen. Min har gjort en liten rackare hittils, men den skulle behöva mer ljus för att utvecklas fullt. (argh. alltid detta ljus!!) Om jag en dag får ett litet skott som jag plockar bort så ska jag ha dig i åtanke!
Förresten: Jag var in på orkidéhuset idag igen för att hämta lite vatten. De har tre D. squarrosa kvar, inte två.
Om du behöver mer ljus just där så är det la bara att skaffa en lampa? Rekommenderar ExoTerra's fina vanliga SunGlo, en fin vanlig fullsolsspektrumlampa (ska vi slå vad om att ni inte kan säga det där snabbt tre gånger utan att staka er?), vanlig E27-sockel, och finns från 25 till 150 W.
Troll:
Ja, det där med bra lampor är alltid svårt. I mitt blomhörn har jag inte mindre än 1 st 150 W metallhalogen, 1 st 150 W vanlig halogen strålkastare, 2×50 W IRC Halogen klämspottar och 4×20 W IRC Halogen takarmatur. Och, nej, jag brukar inte ha några problem med vinterdepressioner.
Den där 150 W halogenstrålkastaren satte jag bara upp för trädormbunkens skull, men när man har en hel kvadratmeter ormbunke att belysa så räcker 150 W halogen inte så långt. Det jag skulle behöva är ännu en metallhalogen (fast de är lite för dyra för mig just nu) eller flera klämspottar som man kan klämma fast och punktbelysa dessa sidoskott. Problemet är att bra klämspottar kostar typ. hälften av en metallhalogen, men ger bara 1/15 av ljuset....
Men slå på stort och köp en 400W högtrycksnatrium, det borde täcka behovet för det mesta där.
Ok, kostar typ 1100 pengar, men det är det nog värt i längden...
Den borde ju kunna ersätta alla dom andra lamporna.
Men är det finns det snygg armatur för högtycksnatrium och går det att ha en sådan i lägenhet?
Troll:
Mja, den dagen jag har råd trycker jag hellre in en 400 W metallhalogen. De funkar ofta i samma armatur. De nyare keramiska brännarna ger i princip lika mycket ljus per watt som högtrycksnatrium, men innehåller mycket mera blått ljus och är snyggare i ett boningsrum. Fast helst skulle jag vilja sätta upp flera punktriktade metallhalogener på en 230 V skena. Det skulle vara grymt snyggt...
EC:
Jag har en vän som har en 400 W högtrycksnatrium i köksfönstret, så det går. Om det är snyggt? Tja, den gången när vi hade thai-middag där så kändes det gula ljuset helt rätt. Som en solnedgång på en strand långt borta någonstans, men jag antar att det var tillfället som gjorde det. Armaturen kan inte med bästa vilja kallas för snygg eller smidig...
Det är möjligt att man kan hitta sk. "shop-lights" som sitter på skenor, som är avsevärt mycket snyggare och smidigare än de vanliga klumparna. Jag är inte säker på om högtrycksnatrium lampor finns för deras socklar, men metallhalogener finns iaf.
Tja, vilken som är vad och vad det är för skillnad mellan natrium och halogen, det har jag ingen aning om... men båda finns i 400W och till samma armatur, så...
Annars hade ju Tomas (magicboy eller vad han heter) en 125W lågenergilampa, den var rätt bra fräs i.
Joppe, vad är keramiska brännare? Jag har ju sköt en halogenskena på Orkidehuset med 3 lampor. Vad är det för halogen? Snyggt är det i alla fall, och växterna ser ut att trivas. Men jag behöver fler lampor och funderar på vad jag ska köpa. Jag kan inte det här jag har ju lite ljuskrävande växter osm Cattleya, Dendrobium och en Laelia.
Ja, det här med ljus kan man prata länge om. För att inte göra den här diskussionen alltför "off topic" så tar jag och svarar i en ny diskussion. Den kommer att heta "Belysning för växter".
Du Joppe!
Den borde väl ha slagit ut snart. Du lägger väl ut en bild då.
Ninalina:
Snart...
Går nu och väntar otåligt på att mina stora Gongora chocoensis ska slå ut. Åtminstone två stänglar på väg, i bästa fall kommer flera efterhand.
Köpte den förra året på Orkidéhusets sommarrea. Den har vuxit rasande snabbt och har säkert tredubblat sin storlek sen jag fick den. Den kommer att bli storslagen...
Bild kommer om inget går galet.
Nyckelord: vänta, Gongora chocoensis, Gongora
Ja, Gongora är ett vackert släkte. Jag hade själv G. galeata och Cassidea men de verkar inte trivas hos mej tyvärr. Bladen blev väldigt bruna och fula.
Lycka till med blomningen, jag ser med spänning framemot bild.
Hej!
Berätta gjärna hur du odlar den. Har också en G. galeata den har blommat och försökt blomma, men jag misstänker att problemet är att det är för varmt här i början på Augusti när stänglarna har kommit. Dom växer ut och dör.
Hoppas du lyckas med chocoensisen!
Helena
Helena W:
Ja, jag ska nu inte ta ut något i förskott innan den har slagit ut helt. Den kanske fäller knopparna precis innan de ska slå ut... ryyys
Jag har hört sägas att Gongora är lite känslig för förändringar när de ska blomma. Det är lätt att man börjar pyssla om den lite extra, flyttar den till en plats där den syns bättre etc., men det ska man enl. vad jag har hört inte göra, då kan den fälla knopparna. Man ska mao. köra på precis som vanligt och det försöker jag också med.
Mina erfarenheter av Gongora hittills är att den nog gillar om det är ganska ljust, men inte FÖR ljust. Jag lyckades bränna lite blad förra sommaren... Vidare verkar de tycka om lite jämnare fuktighet, men man ska verkligen passa sig för att få in vatten i den nya bladstrutarna! Jag har förlorat ett otal skott på det sättet och i vintras hade jag lite problem med röta i några skott, även om jag tyckte jag var försiktig.
De tycker också om att få ganska mycket gödning. Jag vattnar med näringslösningen de flesta gångerna och har tom. lite långtidsgödning liggandes i ampeln! Kanske därför den har växt så fort.
Nu är stängeln så stor att jag kan räkna knopparna...
Vi håller tummarna, Joppe! Förra året gick jag och väntade på en Calanthe. Stängeln växte sig stor och fin, knopparna svällde - och sedan- ingenting! De torkade ihop och ramlade av, vad jag gjorde för fel begrep jag inte.
Tala om hur det går och visa gärna bild på de utslagna blommorna!
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter