Råd / Släkten, arter och hybrider /
Skriv början av artikeln om BrassocattleyaInlägg med Brassocattleya som nyckelord.
God fortsättning till er alla!
Knoppen som jag undrade över förut, blev en svan! Närmare bestämt en Brassocattleya Mai-kai (kanske med något ytterligare epitet men det orkar jag inte leta efter då många som bara betecknas som "maikai" på nätet är ganska skilda i både färg som form! Nu endast med en blomma, men framöver kan man ju hoppas på fler, den ska ju vara mörkerdoftande också men det får jag nog också vänta på till nästa gång! Blomman är vid genomfallande solljus lika vacker bakifrån som framifrån!
Om två veckor försvinner jag iväg till Moçambique på en månad, får se om man kan hitta något intressant i orchideeväg att fotografera denna gång också (kommer som förra gången att vara på ön Inhaca utanför Maputo).
Nyckelord: Mai-kai, Brassocattleya
Så vacker blomma och fin färg Lycka till på resan!
Så vacker blomma svärfar Tur att jag också fick en delning då!
Helt i min smak
Härlig färg på Mai Kai! Låter härligt med Moçambique!
Mvh
Mikael
Väntar otåligt på en Mai Kai som jag haft i åtskilliga år utan blomning, Måtte den komma igång med blomning snart för jag hoppas på en lika läcker som din!
Vackra och doftar mycket gott, min blommar varannat år, har provat lite olika
odlingssätt, jag har haft den i 5 år och tycker den är lite nyckfull med att blomma.
Men skam den som ger sig.
Tål alltså att väntas på skrubbhaxan. Tack för den uppbackningen
Underbar färg & form!
Jag undrar om någon har någon erfarenhet med Brassocattleya?
Hur låg bör temperaturen vara nattetid om sommaren för att de skall vilja blomma?
Behöver de mycket tilläggsbelysning om vintern om de står i ett väst-syd-väst fönster?
Jag har läst råd och bilder men jag antar att det är olika för olika Cattleyor hur de vill ha det med temperaturen?
Nyckelord: Brassocattleya
Jag har ett par stycken, de får samma skötsel som övriga cattleyahybrider,
ute på dagarna under sommaren och 40 cm under 2×58W dagsljusrör 12 tim
på vintehalvåret. Temperaturen kan jag inte styra nämvärt, det blir vad det
blir, men blommar gör de. De står i ett söderfönster, med skuggduk vid risk
att de ska brännas av vårsolen. Det som jag uppfattat som viktigast för att
de ska blomma, är bra ljus.
Tror du att ett par (2 st.) 23W lysrörslampor strax ovanför Cattleyorna räcker vintertid? Jag har bara några stycken Cattleyor så de behöver inte lysa upp i ett stort fönster.
Jag har en bekant som har 1×23W Spiral Bio Light 25 cm ovanför sin
Bc mai kai, det räcker för att den ska växa bra, men den blommar inte.
Kanske 2 st skulle räcka med en bra reflektor, det är ju bara att
testa, växa bra kommer de troligen att göra i alla fall.
letherneck: Jag tror att om man har en lampa så långt ifrån växten som 25cm som din bekant har så blommar inte Cattleyan. Eftersom det rör sig om en lågenergilampa avger de ingen direkt värme och bör kunna lysa väldigt mycket närmre plantan, kanske ca 5-10 cm ifrån?
Och så en gång till, hela plantan. Lite misskött har hon nog varit på plantskolan och jag vet inte om det blivit bättre sedan hon flyttade hem till mig. Åtminstone häller jag inte urskiljningslöst kalkvatten över henne utan badar henne fint och försiktigt i regnvatten, alltid något.
Nyckelord: Brassocattleya, Brassocattleya Ruby Star
Den damen kommer nog att resa sig med stolthet och ge dig häpnadsväckande blomning som tack för att hon nu hamnat i så förstående händer! Redan nu belönar hon dig med att parfymera dina drömmar
Ja, parfymeringen påverkar alldeles uppenbart mina drömmar! Jag drömde i natt att jag köpte flera nya orkidéer, små men väldigt sällsynta arter (varav högst en verkligen existerar, tror jag). I drömmen kostade de 10 kr styck. Tänk, om det var så...
ja, det stämmer det är samma som min men miin har 38 bulber och en ny på gång, men den blommat inte mera för det. Vad gör jag för fel? Om det stämmer att den påverkar drömmar possitivt, så vill jag inte vänta till nästa vår.
Spindeln: kanske din behöver bli lite lätt skärrad för att skärpa sig, jag har hört flera vittna om att det ibland kan hjälpa! Calypsos planta verkar ju inte ha haft det alltför bra innan den kom till henne. Kanske din tror att hon bara behöver sitta där på sina feta bulber och bli matad utan minsta motprestation. Kanske du har varit "curling förälder"...?
Fortsätt drömma, Calypso, köp några tio-kronors åt mig oxå är du snäll
Det ska jag göra!
Du kanske har rätt, Säluttern. Jag tror jag kanske skulle sätta ut den på balkongen ett tag. Det är ju lite kallare på nätterna nu.
Här är hon så. Damen som är så blygt vacker men som fyller hela huset med ljuvligt doft om natten.
Nyckelord: Brassocattleya Ruby Star, Brassocattleya
Jaha, får lov att komma ihåg det då att det är så
Den har sån underbar färg.
Så bra, nu blev jag påmind om att jag ju har några bilder liggande som jag inte har lagt in här. Så här är alltså ännu en liten goding av samma slag. Den blommade när jag köpte den, så jag har inte annat att rosas för än att jag än så länge lyckats hålla den vid liv.
Nyckelord: Brassocattleya Binosa "Wabash Valley", Brassocattleya
Å samma vackra växt som Annette Jones har visat upp här,,,dom är så otroligt vackra,,,nu blir jag ännu mer sugen att skaffa en,,,hm,,,men var skall jag få tag på en
tina
Den ser verkligen läcker ut, som en bit limecheesecake med färska hallon och grädde. Mums!
Hur kommer det sig att du genast liknar orkidéer med något ätbart?
Du känner väl mig: Alltid hungrig!
Min stolthet Brassocattleya Star Ruby inköpt på Göttferts utställning i tingsryd troligen 04.
Nyckelord: Brassocattleya Star Ruby, Brassocattleya
Verkligen snygg! Härlig färg.
Wow, jättesnygg !
Mums,väldigt söt ,Som nåt godis.
Monika
Den är riktigt läcker!! Jag har en likadan men den är märkt Epicattleya Star Ruby.Den är köpt -03 från Blomsterlandet i Varberg.
Anette
Med tanke på hur stor koll Kastbergs verkar ha ibland, så ska du nog märka om den till Brassocattleya, Anette.
Tror att det var Annette jones som döpte om honom till Kastbergs dyslexi!heehhe
Monika
Jag har ju också denna tacksamma orkidèe. I början vattnade jag den inte så mycket, och resultatet visade sig att det även blev få blommor. Så jag undrar hur ofta man kan vattna den? Den verkar ju bli torr ganska fort. Nu vattnar jag den var tredje dag. Den är gasnska stor med ca. 15 bulber och den har börjat sättan nya.
Jag älskar denna orkidé för den verkar gilla mig och så är den så stilren tycker jag. Den är fin när den inte blommar också.
Jag har vattnat ganska dåligt men nyligen började jag vattna litegrann nästan varje dag med blomspruta.
Den beter sig som förut ung, men blommor har det ju kommit, fast de kanske hade kommit ändå.
Min Bc Orange Stern som jag köpte av PG Röjner i våras. Den blommar på den stängel den hade när den kom, men fotot stämmer inte riktigt i färgerna. I verkligheten är den mer pastelligt aprikosfärgad och väldigt söt, tycker jag. Den hänger fortfarande under päronträdet, men det kanske börjar bli dags att ta in den, eller vad tror ni?
Nyckelord: Brassocattleya Orange Stern, Brassocattleya
Jag tar in alla mina som blommar, strax innan knopparna slår ut, vill kunna riktigt njuta av skönthet och ev väldoft.
Nu är det snart slut på utevistelse för de allra flesta och då blir det trångt inomhus, men än så länge så SYNS verkligen de blommande i mitt vardagsrummet!!
Om någon dag ska min tämligen nyinköpta Lc Alma Kee in - den har tre blomskidor och två av dem med stora knoppar. Det ska bli spännande att se om den också doftar - just nu står två syrenfärgade blommor på Cattleya intermedia x lawrenceana för den saken!
Till Plopp
Vet du föräldrarna till din Bc Orange Stern kan Richard Mueller vara involverad
Jag skulle gärna vilja ha tag pa en själv har sökt pa nätet men inte hittat någon
Hej Dichea
Tyvärr har jag inte en aning om vilka som avlat min Orange Stern och tyvärr är den mer än halvdöd. Den har ännu inte dragit sin sista suck, men det är bara en tidsfråga.
Till Plopp
Vet du föräldrarna till din Bc Orange Stern kan Richard Mueller vara involverad
Jag skulle gärna vilja ha tag pa en själv har sökt pa nätet men inte hittat någon
Har nu två blomstänglar och det blir flera blommor på varje stängel, så det kommer att bli en färgprakt de de slår ut. I fjol då jag köpte den fick den bara en st. blomma på en stängel så detta blir kul. Jag funderar om stängeln kommer att orka hålla uppe blommorna, de är ju inte så små. Kanske jag måste ta till en blomsterpinne i alla fall. Jag tycker inte det är så snyggt. Jag har några korta pnnar här och där i krukan för att hålla ihop de smala bulberna men jag får nog tänka om här också. Den liknar ju en Brassavola till växtsättet. Annars är den verkligen angenäm att odla. Skulle kunna tänka mig en Brassavola cucullata också.
Nyckelord: blommar nu, Brassocattleya, blomning på gång
Hej då har min Bc binosa börjat skicka ut rötter ca 1 cm vad jag kan se : ) har en fråga dock det e så att i den korgen den hänger i så tårkar den ur ganska fort jag skull nog kunna "dränka" den oftare för att den inte skall hänga snustorr (som den blir på ca 4 till 5 dagar ) nu dränker jag den var 7 dag och sprutar vatten en till två gånger om
dagen skall jag fortsätta med det jag gör eller ska jag dränka den en dag effter den e torr ?
alltså ca var 5 dag?
Mvh Fredrik
Nyckelord: Brassocattleya, Brassocattleya Binosa
Hej Ruffe!
Du får nog anpassa vattningen efter årstid, temperatur osv. Kanske torkar den fortare nu när solen värmer mera. När den är torr så vattna.
Mvh/Kristina
Hej, Brassocattleya tåla att tork ut ganska bra, man får göra avväganden. Jag har skött min som en Cattleya, med torr perioder. Den vill ha mycket ljus, men jag tror inte den behöver samma torrperiod som Cattleyan. Den torkar ut snabbt men tål det, men den kanske inte blommar förän den får mera vatten. Därför kan man skippa torrperioden om man har tillräckligt med ljus. Brassocattleyan kan blomma året runt.
okej tack för svaren ska göra ett övervägande: ) men när jag kollade närmare pågrund av att en fin vit med gröntopp rot över en natt hadde dött!!! så bestämde jag mig för att rota lite i komposten och gissa vad jag hittade! några försniglade knaprare ! ghaaa grrrr : ( snigel epedemi !!!! 3dje plantan som har detta nu! : ( orkar snart inte med dom : ( presis när man får upp hoppet så tar dom det i från en : ( så nu har jag kokat hela komposten med ampel och allt !
och puttsat binosan dom hadde knaprat på allt utan 2 st små rötter ! : ( och laggt kaffe pulver på den för jag har inga kaffetabletter som dom tydligen inte tycker om hoppas det funkar oxå
snyfftlga hällsningar Fredrik
Hej alla!
Jag (vi) har en Bc Binosa och den har dom senaste veckorna börjat att se mer skrumpen ut
Jag vattnade den kanske för mycket, e inte säker på det. Jag vattnar den var 7 dag och jag har planterat om den i en träampel nu så den torkar ut lite snabbare och har det mer luftigt + den står ljust.
Jag är helt enkelt osäker på hur jag ska sköta om den så e det någon som har ett bra recept på hur man ska sköta om den, hälst en årsredovisning plan "typ" och en lite akut "skötning" hade vart jätte bra!
Hoppas nån kan svara ganska fort oxå innan man gör för fel:( Jag har hört att man ska sköta den ungefär som en Cattleya men det säger mig inte mycket tyvär....
Mvh Fredrik
Nyckelord: Brassocattleya, Brassocattleya Binosa
Ruffe!
Hur såg rötterna ut när du planterade om den? Kanske den skulle behöva en vitmossekur.
Hej tack för snappt svar
Nja rötterna kunde sett bättre ut helt klart men jag har planterat den i säkert 60 procent vitmossa 40 procent bark så den borde klara sig på det tycker jag. Eller kanske man kan lägga ner hela plantan med korg o allt i en påse med vitmossa? Om man kan det vart ska man placera påsen i så fall och hur länge skall den ha denna sovsäck? Ska man knyta påsen oxå?
Jag hade för ett par år sedan en Cattleya som jag tröttnade på pågrund av att den fick lätt rötröta så jag slutade nästan att vattna den (vattna den väldigt sällan) kunde lätt gå 3-4 veckor, i bland ännu längre, mellan vattningarna och resultatet blev att den började skuta ett par skott och rötterna växte så det knakade. Kunde detta vara en idé att pröva på Bc Binosan?
Mvh Fredrik
Ruffe!
Jag tycker att du ska ha den i en transparant kruka, med vitmossa och grov bark. Så kan du hålla koll på när den är torr och vattna den då. Risken kan vara att den fått för mycket vatten eftersom rötterna blivit dåliga.
Det där med var 7:e dag låter inte bra. Vattna när det behövs istället.
Lycka till!
Hej!
Mina erfarenheter:
Hoppas rötterna var på väg att växa när du omplanterade. Det lyckas bäst då. Nu är det rätt årstid i alla fall. Skulle inte plantera om nu igjen om du nyss gjort det. En sovsäck (av brödpåse somk andas) låter bra för att behålla luftfuktigheten runt plantan om du odlar på fönstret. I en träkorg tror jag en får vattna Cat. ganska ofta när dom växer. Du får passa på att dom nya skotten som kommer nu på våren kan växa fram ordentligt och får ordentligt med rötter. Och att plantan sitter fast ordentligt och inte vinglar! Undervärme är bra för rotning. Ljus men inte solstek. Försiktig med vattning tills rötterna klart börjar växa.
Jag har några Cat. i plastkrukor, men föredrar egtligen terracottakrukor med god dränering (har kommit på att grus är bra) för det andas och är stabilare för stora växter.
Annars lägger jag några stenar på botten av plastkrukorna för att hålla balansen.
Har inte någon Cat. i korg, men några andra. Det borde vara lätt att märka om en korg har torkat ut mellan vattningarna.
Hos mig har stora Cat. med dåliga rötter fällt några gamla blad innan rötterna hinner växa ut. Det brukar gå bra, men ta tid.
Lycka till!
såå då e man entligen hemma effter en dag på jobbet Okej jätte tack ninalina och helena W ! så den skall alltså torka ut helt innan vattningarna? ska man vänta en dag från det att man tycker sig veta att den e helt torr eller skall man vattna den direckt? jag kan med ganska goda marginaler räkna ut när den har torkat nu med hjälp av att den väger i princip igenting när den e helt torr och ganska mycket när den e nyblöt och den e stabil i sitt boende oxå ,hur e det med dushningarna flera gånger om dagen eller bara en gång per dag eller några få i veckan? skulle nog kunna säga att det e ganska torra förhollanden för den yust nu,vissa veckor kan den torka upp helt på 3 dagar o andra veckor kan det ta 7dagar det beror lite på hur varmt det e om ventilerna e uppna osv som ni förstår. om jag setter en påse med vitmossa på den så tar jag några hål i påsen då alltså?
Mvh Fredrik
Hej Ruffe!
Här kommer en adress till en bra sida om både cattleyor och laelia och hybrider.
http://biphome.spray.se/j.j/ORKIDEER.htm
Lycka till!
Tack ska läsa lusen av mig nu !
Mvh Fredrik
såå då har jag läst kan bara säga hmmmmm om jag fattar rätt så borde den vara i en vilo period nu den har yu 5 mindre utvexter och jag tror att det e nya bulber och om det e det så skall den ha sin viloperiod nu om man ska gå effter cattleya teorin och då skall jag inte vattna den över huvudtaget förren jag ser att den kuter nya rötter (vilket skulle kunna ta 2 till3 månader!?) hur jag nu skall se det hmmm
jag skickade dessutom ett mail fyllt med frågor till han som skrev artickeln (eller hur man stavar det) och får hoppas att han har tid och lust att svara känner dock ett lite vemod om hur jag ska göra funderar på att göra en kompromiss med mig själv och det skulle betyda att jag slänger en påse med massa vitmossa runt ampeln med ventilations hål i och bara fuktar vitmossan i påsen lite då och då och hoppas på svar från han vad tror ni om det?
Mvh Fredrik
Treblad.se är byggt av Björn på samma grund som sajten OrkidéPrat. Om du är medlem i OrkidéPrat kan du logga in här på Treblad.se med samma konto.
Treblad.se är en ganska ny sajt, så det kan finnas buggar. Om du märker att något verkar märkligt, skriv gärna till oss på bjorn@neovita.com så att vi kan rätta till problemet.
Håll dig enkelt uppdaterad om kommande Trillium-projekt och plantor till salu.
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter