Råd / Släkten, arter och hybrider /
Inte bara den underbara vaniljstången (vilken görs av Vanilla planifolias frökapslar) förtjänar vår uppmärksamhet - även vaniljplantorna gör det. Naturligt växer släktets arter i samtliga av de tropiska och subtropiska områdena av jorden och ett hundratal arter finns. Plantorna är lianliknande och klängande. De kan bli upp mot 30 meter långa och de...
Inlägg med vanilla som nyckelord.
Nyckelord: Vanilla
Orchidehuset.se har i 2 storlekar, den jag köpte var riktigt fin (tog den mindre med spaljé)
Ett stort tack är jag skyldig dig, blomman är beställd, bara vänta och se om vädret tillåter leverans! / Tack Björn Persson
Det var så lite så. Vet hur irriterande det kan vara att inte hitta en sort man vill ha. De packar noga och så kallt är det inte än så det ska nog inte vara något problem att få hem plantan.
Björn, jag packar och skickar i morgon måndag så du har den nog på tisdag, Peter/Orchidéhuset.
Tack så mycket.
Nyckelord: Vanilla
Finns på Tradera
Sök på orkide
www.tradera.com
Jag har en ranka på ett par meter som ser lite ledsen ut eftersom jag har försummat den läääänge nu. Med lite kärlek kommer den säkert bli fin igen. Om du är intresserad kan du få den gratis - mot kostnaden för portot.
Annars kan jag ta din ranka, if I may be so bold Kärlek har jag i överflöd och det finns inget roligare än av vårda en planta tillbaka till god hälsa. Just thought it was worth a shot.
Lotta Forslind: Det finns en planta ute på auktion här på forumet just nu. Auktionen avslutas på söndag 24 jul kl 21:00
Nyckelord: Vanilla
vart är detta taget?
Eken; bilden är tagen i norra Thailand.
Nyckelord: Vanilla
Vad kan detta vara? Ser inte ut som ett nytt blad som är på G...?
Nån kunnig som kan svara?
Kan det vara en blomma på väg?
Nyckelord: Vanilla
Det ser ut som en nytillväxt, så ser det ut på min iaf. Det är väldigt ovanligt att vanillor blommar under de villkor som vi hobbyodlare har att tillgå. Dels behöver de bli mycket stora, mycket ljus och en tropisk miljö. Fota gärna hela plantan och beskriv villkoren som den odlas under så kanske det blir lättare att lista ut.
//Daniel
Kollade på nätet och det är nog ett nytt skott hahahaha...men lika glad är jag för det
Tänkte att det skulle vara mer eller mindre omöjligt att den skulle blomma, då plantan bara är ca 30cm lång
John har en fantastisk flott Vanilla, men jeg finner ikke igjen innlegget hvor han viste bildene.
Tror den må være mange meter lang før det er mulig at den blomstrer så du må bare være tålmodig
Hejsan!
Fick idagarna ta över mammas Vanilla som jag tror är en Vanilla planifolia.
Tyvärr så hade den blivit lite misshandlad av min mamma och när jag tog bort alla döda blad så såg jag att den inte hade några rötter eller att den "satt" fast i jorden.
Den är väl ca 50cm lång och dom nyaste bladen är ganska blekgröna.
Plus att den verkar stå i vanligjord eller så har den blivit gammal.
Så vad ska jag göra för att försöka att rädda den.
Nyckelord: Vanilla planifolia, Vanilla
Hei!
Menar du vaniljstång från kryddhyllan? Tror knappast det går - dom är behandlade på nåt sätt, fermenterade, tror jag. I alla fall är det en hel vetenskap att fröföröka de flesta orkideer. Du hittar säkert mer i pratoteket/förökning här överst.
Helena W har helt rätt. Vaniljstången är fermenterad och fröna har ingen grokapacitet kvar.
Men du kan göra annat med den...
Ta en hel papaya, klyv den och kärna ur den.
Smeta in ytorna med vaniljfröna, badda med 2 msk mörk rom
Låt stå och dra 2 timmar.
Fyll urgröpningarna efter fröna med kokosmjölk.
In i ugnen på 225°C i 10-15 minuter
Servera med vaniljglass.
wow - låter jättegott!!!
Låter som ett recept man borde pröva!
Mums va gott så här på kvällskröken ..
Låter gott - måste skrivas av och provas nån gång ! Var kommer reseptet i från? Nåt som blitt med dig från en orkideresa?
De nyaste bladen på min ena Vanilla, de kommer på ett sidoskott, är betydligt ljusare än de ursprungliga. Har försök läsa på här lite men är ändå inte säker, är det för lite eller för mycket sol när bladen blir ljusare? Annan orsak?
Nyckelord: ljusa blad, Sol, Vanilla
När bladen på Vanilla är nya är de lite ljusare och mjukare, de mörknar lite när de mognar och blir styvare. Annars betyder ju generellt att du får mörka blad under lägre ljus (plantan producerar mer klorofyll för att kompensera) och ljusare blad då de får mer ljus. Vanilla trivs bra under ganska mycket ljus (dock ej direkt sol) så den mår säkert bra.
Tack valkyrie! Jag funderar också över det där med direkt sol... Jag har Vanillan i köksfönstret mot sydost, med en vit gardin för och det betyder att det förstås inte blir riktig skugga. Den har inte växt så mycket, jag undrar om det har varit för mycket "halvsol" ändå? Står på en stort fat med lecakulor och vatten, så jag hoppas att fuktigheten räcker.
Jag vet inte om den har fått för mycket sol, min verkar svara mer positivt på mer ljus... en vit garin skyddar säkert ypperligt. Min växer så det knakar i nordöst fönstermen under tilläggsbelysning... den har vuxit säkert en halvmeter sedan i våras... växer ca 1 meter per varmsesång och står sedan mer eller mindre still under vintern (kylan antar jag)..
Jag har inga fönster utan sol någon gång på dagen. Så jag sätter upp, och tar undan solskydd där jag har orkidéer. Nu undrar jag om det gör något om t ex några paffar får tidig morgonsol (före kl åtta) högst en timme i ett nordostfönster?
Och hur är det bäst för Vanilla? Jag har dem i ett sydostfönster där det blir varmt, försöker ha fuktigt, och skyddar förstås mot solen. Är det bättre med ett svalare nordvästfönster?
Nyckelord: Vanilla, Pahpiopedilum, Solljus
Mina paphar som jag har i köksfönstret får direkt solljus fram till ca 10 på förmiddagen och de tar ingen skada av det.
Hela mitt odlingsfönster (nordost) tar direkt sol från ca 7:30 till 9:30 nu några få månader på sommaren. Där står även flera lågljus orkidéer och gôttar sig... (paphar, phallar, masdevallior). Vanillan vill ha det varmt och ljust (fast skyddas som alla andra mot direkt sol) och gärna fuktigt. Så den står nog bra där du har den. Min vanilla har fullkomligt blivit tossig nu med mer ljus och varmare temperaturer... Den har gått på sparlåga hela vintern men nu har alla 3 rankorna säkert vuxit mellan 5-10 cm (med ca 20cm långa luftrötter på det) i veckan!!
Tack, då vet jag mer hur jag ska göra!
Jag funderar på att montera mina vanillor på någon träbit eller barkbit... beroende på vad jag får tag i. Min fråga är alltså: går det att ta något träaktigt från naturen(skogen eller nått trä som flytit i land) eller ska det vara köpt i någon affär?
Alla tips och råd är välkomna Jag är idel öra - har ju aldrig gjort något sådant här förut.
Bra bark hittar du i djuraffären tex. Men hur hade du tänkt dig med just vanilj monterad ? Det växer ju i jord. Har min i själv vattnande kruka för jämn fuktighet.
Bra tips - tack DevilsLeftHand!
Jo, jag tänkte montage åt vanilj för visserligen växer de från marken till en början. Men sedan tar de sig upp i träden och lämnar marken helt tillslut. Så jag tänkte att om min vanilla (som ju bara är en stickling) får börja i "trädet" så kanske den trivs lika bra med det. Dem är i vitmossa för rotning just nu men de har inte fått några rötter i vitmossan ännu - däremot har en av dem skickat ut en luftrot. Tog det som ett tecken på att den ville bo lite högre upp än i en kruka. Därav mina funderingar kring montage.
Kanske ska tänka på att vaniljen ganska snart växer vidare utanför din barkbit tror jag... De växer ju gärna lite som ogräs de där. Plantan jag har hemma lindar jag runt runt runt kring två stänger med kokosfibrer. Har inte mätt längsta revan men när jag planterade om den till större kruka för två år sedan var den längsta lite mer än 3-4 meter har jag för mig. Jag hade då haft plantan sedan ca 1.5 år tillbaka och den var som längst 3 dm tror jag när jag fick den...
//Åsa
Växer som ogräs har jag inte hunnit erfara något av själv ännu men jag ser fram emot det Får väl lösa det med att skaffa en lång barkbit kanske. Och kanske beskära när så behövs. Det står ju att vanilla brukar beskäras av de som odlar den för att få blommor och göra vanilj av sedan... Testar man inte får man aldrig veta eller hur man brukar säga.
Jaaa... en lång barkbit får det nog bli, eller en stock, så att du kan linda rankan runt - och runt runt... Min växer ca 5 + i veckan (!) nu på sommaren men bara någon cm i månaden på vintern.... Jag har min lindad kring ett stöd. Se bild från i vintras här. Här är en bild på våren tillväxt, säkert en halvmeter längre än i december (fick lindat om nyväxten på rankorna kring stödet i helgen, men på bilden når de nästan hela vägen upp till toppen på pinnarna). PS! Beskär du så får du ju inga blommor, den behöver ju var flera meter för att blomma....
Jo, jag ska söka rätt på en lång stockliknande bit. Kanske kan hitta något snyggt på/vid stranden.
Här står det om beskärning för att få fler blommor på vanilla. "Om den lämnas orörd kommer den att växa sig så hög som möjligt på stödet, med få blommor. Odlare beskär plantorna varje år, vilket ökar blomningen och gör den mer lättskördad."
Vaniljrankorna är så snygga tycker jag, tack för att du delar med dig av din underbara lilla växt valkyrie66
Javisst är rankan snygg på egen hand!! Jag har också hört att om man vill ha fler blommor skall man träna dem horizontalt, typ som de gör med vinrankor... men vet ej säkert hur det ligger till. Men de blommar i alla fall inte förrän de är ganska mogna, minst 3 meter långa, så beskär den inte för tidigt om du vill se den blomma. Sedan kan visserligen rankorna gärna växa till sig rätt bra om de trivs (20 meter +), så man måste nog beskära dem någon gång om man vill ha plats för något annat i växthuset!
Vill man ha något annat än klätterväxter i växthuset då?
Apropå vanilla och blomning, har du fått din att blomma någongång, Valkyrie66? Eller kanske ska omformulera frågan lite, har nu någonsin försökt att få den att blomma?
Jag fick den i födelsedagspresent förra maj, hade kanske inte köpt den eftersom jag försöker hålla mig till mindre arter eftersom jag har begränsat utrymme (i lägenhet), men men.... Har i alla fall odlat den för att jag tycker den är fin.. för fin är den ju. Blommar den så blommar den... en bonus liksom.
Håller med, både om blommor som bonus och att det lätt kan bli trångbott i en lägenhet
Lurer på om ikke John har en kjempeflott vaniljeplante som slynger seg gjennom veksthuset. Har prøvd å lete etter innlegget men ikke funnet det igjen.
Vad synd ingse, hadde gärna sett den bilden. Men så blir det ju tyvärr ibland... saker man vill se igen/visa upp försvinner/är inte där man tror att de var från början. Har dock aldrig riktigt förstått vitsen med varför det blir så än...
Men det var en fin idé - den dag jag skaffar ett växthus ska jag ha massa vanilj klättrandes på väggarna där inne - och inte för att de ska vilja därifrån
Jag vill visa upp min vanilla- lianer ( en grön och en variegerat )
Den har flera ranker som er 5-6 meter ,luftrötter på mera en halvmetern
Ganska svårfotat då den klättra runt i ett ganska litet växthus
Oh ja, vad mysigt de ser ut att ha det
Längtar tills mina vanillas börjar ta över lite här hemma också
Passa tapeterna bara min växte fast i tapeten när den sökte nånstans att klättra!
Tack för tipset Carina!
noterar att en vägg i sten eller snarare betong skulle passa bra att sätta motaget på i framtiden
På orkidékursen så diskuterades det på en föreläsning om att det kan finnas orkidéer som inte tål vatten på bladen. Hur är det med det?
Jag har t ex köpt fina sticklingar av Vanilla här av John, vill gärna duscha på dem, är det ok?
Hej John, än så länge tycks allt klara sig som du skickade!
Nyckelord: Duschning av plantor, Vanilla
Vad skulle det vara för art av orkidè, de växer ju i regniga och fuktiga klimat
de allra flesta av dem. Kvarstående vatten ska det nog vara, så länge det
finns en frisk bris som torkar upp dem ganska snabbt är det nog ok.
Jag har fått veta att Psychopsis khalii inte tål vatten på bladen därför är det säkrast att vattna denna underifrån. Jag har min stående med lavasten i botten på ytterkrukan och där fyller jag på med vatten omväxlande med lite upptorkning. Om det är rätt vet jag inte men det är ju bättre att inte riskera något.
Ludisia och Macodes ska inte heller tycka om vatten på bladen sedan sägs det att Zygopetalum får fula blad om den duschas.
Jag brukar duscha min Macodes i badkaret lite då och då, den ser ut att trivas med det. Men då suger jag upp vatten ur bladvecken med ett papper efteråt.
Är det normalt/vanligt att vanilla-sticklingar bildar luftrötterna innan de får rötter nere i vitmossan?
Jag har mina ståendes i krukor med vitmossa, i ett akvarium för att bevara luftfuktigheten hos dem då jag läst att de gillar fukt och värme.
Imorgon har de stått så i två veckor men det enda som har kommit är luftrötter - ska jag plantera dem upp och ned, eller vad???
Det går ju alltid att styra ner rötterna i mossan, det brukar de trivas med hos mig! Luftrötterna hos vanillan söker väl främst efter något att fästa tag i, eller?
Vanilla börjar som en terrestial orkidé (växer med rötter i jorden), men då den har växt sig stor släpper den ofta kontakten med marken (rötterna och den biten av rankan som sitter i marken dör bort) och blir en epifyt. Under hela tillväxten kommer det luftrötter med jämna mellanrum, ungefär 2 mellan varje bladpar (på min i alla fall). Det är helt normalt. Ha den som du odlar den nu, varmt och fuktigt. Spreja luftrötterna med vatten + gödning när du vattnar så kommer det nog rötter i mossan tillslut, fast det är inte helt nödvändigt. Växer den och mår bra som den gör nu är det inget att oroa dig för.
Tack för svaren!
Jag är inte orolig - bara otålig, vill ju plantera om och hänga i ampel, men tänker inte göra det innan de fått rötter.
Men när vi ändå är inne på ämnet om att de växer upp i träden och lämnar marken, jag har en teori nämlligen, det sägs ju att det tar några år för vanilla att få blommor. Men eftersom alla vanilla förökas genom stickling måste det ju betyda att de är äldre än man kan tro?
Borde den då inte lätt kunna börja blomma när som helst bara den fått rötter och fäst sig någonstans?
Rätta mig gärna om jag tänker helt galet, jag är bra på sånt (tänka galet alltså)
Mja... ålder är inte lika viktigt som storlek (heh... I'm gonna leave that one alone). Jag vet inte vad det magiska numret är för att de skall kallas blomstora, men läste någonstans att rankan behöver bli ca 3-5 meter (!) innan den blommar. Så om du är otålig är det nog inte the idealska orkidén att odla...
Jo, visst vore det kul att få den att blomma, så jag får väl lära mig tålamodets svåra konst. Men bladen är ju väldigt trevliga de med så jag får njuta av dem till att börja med i alla fall Så får man väl se hur lång dens rankor kan bli... Blommor får man väl se som en bonus om det blir några
Har en Vanilj som stått i samma jord+kruka i ca1år.Har nu börjat ledsa på vårat förhållande. Börjat tappa färgen,blivit ljus grön. Botten bladen gulnat. Vad ska jag plantera den i,hur stor kruka vill hon ha??
Nyckelord: omplantering, Vanilla
Det kan man göra men jag göder med blomstra. Jag har inte sett någon skillnad på orkidénäring och blomstra så varför krångla till det.
Jag vill bara nämna en sak, att om du gödselvattnar med blomstra så tar du en avsevärt mindre mängd/l vatten än till vanliga krukväxter. Jag brukar personligen bara ta en tiondel av den rekommenderade dosen.
Ja, mängden glömde jag ju!
Mängden gödning är aldrig generell. Det beror på vad du har för art/hybrid av orkidé och i vilket substrat. Har du plantor i kokosfiber behöver du nästan aldrig ge någon gödning eftersom kokosfiber innehåller massor med gödning (t.o.m. mer gödning än många orkidéer behöver). Har du plantor i EpiWeb eller semihydro måste du alltid ha gödning i vattnet. Cymbidium, Cattleya och Laelia vill ha mycket gödning. Phalaenopsis och många andra högepifyter nöjer sig med den näring som fälls ut när barken bryts ner. Många gånger övergöder man orkidén istället i tron att den behöver det, vilket oftast inte är fallet. Min Vanilla för endast gödning om det blir något vatten kvar i vattenkannan efter att ha fyllt på i hydrokrukorna, annars får den bara rent vatten. Till hydrokrukorna använder jag 1ml blomstra/liter vatten.
Svaret på din fråga är att om du någon gång i halvåret slänger till den en skvätt med jättesvagt gödningsvatten så går det utmärkt att använda orkidénäring.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 07:35:31 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter