Råd / Årstider och periodicitet /
Skriv början av artikeln om vårInlägg med vår som nyckelord.
Äntligen vår och massa sol!
En fråga bara till alla er erfarna med tilläggsbelysning: Brukar ni låta dom vara kvar i till exempel norrfönster nu även under vår/sommaren? I mina söderfönster får allt det naturliga ljuset räcka, men hur gör ni tex i norrönster. Jag ska nog specificera mig lite, jag har en angraecum veitchii i ett halvskuggigt östfönster, (den får tyvärr inte plats i söderfönster och jag har inge västfönster) bör jag har tilläggsbelysning till dne nu även under sommaren?
Nyckelord: angraecum veitchii, Vår, Tillläggsbelysning
Låter allt vara och naturliga variationer med mer ljus blir som grädde på moset, i alla fönster de som inte vill ha så mycket ljus står redan så till att endast ströljuset ökar med vår/sommar.
Neosarna m.fl. står under tillägg i västerfönster och jag ändrar ingenting bara för att kajor och fiskmåsar börjar gapa redan i fyrasnåret, så att katterna kommer på att de absolut måste gå ut omedelbart, vilket tvingar upp mig för frukostservering och dörröppning. Dvs det lilla extra naturliga ljus Neosarna ev njuter av det kommande halvåret, påverkar inte timer-inställningen på ljusrampen .
Tack för svaren! Jag misstänkte lite att det var så. Då härmar jag och låter dom vara kvar!
Mia ! !!!
ho, ho ! !!!
Är de blå blommorna iris?
Jag har inte sett så småväxta tidigare , men vill gärna att sådan ska växa i min trädgård också
De är så fina tillsammans med de gula krokusarna.
Vet du var jag kan få tag på dem?
Gunsan. Jag har sådana med i min rabatt, jag köpte mina förra året från Odla Nu på postorder. hoppas du kan få tag på sådana.
Gunsan - ja, det är iris - lökarna inköpta hösten -06 på Blomsterlandet.
Visst är dom underbara tillsammans med den gula krokusen?
Förra våren gjorde jag påskkort av fotot
Tack, Lena
Ska kika in på Odla nu direkt och kolla.
Om jag inte får fatt i där, så vet jag vart jag ska åka för att få tag på dem
Mia, nu var vi allt aktiva att skriva samtidigt
Tack, då kan jag kika in på Blomsterlandet i Värnamo också.
Jag ska ha tag på dem
nu har jag letat på Odla nu, Rara Växter,Rosen Lust, Din Trädgård men hittar inte något tips till dig.kanske det går att söka på Iris reticulata. Lycka till Gunsan
Ja visst är det vår i luften.
Alla Phalaenopsis verkar vara i tillväxt anting med nya blad eller/och rötter, hybriderna blommar för fullt utom den med marmorerade blad och den har ett nytt blad på tillväxt. Phal. stobartiana har fått 2 nya rötter under vintermånadderna och hos den ser jag inte mycket händda med heller, men den ser frisk och kry ut. Många av Cattleyorna är i vila, förutom nyinköpen C. intermedia som har 2 stora blomknoppar och ny rötter, den lilla har en ny bulb på gång. Cattleya intermedia aquinii har en blomskida och den lilla C. forbesi har flera nu flera ny smårötter. Med Laeliorna verkar det inte hända så mycket, de är också i vintervila, men Laelia lobata har 2 nya bulber på gång. Även de 2 Laelia purpurata har fått nya rötter och nya bulber på tillväxt. Oncidium ornithorhynchus har fått 2 nya bulber och det är snart dax för omplantering. Oncidium eurocline har fått nya rötter. B ifrenaria inodora har flera nya tillväxtpunkter som är i tillväxt. Coelogyne velutina har fått två nya bulber och det senaste ser ut att bli ganska stort, den måste omplanteras snart. Neofinetia falcatas rötter har börjat växa igen, den har oräknerliga nya bladrosetter, och så även Masdevallia pyxis - den har jag haft svårt me ett tag då jag inte visste hur jag skulle vattna den, men nu vet jag så det har börjat sticka upp många nya blad, den ser frächare ut nu. Båda Tulumniarna har växt hela vintern och bladrosetterna ser fina och så stora som de kan bli, även de har nya rötter på tillväxt. Med Paphiopedilum delaenatii verkar det inte hända så mycket, men den står i vintervila ännu en månad. Däremot ärjag lite hoppfull för Paph. Magic Lantern som har ett nytt blad i mitten av bladrosetten, jag hoppas det kommer en blomma så småningom, de är verkligen inte snabbväxande. Phah. Rosy Dawn har 2 nya ganska stora bladrossetter och Paph. parnatanum har ett nytt blad som växt 1 mm. denna månad. De dendrobium jag har kvar står i vintervila. Då är det de besvärliga Bulbophyllum kvar. Den nyinköpta Bulb. masdevalliaceum tappade alla blad då jag fick den, förutom det nyaste men den är i tillväxt och håller på att få en ny bulb. Bulb. carunculatum har fått en ny stor bulb, men en av de äldre bulberna har torkat bort, vattning varannan dag. Bulb. sumatratraum, import från Thailand fick stå för varmt någon vecka och tappade två blad men rötterna är på tillväxt. De tål inte att stå torra över huvud taget.
Det var ju övervägande positivt läge det där, Spindeln! Det har du gjort bra, som klarat dem med så gott resultat genom denna underliga vinter!
Ja,det känns konstigt att ha våren här,det är lixom lite för tidigt.....det märks bara inte på vädret och hundens enorma pälsfällning,orkisarna växer på så det knakar. Kul ! Har flyttat dom idag till vardagsrummet men Vandorna håller jag kvar under lampan ett tag till.
Köpte en ICA noppsis idag,ska ladda upp en bild när bildfunktionen inte krånglar. En med stooooora vita vackra blommor och massor med knopp,fynd för 149 stockholms pesetas. Kollade Cymbidiumen i garaget,en hel del nya fräscha blad där också,om vädret fortsätter såhär får den snart flytta ut på mitt fönsterbläck igen....
Over and out !
Nyckelord: vår
Det var ju rätt tufft ett tag, så det är skönt att höra att det går åt rätt håll nu, DLH
Vad står stockholmspesetas i för kurs, tro? Eller det sa du ju, 149 sthlmpes. = 1 nopsis
Det är så kul varje vår när man märker att dte bara exploderar i krukorna! Nya rötter, skott och stänglar, det är något nytt varje dag! Jättekul!
Har nyss upptäckt att min Ph cornu-cervi har en ny stängel samt min Ph equestris 'alba'!! Spännande.
Cornu-cervin hade stängel när jag köpte den, så det är premiär för mig att få även den att blomma om.. equestrisen har nog aldrig blommat tidigare, för det är en ganska liten planta.. så det känns extra spännande och kul!
Nyckelord: vår
Så tydligt det är att vi är i byte av årstid. De orkidéer som har lyst upp vintermörkret håller nu alla på att tappa sina blommor efter lång och trogen tjänst. I stället har de flesta phal.hybriderna tagit över rollen som blickfångare. Det knoppas och frodas lite här och där, flera Pleione har satt fart och jag tror "Honungsvråken" kommer att bli den som spräcker målsnöret. Den långsamma Phaius-stängeln har kommit högre upp och lagt på hullet lite mer, överbeskyddad som den är. Kanske kommer några paffar även att vårblomma senare.
Ett kärt vårtecken är att jag idag fick plocka in den första "snapsglasbuketten" Snödroppar och sätta på en liten spegel så att jag kan se in i blommorna lättare. De doftar helt ljuvligt!
Nyckelord: vår
Ja, visst är det härligt med vår. Här blommar påskliljorna (har tagit in en liten bukett) och vi har idag +20 i skuggan.
Åh så underbart! Längtar så till våren!!!!
Ja då har jag fått mina växter från Holland i gott skick. Dendrobium crassinode, Dendrobium antennatum och Masdevallia porphyrea. D. crassinode är monterad på kork med 4 bulber och D. antennatum med åxå 4 bulber och med två nya på G. Masdevallian har massor med blad. Jag har ju också fått en fin Cattleya mossiae var. alba från Björn. Så allt inklusive tidigare inköp från Orkidehuset så börjar jag vara ganska nöjd.
Umeå har vi sent omsider fått all den snö som vi borde ha fått tidigare i vinter. När man ser de jättelika drivorna skulle man kunna tro att våren har ångrat sig och att vi närmar oss jul istället, om det inte vore för mina orkidéer. Deras nyvaknade växtkraft visar tydligt att vi går mot ljusare tider. Det växer så det knakar i krukorna. De flesta Phalaenopsisarna har stänglar. Mina Paphiopedilum får nya skott. och jag som är nybörjare undrar hur trångt det får bli innan de måste få en större kruka. Min Beallara har bara tre feta knoppar på gång, även den står trångt. Kanske därför det bara ser ut att bli tre blommor? I sovrumsfönstret hänger mina skatbon. Det är två Ascocendor. Den ena mår bra, har en stängel på nu tre centimeter. Från knoppen läcker det lite glukos. Är det verkligen ett bra tecken? Jag vattnar den varannan dag nu, för den är väldigt känslig för uttorkning fram till dess att stängeln är 10 cm, har Tommy skrivit.
Nyckelord: vår
Monica!
Paphiopedilum mår bra av att bli omplanterad relativt ofta, så kör hårt! Min erfarenhet av glukos som kommer från knoppar m.m är att växterna mår bra. Man kan torka bort det med fuktad trasa om man vill eftersom de kan dra till sej ovälkomna småkryp, kanske.
Äntligen börjar jag se och höra lite vårtecken efter all snö som kommit ned här i Örnsköldsvik. Koltrasten är här, Bofinken också och skogsduvorna har börjat kuttra på morgonen.
Morgonstund har guld i mund-uttrycket stämmer verkligen.
Tänk att det är lika fascinerande varje år. Ett tips: Ta tillvara på ögonblicket och det som är nu.
Stanna till en stund i all vardagsstress och njut! av just den här stunden.
Ingen vet ju vad som händer imorgon, nästa vecka eller nästa månad.
Min Dendrobium hemimelanoglossum har börjat slå ut nu. Undrar bara hur jag ska kunna ta en bra bild och visa er här på forumet. Blommorna är små så det är svårt att få skärpa på dom.
Längtar just nu tills jag kan starta upp mitt växthus, så alla sommarplantor får plats, och ser fram emot ännu en ny fantastisk Svensk sommar.
Hälsn. Ninalina
Nyckelord: vår
Någon skrev "orkidekök". Här är mitt.
(Det är lite annat också )
Tur att plantorna fattar att det är vår, här snöar det för fullt, har kommit 15 cm. snart, tror jag.
oj. jag trodde jag hade det grönt i mitt kök.... jag får nog jobba lite hårdare på det.
Ojsan!
Var sitter du när du äter?
Tack, Helena W.!!! Detta kort ska jag visa när somliga här hemma klagar på att mina blommor står överallt...=D
Hei!
Jag sitter vid bordet, såklart. Tycker det är mysigt att studera blommorna på närt håll samtidigt.
När nån kommer på besök ordnar jag lite mer. hm...
Plopp- ja bara visa iväg.
Köket är väl lite som vinterträdgård, svalt på nätterna (14-17 grader). Ett element brukar stå på litegrann. På sommaren växer klätterväxterna, som nu är lite nerklippta. Då blir det lagom silat ljus, för riktningen är syd-sydöst. Det kan bli riktigt varmt på sommaren, men det är värre på balkongen/terrassen utanför, där jag försöker komma på olika sätt att få lite skugga.
Jag har orkidesovrum också! Där är det lite varmare, annars fryser jag.
Men ingett eget trädgård, tyvärr. Fast en liten köksträdgårdsplätt.)
Helena
Hej Helena!
Jag är inte ens i närheten av dina arrangemang, men jag jobbar på det. Kreativt och kul!
Helena, jag tycker att ditt köksarrangemang verkar praktiskt och funktionellt. Man kan äta sin morgonfil och samtidigt klappa på orkisarna och böna och be att dom ska blomma. Det verkar ju fungera. Paphen på bordet ser till exempel väldigt nöjd ut.
Kul om ni gillar mitt kök och får inspiration!
Monica - just det, jag äter frukost samtidigt som Vandorna dricker frukost mm. (Jobbar på em. och kväll och hälger. Ifall nån undrar.)
Det är egentligen ganska praktiskt, förutom att diskbänken är för liten och har bara ett diskho. Jag är typen som kunde annonsera efter "kök med rum och trädgård" önskas.
Jag hyr i andra våningen i en villa.
Den Paphen är den ena som jag hoppas inte är smittat av dom hemska djuren.
Vilket ljust och härligt kök med all grönska, det är precis som det ska vara..:)
Ja det var ett fint kök.
Mmm, - undrar om det ser likadant ut idag?
Roligt att ni hittat denna bild!:)
Det ser inte ut så nu, för jag har flyttat til en gård på landet.
Nu har jag tillgång til fler fönster, men har också en man och dotter att ta hänsyn til, så djungel får det bli i vinterträdgården, nån gång, när den blir färdig. Vi bygger själv och grunden m. pilarer blev färdig i höstas. Det ska samtidigt byggas nytt badrum mm. så det får ta den tid det tar. (Dom flesta plantorna och mer finns på olika ställen i huset nu.)
Va härligt med rörig systematik!!
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 13:03:44 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter