Inlägg med problem med plantor som nyckelord.
Rullande blad på en i övrigt frisk Prosthechea (se bilden)... betyder det att plantan står/stod för kallt?
Nyckelord: Prosthechea, Problem med plantor, Rullande blad
Dorra, hittade det här inlägget på OP, där torr luft antas vara anledningen till hoprullade blad. Kolla också så du inte har några objudna gäster på plantan och i det hoprullade bladet. Om inte, så sprayduscha bladen regelbundet.
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
Nenne... tack för ditt svar.... men... det måste vara nåt annat.
Inga objudna gäster här.... är säker på detta. Och fuktigheten går aldrig under 60% RH...
Plantan stod med den rullade bladet mot fönster... därmed min resonemang... nu har jag vänd den...
Vanliga krukväxter lär rulla blad vid för kallt miljö samt när det är för fuktigt... men jag vet inte om det gäller orchideer.
TILLÄGG:
Jag använde fel ord... bladen rullar sig inte i mening rullar in... snarare vrider de sig runt sin axel. För plantan är garanterad frisk med styva fräscha blad.
Mycket behöver jag lära mig innan jag känner mig tryggt med min lilla samling... upptäckte nämligen idag grå-svart missfärgning nederst på några bullber av min Prosthechea vittelina och har inte hittat något bild eller inlägg på OP som skulle kunna hänvisas till detta.
Det är en baby planta inköpt för 3-4 veckors sedan... jag är osäker på om dessa missfärgningar fanns från början eller om de uppträde hos mig. Det är de minsta bullber som ser ut så här. De större bullber i bakgrunden har fin färg. Samtliga bullber känns dock fasta och fina.
Jag har under de 3-4 veckor bara vattnat plantan en gång, samt duschat lite då och då. Jag har bra tilläggsbelysning, rätt så högt fuktighet och temperaturen som växlar 15-21 grader mellan natt och dag.
Alltså... är dessa missfärgningar något jag behöver åtgärda? Eller ändra i miljön?
Som sagt... jag har haft plantan bara ett par veckor och inte hunnit förstå den riktigt...
Nyckelord: Prosthechea vittelina, problem med plantor
Jag tycker de små bulberna ser helt uttorkade ut och även de större i viss mån. Bulber är plantans reservoar för vatten och näring och ska just därför vara fylliga. Om missfärgningarna beror på vattenbrist eller något annat vet jag inte, men jag skulle plantera om den i mossa (sphagnum) och vattna upp den ordentligt. Bifogar en länk om sjukdomar och kanske kan du hitta något här:
http://www.staugorchidsociety.org/cultur...
Hej. Det ser ut som svartröta, en svår svampsjukdom. Kan tyvärr drabba arter som Prostechea, Cattleya, Encyclia, Laelia mm. När du fått det på basen på bulberna är det tyvärr inte mycket att göra. Du kommer sannolikt att förlora plantan. Du kan läsa om det här (på engelska): http://www.aos.org/Default.aspx?id=119.
Jag skulle ta upp plantan från krukan, skära bort alla drabbade delar och sen låta plantan ligga torrt en vecka. Du kan pröva att strö kanel på skärsåret. Sterilisera din kniv!
Om plantan inte är i tillväxt är det helt normalt med skrumpna bulber. Man ska generellt INTE vattna orkidéer med bulber för mycket när de är i vila. Hög luftfuktighet är dock bra.
Oj... Mervic... inte rolig diagnos... dessvärre har jag befarat detta efter ha läst allt om svart röta och mögel som ha skrivits här på OP.
Ska göra enl. din förslag... vad jag förstår så ska jag isolera plantan från de andra?
Alla mina plantor var hittills friska... den där är ju inköpt för 4 veckor sedan så den måste ha varit sjuk när den kom till mig.
Tack för råden... om än ej så hoppfulla
Det är svårt att se till 100% på en bild. För att vara säker så känner du lite på de drabbade delarna. Känns de mjuka och sjuka är det definitivt röta. Och du gör rätt i att isolera plantan. Och släng krukan om det är en vanlig platskruka. Lycka till.
Hmmm... de är hårda... alla delar, även de missfärgade... hela växten känns fast och fint... det är bara missfärgningen på de minsta bullberna... och så en spets på ena bladen är svart med gul kant i självaste toppen.
Man kan ju ta kontakt med säljaren och reklamera plantan alternativt få skötselråd. Görs för sällan tror jag!
Nenne... jag skrev samtidigt med detta inlägg också till säljaren... och bifogade bilden. Så jag avvaktar nån dag... har dock isolerat plantan.
Bra! Berätta sen vad du fick för svar!
Det ska jag... för jag har svårt att tro att jag har gjort nåt fel på 3 veckor... jag var ju extrem nogrann... följde plantans krav till punkt o prick:
Den var inte i tillväxten så den fick vatten bara en gång... jag har duschat den lite dock trots att fuktigheten höll sig hela tiden över 60%... ljuset hade jag på lite dryggt 800 fc under dagen o temp. 20 grader dag o 16 grader natt. Så därför är jag förvånad över de missfärgningarna.
Spruta lite 3% väteperoxid på rötterna och plantan innan du strör på lite kanel på såren efter kniven. Väteperoxiden är ofarlig för växten och för dig, men tar effektivt död på svampangreppen. Kanelen desinficerar snitt ytorna därefter. Det fräser lite om väteperoxiden när den jobbar. Du kan även diska krukan i väteperoxiden, så behöver du inte slänga den.
Du köper väteperoxid på apoteket
Det har jag hemma... så då får jag lite jobb i morgon bitti... tack Bobba Fet!
Gör inget med plantan innan du får svar från säljaren, för det kan vara negativt för dig!
Min drygt ett år gamla Prosthechea livida (Encyclia livida) mår lite visset. Då jag inte är så erfaren undrar jg vad som är fel om den kan räddas? Stått inomhus vid fönstret under lysrör hela året och nu över sommaren på balkongen. Står i vanlig orkidekompost och vitmossa. Sänker ner den i vatten en gång i veckan, varannan vecka med näring. Ser ut att bara tackla av, bulben "vissnar" nerifrån. Planterade om den i våras då den vuxit rätt mycket sen jag köpte den i en mycket liten kruka.
Tips, råd?
/Mats
Nyckelord: Encyclia livida, Problem med plantor, Prosthechea livida
För stor kruka med för fuktig kompost. (och för mycket näring i förhållande till plantans växtkraft). Kruka ner den så att plantan precis får plats. Öppen kompost, tallbark med några få spagnumstjälkar. Heter förmodligen Pollardia livida idag. Växer från Mexiko till Peru upp till ca 1500 möh, på kaktusar, träd och även klippblock i soliga lägen. På sommarhalvåret hög nederbörd medan vintern är regnfattig men med nattdagg. Lycka till!
OK, tack bolebo! Då planterar jag om den i liten kruka med kompost och lite sphagnum. Mycket vattning på sommarn och lite på vintern om jag förstår dig rätt. Men helst inte för fuktig? Torka upp mellan vattningarna?
Den ska torka upp mellan vattningarna och glöm inte att komposten ska vara öppen, alltså inget finmaterial som det ofta är i de färdiga "orkidékomposterna". Köp en påse (eller gå om möjligt ut i skogen och tag några bitar tallbark vid ngt hygge, ev kryp dödas med lämpligt preparat), med ren fur/pinjebark, 10 - 20 mm grov. Kan vara bra att ha till andra orkidéer.
Lycka till.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 16:24:15 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter