Inlägg med blomstängel som nyckelord.
Jag har ett nyvunnet intresse i mina orkidéer som mest bara råkat överleva hos mig innan.
Nu har jag upptäckt att en av plantorna (som jag antar är en Phalaenopsis) har fått blad längst ut på blomstängeln. När jag forskat runt lite på nätet om keikis så ser ingen ut som mina. De har inga rötter (än?) och istället för att växa ut med 90 grader vinkel från stängeln så växer bladen vidare längs med. (se bilder)
Den andra blomstängeln ser ut att kanske bilda blad högst upp också.
Sorten har mindre blommor än andra Phalaenopsis och kallades "vild" i butiken där jag köpte den, men jag har inte kvar infolappen. Det är tredje gången den blommar sedan jag köpte den för ca ett år sedan. Jag tror den har blommat i 4 månader nu.
För tydlighet har jag tre bilder. Någon som känner igen det här? Kommer den bilda rötter och bli en keiki? Är det något annat än en keiki?
Nyckelord: Keiki, Phalaenopsis, Blomstängel
Jättefina, men det är ingen "vild" ren art eller så, utan en vanlig hybrid. Och grattis till keikin Rötterna kommer så småningom
Den heter vild pga att de ej har pinnar utan blomstänglarna hänger "vilt".
Hahaha, SJÖVILD orkidé, helt klart !! Jättesöt !
Tack för respons!
Jag antar att det är en keiki då om Blomtjuven säger att rötterna kommer så småningom. Blev osäker då jag inte hittat en enda bild på en keiki som liknar det här sättet att växa, utan de ser alltid ut att växa i vinkel från blomstängeln.
Någon av er som fått en keiki som växer som bladen gör på mina bilder?
Angående "vild" så förstod jag att det inte var en vildorkidé, men tänkte om infon kunde få någon här att gissa sig närmare vilken typ det är då ni kanske också köpt orkidéer med samma beskrivning. Peter, din förklaring låter ju trolig och mer vettig än det luddiga att den blommade längre eller vad de nu sa i affären. Men den kom uppstakad på pinnar när jag köpte den.
Tack Xara, den är rätt gullig faktiskt. Tror jag kanske ska släppa lös alla blomstängler på den i framtiden. Mer vild!
Keikis kan växa åt vilket håll som helst, som ljuset kommer ifrån. Står den i ett fönster så vrider sig bladen mot ljuset oavsett om det är åt motsatta hållet från dit stängeln pekar. Man kan styra keikin och bladen på plantan genom att vrida den, som med andra krukväxter, bara det att det tar längre tid eftersom orkideer växer långsamt. men det spelar ingen roll hur den vrider sig, den kommer utvecklas ändå. Jag brukar låta den vara åt samma håll så att inte rötterna växer över bladen utan från bladen. Rötterna växer åt motsatt håll som bladen. Blir så svårt att plantera annars.
Jag förstår vad du menar Blomtjuven, men det är inte rikigt det jag menar. Keikis växer ju ändå ut från vissa punkter på växten. Den växer tex inte ut mitt på ett blad.
De här bladen växer just nu bort från fönstret och ljuset. Hela grejen var att bladen är längs med blomstängeln inte på sidan av den och det var det som jag uppfattade som ovanligt. Men det kanske bara är en slump att jag inte hittar sånna bilder på nätet. Det enda som liknade lite var en "terminal spike" som jag såg. Det kanske är något i den stilen.
Oavsett, ska bli spännande att se vad som händer.
Och tack för tips att inte vrida den!
Ja, nu förstod jag inte
ez, jag visar en bild på en planta hos mig, som har en terminal spike, dvs en blomstängel som kommer mitt i det översta bladparet. Det är en missbildning, som gör att plantan inte kan producera nya blad, för stängeln sitter som en propp högst upp och hindrar tillväxten. Som du ser finns det ett blad på den stängeln, men mer kommer det inte att bli och det är ingen keiki. Däremot har det kommit två keiki i krukan bredvid moderplantan och de syns också på bilden.
Den blomstängel, som plantan har nu, kommer lite längre ner mellan två bladpar.
Jag tror att ez menar att toppen på stänglen har börjat bli en keiki, och att keiki inte kommer från ett "öga". Fattat rätt?
Eftersom ez skriver om terminal spike ville jag förklara vad det är!
Nenne jag mena inte till dig om du fattat rätt, jag menade mig sj:-D För då lät min kommentar rälig, och rälig är jag inte..
Först, vad söt "vildorkidén" var Två, min mammas vanliga hybrid Phallar ser exakt ut som din när de sätter keikis, de sätter dem längst ut på stängeln, är ganska vanligt tror jag. Vissa sätter mer baskekis, andra mer på stängeln, beror väl från art till art eller hybrid till hybrid
Japp, Caroline, det var så jag menade!
Tack för mer info om "terminal spike", det var ungefär det jag hade sett på nätet. Jag tror faktiskt att min planta har haft en sån också som jag har klippt ner och kanske därför den börjar inse att den borde fixa keikis.
Ja, visst är den söt!
Vad glad jag blir att få feedback på det här!
Ooh, det var en storartad blomstängel
Hej!
Jag vill bara höra om man ska göra något speciellt när sin orkidée fått upp en blomstängel?
(Phalenopsis)
Sist den sköt upp en stängel så ville den inte hela vägen och ruttnade..
Vill så gärna få min blomma att blomma!
Tacksam för svar och tips.
/ Nybörjare på orkidéer.
Nyckelord: blomstängel, phalenopsis, hjälp
Grattis till stängeln! Jag brukar inte göra så mycket utan bara låta plantan "sköta sitt". Vet inte vad som gjorde att din stängel ruttnade förra gången, kanske köldchock tex transport i kyligt/kallt väder eller så fick den in vatten på det ställe där stängeln skjuter ut ifrån. Mitt råd: vattna försiktigt där stängeln har sitt fäste och håll tummarna!
Om stängeln ruttnade så skulle du också kunna titta efter ohyra. Spraya med bekämpningmedel så att inte krypen suger näringen frpn stängeln. Jag hade samma problem och det hjälpte då att bekämpa. Så det är min rekomendation som säkerhets åtgärd.
kolla denna tråd: http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...
tack för svaren!
monroe: jag tror jag har liknande problem som du hade.. vad använde du för bekämpningsmedel? något just speciellt för orkideer eller?
Stänglarna brukar inte ruttna, snarare torka bort.
Kolla monroe85:s länk så kanske det ger svar.
Jag köpte spray mot spinn (provado). En sån spray som kyler plantan om man spreyar för nära så var försiktig. och så tog jag substral insäktsåpa och sprayade mellan pladen och på rötterna. och så tog jag provado pinnar och stack ner mellan rötterna. Lycka till
Åh vad jag är glad! Jag tror att en av mina phallar håller på att få stängel. Det är den första orkidéen jag lyckas med. För visst är det en blomstängel?
Nyckelord: blomstängel
japp, japp, jipppiii!
önskar jag fick en
Oj vad många blad. Tänk om jag skulle lyckas få behålla så många blad. Kul med stängel
Så ska en välmående Phal se ut,:-) grattis till stängeln. Har den väl
börjat med stänglar så brukar de fortsätta att skicka upp nya med
jämna mellanrum.
mandala, vissa Phalhybrider behåller sina blad nästan hur länge som
helst, jag har 2 st. som har 6 bladpar, medan en av de andra alltid släpper
något blad längst ner varje gång den får några nya.
Tack jag vet inte hur många gånger jag kollade igår på den för att verkligen se att den var kvar... jag är så glad!
Jag får grattulera! Själv får jag bara nöja mig med luftrötter.
grattis monicen jag vet vilken glädje du känner har varit där oxå efter massa luftrötter och blad, DÅ kom den första stänglen nu har jag på tre phalar dom är så fina
Ja, det är dagens fråga. Mina Phallar växer så det knakar. Bladen är fina, blanka, styva o saftiga o mellan bladvecken kommer det nya utskott. Men hur vet man om det är nya blomstänglar som är på g... eller nya luftrötter? Hade tänkt ta några bilder men stormen o regnet har omöjliggjort utomhusfotografering.
Nyckelord: blomstängel, luftrot, Phalaenopsis
kunde du inte ta in den medans du fota den? svårt att säga bara såhär. du får väl vänta och se vad det blir.
boxer... du menar antagligen "ta ut den". Jag bor precis nere vid Kalmarsund o trots att det blåst nordlig vind så blåser det så pass mycket att det är svårt att över huvud taget gå ut. Öppnar man dörren på glänt så är man rädd för att vinden tar tag i dörren o blåser sönder den. Svårt att tom gå upprätt. Till o med katterna blåser omkull!
Men jag hoppas att vinden ska mojna till imorgon... då ska jag fixa ett par bilder.
hahaha skrattar gott åt min inre bild av omkullsblåsta katter stackarna..
hoppas vädret lugnar sig snart nere på ön.
om plupparna som kommer ut snart får en lite silvervit yta så är det rötter som kommer, fortsätter de däremot att vara gröna är det troligen stänglar. vad jag förstått ska stänglarna komma ungefär på det tredje bladet uppifrån. tycker dessutom rötterna sett rundare ut i toppen.
Blomstängeln får ett litet veck i spetsen, där första noden bildas, när den blir några mm lång,
och har inte heller samma göna färg som en rotspets, stängeln kan också vara lite oval, i alla
fall på de Phal. jag har.
redhead... vi ska vara glada för att det är mitt i sommaren o 20 grader varmt ute... hade det varot mitt i vintern o 20 grader kallt så hade inte katterna gått ut över huvud taget. Man får tacka för tipset... ska kolla när jag kommer hem.
letherneck... det är min cornu-cervi som det gäller så det är lite extra spännande! Tack för ditt svar. Ska kolla som sagt var.
Precis som på ingse:s bild ser en ny blomstängel ut, väldigt bra bild är det också.
Vi får hoppas Du inte blir besviken på blomman, stängeln blir det inga problem
med, den kommer att växa.
Yeeeeeees!
Tack vare era svar Ingse och Öland 4 ever med flera, är jag nu helt övertygad att min "Älskling" Ja, min vita Phalaenopsis ( ja hon som tog mig in i denna underbara "Orkidévärld", nu återigen satt en blomstängel. ( Läs min presentation).
Den kommer ur 2:a bladparet nerifrån och 3:e uppifrån och är nu ca 1 cm.
Hon blomade från 2 st långa när jag fick henne i dec 07 , 50 års precent av barnen, skickade genast ut 2 nya som blommar fullt nu.
Ja denna underbara belönar mig hela tiden, det ser jag som ett GOTT OMEN
Ledsen Chiran men det där är en rot - men då trivs den och sätter snart en blomstängel
Även jag ser en rot med grön spets och grått längst in-så det är en rot !Men det blir säkert en stängel snart
Monika
till och med jag som extrem nybörjare ser att det är en rot.
ingse... stort tack. Har jämfört med min egna o det lutar nog mest mot att det är en blomstängel. Den är förvisso bara någon dryg mm stor (lång) o eftersom den är grön o inte skiftar färg när man vattenstrayar den så tror jag inte att det är en luftrot utan en blomstängel!
Carina o frida10... är det för att den är silverfärgad i sin bas som ni tror att chirans blomstängel är en luftrot? Dessutom pekar chirans utväxt något nedåt efter vad jag kan se på bilden.
Hoppas att jag inte gjorde dig besviken chiran!
Man tackar o bugar.
btw, ska försöka få upp en bild imorgon...
Ja just det silverfärgen skvallrar om att det är en rot men det är ju inte fy skam det heller. Då kan den växa sig starkare och skicka en ännu finare stängel med fler knoppar sen
min phal. hybrid som enligt Kamila har Phalaenopsis equestris i sig har en ny blomstängel på väg.
Nyckelord: blomstängel
en av mina phal som aldrig har blomat har en blomstängel på gång
Nyckelord: blomstängel, phal
Grattis pake! Bara att vänta och se vilken färg det blir då?
Jag har en phalaenopsis som jag undrar över. Fick den för några år sen och då hade den precis blommat. Bladen har varit mjuka men de har jag fått buktning med. Nu har jag sett att det har börjat komma nya rötter, jätte roligt!
Men när kommer den nya stängeln? Vad kan jag göra mer, den står i rätt fönster och har bra temperatur.
Mvh Monica
Nyckelord: blomstängel
Ny stängel kommer när plantan tycker det är dax, en bekant till mig har en Phal. Liodoro
som inte blommat på 2 år, men nu tredje året kommer den med 2 stänglar. Jag har själv en Phal.
som inte vill sätta någon stängel, den har 5 bladpar och massor av rötter, och den står brevid
2 andra Phal, som har stänglar på gång, så betingelserna borde vara rätt.. Vi får
nog ha tålamod och vänta till de behagar blomma, förr eller senare gör de det.
Fick vänta 2,5 år på en av mina phallar men nu har den å andra sidan blommat i ett halvår så den väntan var det värt.
Efter att ha läst Annette Jones inlägg om Mini Mark, beundrat bilden på den, ville jag se om inte min hade någon stängel på gång.
Nä det hade den inte......men, när jag skulle sätta tillbaks krukan, så får jag se att den hade en stängel med knoppar och en blomma, som vissnat nere i komposten
Visserligen kan man hitta lite av varje i krukorna, men detta har jag aldrig varit med om tidigare.
Vad har den fått för sig egentligen?
Nyckelord: kompost, Rhizanthella gardneri, blomstängel
Kan Du ha "fumlat" till det ? Jag vet ju att det är lätt hänt !
Märkligt beteende!
Visst är det mörka tider nu men, inte kan det väl verka ljusare nere i komposten....?
Vilken smygare!!
Undra hur det blivit så?
Gunsan! Inte vilken blomma som helst SYMPATISERAR med dig och din onda fot. Det finns alltid en mening med allt. Du skall se att både foten och blomman frisknar till snart./Lena
..... men är det sant Gunsan??!! Helt otroligt beteende!
Jo Kamila, det är sant.
Hade det varit 1 April, hade jag nog själv tvivlat, men det är det ju inte
Så som jag har önskat att den ska blomma, men jag vet inte om jag kan glädjas åt den här blomningen
Lena, jag hoppas du har rätt
Var det inte Troll som en gång berättade att det fanns orkidéer som blommar under jord...tänk att du ovetandes skulle ha en sån exotisk art, Gunsan
Men där ser man fördelen med genomskinlig kruka - detta hade gått dig spårlöst förbi annars, och vi hade alla varit en förundran fattigare!
Oh tack Säluttern
Visst måste det vá en sådan `underjording´ jag har, det är bara att just det inlägget har jag missat
Du kommer inte ihåg namnet på den? Men den bör väl tillhöra den mer ovanliga arten `Mullvadium´ ? Eller vad tror du ???
Hej Gunsan, den mest kända underjordingen heter Rhizanthella gardneri och hör hemma i västra australien, bild finns t ex här .
Verkligen märkligt, må dessa blyga plantor skärpa till sig och blomma över krukkanten.
mvh
Mikael
Vilka filurer! Då blev man en lärdom rikare, man ska inte bara kolla efter odjur i krukorna även knoppar kan finnas där...
Så läcker den var, den där "inomjordingen" Rhizanthella gardneri, tack för fotolänken, Lassse. Kanske något att prova, Gunsan Fast den är nog , förhoppningsvis, en sån det inte handlas med.
Har du kommit på hur det kan ha gått till? Har stängeln själv letat sig ner eller har du misstagit den för en rot och petat ner den vid omplantering, eller vad? Märkligt i alla fall att den utvecklat knopp och blomma där - det tyder på en viss blomvillighet tycker jag
Grattis, Gun, till en sådan prestation! Precis som Säluttern undrar jag hur i hela friden det kan ha gått till, men det lär vi väl aldrig få veta. Jag undrar också om man hade lyckats med det om man hade ansträngt sig för det. Troligen inte...
Voffo gör di på dette viset?
Jag önskar jag hade en förklaring , jag hoppas på att få det här på OP.
Säluttern, den har inte fått hjälp med sin störtdykning ner bland barken, den har självmant tagit sig dit
Månne tror den att den tillhör djurriket och är en struts
Jannie, jag tror inte att jag någonsin kan få denna, eller någon annan orkidé, att blomma så här en gång till, om den någonsin vill blomma efter detta missöde.
Och jag som trodde att Du hade "fumlat" av stängeln men inte märkt det ,att det var så den hade hamnat nere i komposten !Där hade jag fel
Monika, det hade varit mer troligt, om den hamnat där på det sättet
Ok,jag började förstå att det inte var "fummel"
Knappt en vecka efter att ha blivit `förlöst´från komposten, visar nu Mini Marken, vad det gör med lite ljus
Vilken tur att vi går mot ljusare tider!!
Det var en liten rackare till att kämpa och inte ge upp. Grattis Gunsan!!
Anette
Häftigt Gun!
Det mysteriet har gjort mig mycket glad!!! Vilken tjusig blomning!
Vilken liten hjälte, den ser inte ens tillknycklad ut!
min största Miltassia Royal Robe har en stängel på gång!
Nu har jag även hitat stänglar på min Violeta Van Holm och på en Oncidium.
Nyckelord: blomstängel, Oncidium, Miltassia Royal Robe, Odontoglossum Violetta van Holm
Grattis pake !
Är det första gången som du får en stängel på Miltassian ?
Ja det är det.
Min phalenopsis har fått en blomstängel som växer inåt. Den är hård så jag kan intr böja den utåt. Ska jag bara låta den vara eller ska jag fortsätta att försöka dra ut den?
Nyckelord: Phalaenopsis, blomstängel
Det är säkrast att låta "naturen" ha sin gång-tycker jag !Lycka till
Ljuset från fönstret är det enda som brukar kunna styra stänglarna att gå åt ett visst håll. Men här verkar det ju vara omöjligt när den slagit knut på sig själv.
Hej!
Jaagska testa att ställa krukan åt "rätt" håll. Själva toppen på blomstängeln sitter ju fast i plantan så vi får se hur det går!
Här kommer en liten "nybörjar" fråga...
Hur ska man generellt sköta dessa orkidéerna efter blomning?
Vilka sorter bör jag behålla blomstängseln på?
Hos vilka bör den torka innan de skärs bort
Är det någon sort där jag absolut inte får skära bort blomstängeln?
Jag har sorterna:
Phalaenopsis hybrid
Paphiopedilum hybrid
Dendrobium
Odontoglossum
Coelogyne cristata
Mvh/ Hille
Nyckelord: blomstängel
Hej Hille, grundregeln är att aldrig klippa bort något från en orchidé förrän det är helt nervissnat.
På alla förutom Phalaenopsis kan du skära av blomstängeln på. Dessa blommar inte om på samma stängel.
På Phalaenopsisen kan du antingen låta bli att skära föränns den gulnat eller klippa ner till nästa nod, det sistnämnda är att föredra så plantan får en mycket snyggare blomning då.
De flesta av dem är mycket lättskötta om kan få en jämn skötsel året runt med vattning och gödning förutom Coelogyne cristata. Denna måste få en svalare och torrare vintervila för att kunna blomma.
Såhär ska den skötas enligt Orchidéhuset:
Den vill stå halvsoligt med en jämn vattning under sommaren då den skall placeras ute. När de nya bulberna har vuxit färdigt så skall den in i vintervila och då slutar man att vattna. Placera den torrt och svalt från ungefär oktober. Börja ej vattna förrän blommorna kommer. Det får absolut ej vattnas under vintern för då börjar den växa istället och blomningen uteblir. Vintertemperaturen kan vara mellan 5-15 grader. Det går att odla den i ett dragit svalt sovrumsfönster även i en vanlig lägenhet om det ej är för varmt. Kan även planteras i en korg och då blir det extra vackert när blomstänglarna hänger ner. Delas så sällan som möjligt då denna orkidé blir extra grinig och blomning kan utebli i några år. Planteras om vart tredje år i en vanlig kompost med bark och kokos, samt lite sphagnum. Växtsättet är sympodialt.
Hej!
Jag är ny på det här intressanta området och undrar om Ni kan hjälpa mig?
Har en Zygopetalum som är på väg att blomma
klart. Ska man klippa stängeln när den blommat klart och i så fall vart?
Tack på förhand..
/Kennet
Nyckelord: Zygopetalum, blomstängel
Klipp stängeln när den har vissnat ner, och klipp så den blir lagom
Jag brukar klippa mina lagom så att man inte behöver mosa sönder några blad eller annat för att komma åt. Eller ha dom kvar, det kan också vara rätt snyggt, när man haft många stänglar (som inte är alltför stora, så klart)
Jag klipper mina stänglar så for sista blomman landat på golvet. Klipper så långt ner som är möjligt. Det är vad jag har lärt mig. Zygopetalum har en liten egenhet jämfört med andra orkidéer har jag märkt. Blommstänglarna kommer innan bulberna har växt ut. Först när den blommat klart, så växer bulben ut.
Tack för era svar, det uppskattas verkligen!! ) Varje stängel blommar alltså bara en gång som jag tolkar det?
Ja, Zygopetalum blommar bara en gång från stängeln, men därimot har jag erfarit med en planta att det kommer en ny stängel efter en kort vila från samma bulb. Jag blev rätt förvånad. Klipp av stängeln bara!
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 14:08:21 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter