Råd / Årstider och periodicitet /
Nu blommar Angraecum sesquipedale, Dendrobium moniliforme och Dendrobium kingianum, Phalaenopsis equestris, Brassavola nodosa. Coelogyne cristata, Neofinetia falcata, höstblommande Pleione, Restrepia, Leptotes bicolor. Många Paphiopedilum och Laelia/Cattleya. Fönsterbrädan Plantorna på fönsterbrädan vill gärna ha extraljus nu under januari. Ofta behöver vi sätta på elementen för att det är så kallt ute. Håll då koll på...
Inlägg med Januari som nyckelord.
Snart ska jag skriva artikeln om odling i januari. Så, jag är nyfiken på hur du sköter dina orkidéer nu. Berätta gärna som en kommentar och berätta också gärna vilka sorter som blommar hos dig just nu!
Nyckelord: januari
Min skötsel beror mer på mina möjligheter än vad jag skulle villja. Ett 20 tal L och C i källarn. Jag försöker anpassa vattning till ljus och 15-17 grader. I princip ingen näring. Jag känner på kompost när dags att vattna och det är inte speciellt ofta. Har ett antal C och L på fönsterbrädan och alla är färdigblommat och ingen tillväxt så i princip ingen näring och väldigt sparsamt med vatten. En del andra arter har ingen viloperiod så där går jag nästan på som vanligt. I skåpet kör jag rätt eller fel på likadant sommar och vinter dock mindre näring och har över lag bra tillväxt vilket jag har fokus på då det är ungplantor. När värmen börjar komma ställer jag ut alla C och L i uterummet och då kommer tillväxt och förberedelse till blomning igång.
Här blir det typ aldrig vattning, kanske en gång i veckan (jämfört med varje dag på sommaren) och någon gpng extra för plantor i knopp. Och de som ät monterade får en liten dusch på morgonen.
I jätteblom är Dendrobium moniliforme.
I knopp är Phalaenopsis equestris och Brassavola nodosa samt Dendrobium moniliforme 'Aokoryu'.
Jag odlar nästan uteslutande härdiga arter, och de kräver ju ingen särskild tillsyn om vintern. Jag odlar i krukor, och krukorna förvarar jag i tillslutna plastpåsar i en jordkällare där temperaturen ligger mellan 4 - 6 grader.
Eftersom plastpåsarna är förslutna bevaras den lilla fuktighet jorden hade i höstas och ingen vattning behövs.
Cattleyorna får nöja sig med vatten var fjärde vecka nu och de flesta andra varannan vecka om de verkar tillräckligt torra. Undantag Neosar som får vatten ett par gånger i veckan: de står ju framför en uttorkande fläkt numera. Skåpet vattnar jag på som vanligt, men det är ändå alldeles för torrt, grr!
Försiktig eller ingen vattning, svala nätter och extraljus. Inga särskilda åtgärder annars. Några blommare är Coelogyne cristata, Neofinetia falcata, Phalaenopsis aphrodite, Paphiopedilum delenatii, Dendrobium kingianum, Dendrobium moniliforme, Dendrobium normanbyense, Dendrobium scabrilingue, Dendrobium schildhaueri, Cattleya x leeana, Pleione Wharfedale, Leptotes bicolor, Maxillaria picta och diverse Restrepia.
Vattning en gång i veckan utom de monterade och Vandorna som behöver oftare, samt extraljus som är året runt. Cattleya percivaliana, Coelogyne cristata, Dendrobium kingianum, Euanthe sanderiana, Euanthe-Vanda sanderiana hybrid, Laelia gouldiana, Phalenopsis-hybrid blommar.
Som föregående talare. Betydligt mindre vatten och massor av extra ljus. Sitter i väntans tider att Angraecum sesquipedale ska slå ut sin väldoftande blommor något senare än förra året.
Men får njuta av paph nitens, paph maudiae green, paph komura,paph venustrum som står i full blom. Har några i knopp oxå paph malipoline x Vietnam, paph violascens och wolterianum samt 6 stycken paph americanum som fått för sig att blomma en gång till i år med dubbla knoppar i varje planta.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 13:09:14 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter