Hej jag har en Cymbidium planta som inte är i blom hur ska jag plantera om den vad för näring behöver den ljus?
Nyckelord: Cynbidium
Cymbidium vill ha mycket näring så din kompost måste kunna leverera det. Tyvärr kan du inte använda ko eller hästgödsel i den eftersom, jag antar att du har den inomhus, det ger lukt och småflugor. Mina står i kanske 50% brunnen kogödsel. I stället föreslår jag att du blandar tall- eller pinjebark med sphagnum samt frigolitbitar. Proportioner: 50, 30, 20%. Blanda in en ordentlig dos med osmocote eller annan långtidsverkande gödning. Under tillväxtperioden, senvår till en bit in på hösten måste den få vatten så den inte torkar ut. Då bör de nya bulberna vuxit sig stora och starka. Därefter fram tills dess att blomskotten visat sig bör de hållas lite torrare, därefter mer vatten igen. Cymbidium ska stå mycket ljust dock inte direkt solljus. Under tillväxtfasen tål de mer värme men när bulberna har vuxit klart ska de stå svalare. Om du kan ha den ute så löser det sig automatiskt. När det är ordentligt frostfritt ställ ut den på balkongen eller altanen, och när det är risk för frost tar du in den. Lycka till
det var en trevlig beskrivning trodde det bar jätte svårt. Den näringen som du föreslog måste den ha det eller kommer den att klara sig endå. Hur är det med vatten hur gör man vattnet Cymbidium vänligt hur ordnar jag med mer ljus har inte haft orkide lampa
Jag har bara 2 olika... stora o gamla Cymbidium och jag finner de svåra att få i blom... lyckas inte varje år.
Att börja med så verkar det att de blommar först när blomkrukan är sprängfylld... oberoende av hur stor/vuxen är plantan. Sen i mitt fall så måste 4 villkor vara uppfyllda... altså efter tillväxtperioden behöver jag fr senare delen av augusti, sluta ge näring, hålla torrare, ge mycket ljus och se till att det blir kallt på nätterna ner till 5 grader...
Missat jag ett av dessa åtgärder, så får jag ingen blomning den sesongen.
Bolebo... gör jag nåt fel? Eller är det kloner jag har som är besvärliga?
Cymbidium måste ha rikligt med gödning att låta bli går självfallet, plantan klarar sig länge utan men tillväxten blir klenare och klenare och blomningen uteblir. Det är ju blomningen man går och längtar efter eller hur? Vad gäller vatten så förstår jag inte frågeställningen. Det vattnet du har kommer förmodligen från Stockholms system och är alldeles utmärkt för orkidéer. Kring belysning finns det många åsikter. Om du odlar på "fönsterbrädan" så måste tillsatsljuset vara uthärdligt för dem som bor i bostaden och enligt mitt förmenande så utesluts därmed Led-armaturer med blått och rött ljus. Kvar finns då i princip vanliga lysrör med minst 4000 Kelvin alt. 6000Kelvin. Om du har en armatur med 3 rör kan det vara lämpligt med 2 med det högre Kelvintalet och 2 med det lägre. Även här finns problemet med det estetiska eftersom lysrörsarmaturer oftast anses som mer eller mindre fula.
Du kan också välja en Led med fullspektra, dvs vitt dagsljus. 4000 - 6000 kelvin och som levererar ca 10000 lumen, dessa är dyra men smakar det så kostar det. Titta på www.wexthuset.se, de har både lysrör och led.
Det är nog riktigt att en kruka som är full med rötter har lättare för att blomma än en med mycket plats (gäller nog de flesta växter). Dock blommar de även om de är omplanterade men inte lika bra om andra kriterier är något så när uppfyllda. Våren 2016 köpte jag en cymbidium i Dresden och den planterade jag om efter jag kommit hem och nu är där en fin blomstjälk som slår ut i n nära framtid. I November besökte jag samma firma som jag köpt av i Dresden och köpte en syskonplanta till min förra och den var inte omplanterad, har också en blomstjälk men är klenare och har färre knoppar än min förra.
Mina Cymbidier får sällan kallare än 16 grader och blommar ändå. Jag tror att det är viktigare att variationen mellan dag och natt är minst 5 grader. Mina är s.k. minicymbidier som tål lite varmare klimat än de större standardcymbidierna.
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Annat av Sandra orkide lover: Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 17:05:46 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter