Tilläggsbelysning, hur många timmar om dagen?

20/9 -12

Nu har jag skruvat ihop min lampa och konstaterat att jag bländas rejält till frukostkaffet Och då har jag bara en 26W Lumine LE som står där... Men jag vänjer mig väl antar jag

Jag ska koppla in en timer också men undrar lite:

1. Hur många timmar om dagen har ni andra belysningen på, typ tänd och släcktid?

2. Tycker inte plantorna att det blir konstigt med på/av ljus när de är vana vid gryning och skymningsljus?

3. Blir plantorna snurriga om jag inte har extrabelysning lika mycket på helgen? Jag tror nämligen att jag kommer få spatt på det omysiga ljuset...

Nyckelord: ljustimmar, tilläggsbelysning, lumine26W

20/9 -12

Jag vet inte mycket om detta men jag tror att jag vet såpass att svaret på fråga

Fråga 1. Är tolv timmar om dagen och detta gäller alla blommor, växter, fiskar, reptiler och amfibier. Det finns säkert arter som ska ha mer respektive mindre ljus beroende på årstid och så men jag tror inte att du är där i ditt odlande än, så att du behöver oroa dig för det än. Där det är som varmast på jorden är det ju faktiskt lika ljust hela året sommar som vinter.

fråga 2. Inte särskilt

Fråga 3. Kanske lite men det gör nog igen skillnad. Blir det inte jobbigt att stänga av ljuset på helger? Är det inte bara att låta ljuset stå på timer? Du mår också bra av ljus och du vänjer dig nog vid lite mer ljus.

20/9 -12

Tack Hyltran! Då är timern inställd 06-18 dagligen så får jag manuellköra på helgen om jag blir tokig. Eftersom det är golvlampor är knappen nära... Eller så kanske jag bara blir ovanligt vinterglad, vem vet

20/9 -12

När de gäller fråga 3 kan man väl säga att växter i allmänhet inte behöver ha lika
mycket ljus hela tiden, det är ju inte så i naturen, vissa dagar är soliga och vissa
dagar är det molnigt då ljusmängden är lägre.
Om Du blir bländad kan Du sätta på en skärm som täcker hela lampan åt den sida
där frukostbordet är. Så har jag gjort med min 200 wattare i fönstret.

20/9 -12

Visst är det härligt att leka mullvad när man knallar omkring i lägenheten? Konstant bländad?

Jag har faktiskt mina lampor på ca 14 timmar/dag helt enkelt för att jag tror att de inte är tillräckligt starka. Jag har noggrann koll på bladen på orkidéerna så de inte uppvisar tecken på att de får för mycket ljus och hittills har det gått bra (tänk på hur mycket dagsljus de som står i våra fönster får under den nordiska sommaren egentligen - inga 12 timmar där inte ). Jag tror jag läste om det på Slippertalk, att man kan ge dem ljus under en längre tid än 12 timmar om lamporna är för svaga.

skrubbhaxan: Vart får man tag på en 200W lampa och är det lågenergi eller en "vanlig" strålkastare?

20/9 -12

Vad jag vet skall man förstärka daxljus vilket vill säga att när det är ljust ute skall lampan på och då vara påslagen i ca 12 timmar. Att tända lampan 6 på morgonen höst och vinter då det är mörkt tror jag inte är en bra idé utan lampan skall tända då det är ljust ute

20/9 -12

Mutanten; fotosyntesen är on eller off Om belysningen är för svag är den off så det kvittar då om du förlängar tiden då lampan är tänt

20/9 -12

oled: Jag tror det gällde om styrkan var tillräcklig för att få multiflorapaphar att blomma eller ej, alltså tillräcklig för att de skulle växa, men kanske inte tillräcklig för att de skulle blomma utan att förlänga tiden. Själv har jag ingen aning, är bara en glad amatör som endast upprepar vad andra skrivit.

Jag kör på mina 14 timmar så länge så får jag se vad som händer. Det skadar nog inte i alla fall (annat än min elräkning möjligtvis).

20/9 -12

1. 10 timmar vid midvinter, sedan successiv ökning till 14-15 timmar vid midsommar, sedan tillbaka igen Att jag har belysning även sommartid beror på att jag odlar till stor del i norrläge.

2. Har inte märkt av några sådana funderingar hos mina plantor.

3. Lite snurriga men inget allvarligt. Jag skulle stänga lamporna helt snarare än att korta ner lystiden.

21/9 -12

Det här blev en intressant tråd! Jag inser att vi gör väldigt olika... Jag började med extraljus först kring februari så jag vet ju inte om mitt sätt fungerar en hel vinter, men jag har tänt lampan när jag klivit upp runt 7 och sedan släckt den när det blivit ljust utifrån (jag har haft lyxen att kunna plugga hemma ofta). Sedan tänder jag igen på eftermiddagen när ljuset ute börjat ge sig och har haft tänt till runt 20-21. Mina två cattleyor har vuxit fint på detta, och då är det inga monsterlampor jag haft heller! Men som sagt, det kanske funkar mindre bra under en hel vinter.

21/9 -12

Jag har aldrig haft lamporna tända när det varit ljust ute, använder dagljuslampan som vanlig lampa och tänder när det blir mörkt. Jag vet inte hur bra jag är på det här med orkidéer, men jag har 5 cattleyor som tänker blomma nu. Så till lite mindre hobbypysslande verkar det fungera.

21/9 -12

Vilken intressant tråd det blev! Tack för alla synpunkter och funderingar. Då kanske jag kan senarelägga tändningen när det börjar bli mörkare på morgnarna i alla fall, ingen är gladare än jag om jag kan få läsa morgontidningen obländad . Och jag funderade också på att det är dåligt väder i vanliga naturen också så helt snurriga kanske de inte blir trots allt om jag skarvar lite...

Blomtjuven: Min samling fn, som gick från 1 orkidé i mars till 43 nu (????? - jag misstänker samma mystiska individ som verkar fylla Mutantens hem), är en brokig samling ungefär helt utan tanke . Jag har skramlat på mig phallar, dendrobier, neofinetior, restrepias, masdevallias, draculas (trots varningar , aerangisar, oncidium, paphar, en laeliacattleya och en stanhopea. Det blir lite experiment över att se vilka som trivs i mina fönster. So far so good... jag har inte dödat någon än i alla fall.

21/9 -12

Oled: med risk för att ställa en dum fråga... apropå att fotosyntesen är on/off: vid vilken ljusstyrka slår fotosyntesen på, kan man säga det?

21/9 -12

Mutanten, det är lågenergilampor, fungerar bra till Cattleyor tycker jag. Men man
ska ha en bra täckande reflektor för att inte bli halvblind om man råkar titta
på lampan. Och övertyga grannarna om att man inte odlar olagliga växter.
http://www.hydrogarden.se/ljus/lagenergi...
http://www.hydrogarden.se/ljus/reflektorer/oppna-reflektorer/powerplant-sunmate-cfl-reflektor-med-2m-kabel-set

21/9 -12

plant response for photosynthes. Från skrubbhaxan.

emako, vet inte om Du menar detta, men bilden visar vilka våglängder växterna har
mest nytta av.

21/9 -12

Tack skrubbhäxan, den bilden har jag koll på och som jag förstår det klarar dagsljuslamporna våglängderna med sina Kelvin?, men jag tänkte på Oleds kommentar ang att det inte hjälper med längre tid för svagare lampor då fotosyntesen ändå är off. Och om man kan säga t ex någon lux-nivå för när den blir "on". Eller är det olika för olika plantor? Eller... blandar jag ihop päron och äpplen till ketchup eller nåt här?...

22/9 -12

Jag är bara en glad och grön amatör men jag har gjort en glad upptäckt och det är att 4-5 cattleya och en Cambria är på väg att blomma hemma hos mig och det är mycket stort för att vara jag

Jag har mitt ljus på halva tiden som jag sa tidigare. Är man lite längre i sitt odlande än jag så finns det med största sannolikhet en poäng med att ta reda på hur länge belysning ska vara påslagen beroende på årstid och planta och så olika arter ska väll ha olika mycket ljus beroende på årstid? Det finns förmodligen tabeller här, på OP som man kan titta i? Men för lilla mig som har en salig liten blandning av härliga varmväxare i min lägenhet och en salig liten blandning av härliga kallväxare på min inglasade balkong/ i mitt växthus så räcker det med 12 timmar om dagen till att börja med tycker jag. Den största anledningen, om jag ska vara helt ärlig, tycker jag är att det är lättast så. Tycker inte ni lite mer erfarna odlare det också? Hur gjorde ni när ni satte upp eran första extra belysning? Använde ni timer? Hur länge lös den då?

22/9 -12

Jag använder lågenergilampor och förstärker framförallt dagsljuset över mina cattleyor ca 10 timmar på vintern. Förstärker även ljuset under sommaren under regniga perioder då ca 14 timmar per dag.
Mvh
Mikael

22/9 -12

skrubbhaxan: Supertack! En/flera sådan/a ska införskaffas som ytterligare belysningshjälp. Jag tror mina extra starka dagsljuslampor gör det de ska eftersom alla plantor befinner sig inom ca en halvmeters radie av dem, men då watten är bättre på denna så inbillar jag mig att jag skulle kunna ha den en bit ifrån och de övriga som lite mer punktbelysning.

Tro mig, jag har väntat på att farbror polisen ska komma och hälsa på då jag har fyra extra starka dagsljuslampor + ett T5 85W lysrör i fönstren! Detta plus att jag satt och googlade en massa på kalksalpeter förut då detta och epsomsalt är något som alla växter gillar tydligen och som jag tänkte mina orkidéer skulle tycka om i rätt mängd. Jag är ju inte diskret med mitt orkidéeodlande utan de står ju och blommar i fönstren så förhoppningsvis tror ingen att jag odlar olagligheter. XD

emako: Vi får göra något åt denna individ som smyger runt och adderar orkidéer till våra samligar utan att vi har något med saken att göra.

22/9 -12

emako, när plantan "slår på fotosyntesen" är nog lite olika beroende på art, jag har
framförallt olika Cattleyor, och de verkar mer bry sig om sin inbyggda klocka, än ljuset.
Alla står under samma ljus, men de har olika inställningar på sina klockor när de ska
vakna, antingen för att blomma eller börja växa.
När det gäller t.ex. min Cattleya percivaliana har den alltid blommat några dagar före
julafton, och det skiljer aldrig mer än 7-8 dagar från år till år. Och den börjar inte växa
förrän den vilat färdig, oavsett hur ljust den står.

22/9 -12

Tack skrubbhäxan. Intressant med så specifika klockor i blommorna att det rör sig om några dagar . Det ska bli spännande att se hur mina plantor beter sig!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av emako:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik