Råd / Ljus /

Skriv början av artikeln om lux

Nyckelord: lux

Inlägg med lux som nyckelord.

Från Z.

Jag har en Cattleya-hybrid som jag odlar i ett terrarium under konstbelysning. Den har fått ett nytt skott som växer bra, men färgen är, som ni ser på bilden, lila/röd.

Vad beror detta på? Får den för lite ljus?
De övre bladen får ca 18.000 lux, de undre ca 10.000 lux.

Mvh
Anders

Nyckelord: Cattleya, ljus, lux

27/1 -14

Det är tvärtom, skottet har fått mycket ljus.

27/1 -14

Vad använder du för belysning? och hur nära är lampan orkidén?

27/1 -14

Det är ganska vanligt för många orkidéarter att få lilafärgade nya skott. Detta skyddar växter från att nya skott blir mat för vilda djur, som tycker om ljusgröna unga blad nämligen. Skottet ändrar sin färg så småningom och blir grönt som fullvuxet, men då är det redan hårt och seg och inte så attraktivt för djuren längre.

27/1 -14

Tack för hjälpen! Det var intressant.
oled: Jag använder en Dulux L 80W från dusk.se och två 30W T8 lysrör, 6500K. Ca 15cm från rören.

28/1 -14

Ja, intressant det där med vilda djur Man hittar några diskussioner om röda skott/blad här och här

29/1 -14

Tack för länkarna!

30/1 -14

Om röd pigmentering uppstår till följd av för stark ljus så upptrader den först och främst på bladen, därför att det är främst de som är naturligt anpassade för att fånga ljus för photosyntes. Men i det här fallet dök pigmentet upp på de minst belysta ytorna vilket betyder att ljusnivåerna har ingenting med detta att göra.

Ge ditt svar

27/1 -14

Bild

Från Z.

 

Nyckelord: ljus, Cattleya, ljusbrist, lux

Prata om bilden

Det här med belysning känns som en hel vetenskap och jag har några frågetecken som jag hoppas någon kan räta ut...

  • Hur gör man för att omvandla lumen till lux?
  • Hur får man fram hur många lumen / watt man får ut av sin lampa?
  • Hur ofta bör man byta sin tilläggsbelysning för att få bibehållen lux-effekt?

Nyckelord: Lumen, Belysning, Lux

3/1 -11

Hej, jag har ju geggat runt i belysningstrådar tidigare och ställt till oreda, lika bra att fortsätta med detta

1: Lumen är en enhet för att mäta ljusflöde och lux är en enhet för att mäta belysningsstyrka.
1lux = 1 m2 som belyses med 1lumen. (källa elfas faktasida, som jag gärna mailar över till dig om du skickar din mailadress i ett pm!)

2: står väl oftast på förpackningen? annars skulle jag kika på tillverkarens hemsida, men som det konstaterades i en tidigare tråd så är vilket spektra som ljuset kommer nästan en lika viktig aspekt. I ovan nämda faktablad så finns det även en tabell över ljusutbytet från olika lamptyper. lysrör ger i normalfallet mer än 100lm/w medans halogen ger 12-25lm/w (återigen enligt elfas faktablad)

3: ingen aning MEN elfabibeln säger att livslängden på lysrör är 12000 timmar

Men du får nog bättre svar av de andra som är duktigare i ämnet!

Pax vobiscum!

3/1 -11

Tack för svaren - min mailadress kommer strax via PM

3/1 -11

Lumen står för ljuskällans ljusflöde, Lux är den mängd ljus som träffar ytan nedanför lampan. Talet du ser skrivet utgår alltså från 1 meters avstånd från ljuskällan. Avståndet mellan lampan och dina plantor är viktigt, om du halva avståndet så kan du räkna på att du ungefär fyrdubblar ljusstyrkan. 1 foot candle = 10,764 lux = 10 lumen per kvadratmeter. En ganska bra lux/lumen/footcandle konverterare finner du här.

Jag ringde och pratade med killen som ansvarar för lysrör på Philips här i Sverige innan jag investerade i min belysning. Han förklarade han att när man beräknar livslängden på lampor används en bra armatur med mjukstartsteknik och ljuset är på i minst 3 timmar varje gång den slås på. Men eftersom vi håller våra växtljus på mycket längre (oftast 12+ timmar per dag) ökar livslängden dramatiskt eftersom nedbrytningseffekten/slitaget är mer begränsad (i en bra armatur). Jag byter mina lågenergi CFL's vart 3 år. Lite mer curiosa... för att komplicera saken ytterligare så mäter man inte livslängden för vanliga lysrör på samma vis som lågenergirör. Lågenergi lampor (enligt EU-standarder) betygsätts på den genomsnittliga förväntade livslängden för lampan (i princip tills den dör), medan vanliga lysrör (som T5 t.ex.) rankas efter livslängd (hur länge röret fungerar som väntat - inte tills det dör).

Hoppas du blev lite klokare... Jag har skrivit lite mer om mina funderingar kring ljus på min blogg. Men ljus är ofta ett hett debattämne, så det kommer säkert fler åsikter här som går isär, men detta är i alla fall mina....

3/1 -11

Tack valkyrie66 för responsen!
Intressant och märkligt att livslängden på lågenergilampor, som ju ofta används som växtbelysning, mäts i hur länge de brinner och inte hur lång tid de är effektiva ur odlingssynpunkt...
En liten notis (iallafall på dagsljuslamporna) hade ju inte skadat

Ge ditt svar

Hejsan, Jag letar efter en webb sida (eller någon's visdom) om hur mycket ljus (i LUX) som dessa orkideer gillar... Tackar!!

Bulbophyllum
Masdevallia
Paphiopedilum
Cambria/Oncidium
Miltassia
Brassia
Miltonia
Phalaenopsis
Angraecum
Cattleya
Phragmipediums
Pleione

Nyckelord: LUX, ljusstyrka

16/2 -08

4000 lx är ofta tillräckligt för de flesta Masdevallior, Phalaenopsis och Paphiopedilum.
6500-8700 lx för de flesta Dendrobier och Cattleyor. Det räcker också till för de minst ljuskrävande Laelior och Ascocentrum.
Över 9500 lx ger tillräckligt ljus för de mer ljuskrävande Dendrobierna, Laelior och en del Encyclior.

Från Orkidehuset hemsida- Belysning
Bjarne

16/2 -08

Jag har ordnat mina ungefär så här. (värden är jag inte bra på)
Mycket ljus får:
Vanda, Ascocentrum, Rhyncostylis, Dendrobium, Oncidium, stora Cymbidium, Cattleya
Medelljust får:
Paphiopedilum, Phragmipedium, Brassia, små Cymbidium, Eria, Angraecum, Miltassia, Coeloyne, Miltonia
Minst ljus:
Masdevallia, Pleione, Bulbophyllum, Odontoglossum, Phalaenopsis, Aerangis, Ludisia

18/2 -08

Tackar så mycket!! Jag hittade den sidan på orchidéhusets sida med.

Ge din åsikt

Jag köpte mig en luxmätare tidigare men har aldrig fått kläm på hur man läser av den och förvandlar resultatet till footcandles.

Låt säga att jag har mätaren inställd som på bilden, och så visar den 900.
Hur många footcandles har jag då?

Nyckelord: lux, ljusmätare, footcandles

2/7 -07

900 lux = 83.612 736 13 footcandle

http://www.onlineconversion.com/illumina...

/Poul

2/7 -07

Så precis under ett lysrör har jag 83 footcandle.... och det rekommenderade för de flesta paphar är mellan 1000-3000 fc. SÅ illa kan det väl ändå inte vara?

2/7 -07

Hum, är det inte så att om du har den inställd som på bilden och mätaren då visar 900 så ska du multiplicera det med 10, dvs du har 9000 lux inte 900, så är det på min läsare iaf om jag inte missminner mig...
//Åsa

2/7 -07

Jo, det är ju en gissning, men varför är den graderad "20000"? Hade det varit steg om 100, 1000, 100000 så hade jag varit med....

Det är kanske som med såna däringa saker man mäter resistans, spänning och så vidare med..., dvs att man har olika noggrannhet i olika mätområden... 0-200 lux, 200-2000 osv..

2/7 -07

Ett test för att kolla om det är som så att du måste multiplicera med 10, vrid om till 2000 och mät där, får du då upp 900 borde det väl vara 900 men om mätaren slår i taket har du mer än 2000 lux...
//Åsa

2/7 -07

Jag har mätaren på exakt samma ställe... nedan visar jag inställning och resultat... vilket inte gör mig klokare:

200 = 196,3
2000 = 188
20000 = 021
500000 = 004

Dom tre första stämmer ju hyfsat mot vad man kan förvänta sig även om det verkar vara lite si och så med exaktheten,,,, men den sista borde väl ändå visat 002 ?

Som du ser så sjunker exaktheten rätt så kraftigt..

Mattias
Det är därför du har inställningen för vilket område du vill mäta. Sådana här mätare går inte att tillverka så man får ett tillförlitligt resultat från 100 till 500000. Det är helt enkelt sensensorn som sätter stopp!
felet i sista mätningen (förutasatt att mätvärdena i de tre första mätningarna är korrekta) är enbart 0.4% (2000/500000) av hela intervallet vilket faktiskt är riktigt hyffsat. När du är intresserad av att mäta 100-tusentals lux spelar 1000 lux hit eller dit ingen större roll.
/Magnus

2/7 -07

Om vi då säger att jag har som det verkar 900 fc på ljusaste stället... rätt nära lysröret.... de flesta plantor har betydligt mindre ljus.... så kan man alltså konstatera att lysrör suger som ljuskälla????
Å andra sidan så ger metall-lampan jag också har inte så väldigt mycket mer ljus om man inte går riktigt närma... och så närma ska man inte placera plantorna enligt Micke på Dusk där jag köpte den.

Hur fasiken ska man då uppnå 2000-3000 fc ?
Är det bara solen som fixar det?

Är det någon annan som mätt ljuset på era växtplatser?

Hur pass mycket gör det med reflektor? Ökar den fotljusen nånting?

2/7 -07

Det har jag aldrig testat för det är krångel att ta bort reflektorn, men jag är väl ganska övertygad att reflektorn gör nytta... annars skulle den väl knappast sitta där

Hej Mattias
Vad har du för lysrör? Nyare T5 eller dom gamla tjockare rören? Hur gamla är lysrören? De brukar tappa ganske mycket effekt efter ett tag.
Jag har 4 st 54W T5 lysrör med reflektorer över mitt skåp. En Cattleya Walkeriana ca 30 cm från lamporna får de karrakteristiska rödlila prickarna som tydligen skall visa på tillräckligt med ljus, jag har för mig att den ljusmätare Åsa hade hittat visade ca 12000 lux på den höjden.
Jag skall se om jag kan mäta upp ljuset lite noggrannare.
En annan sak som brukar diskuteras i dessa sammanhang är att det rekomenderade ljuset oftast är maximal ljusstyrka på de naturliga växtplatseran. Detta uppnås nästan enbart en kortare stund mitt på dagen. När vi kan ge ljus under halva dygnet hävdas det att man inte behöver ge särskillt mycket ljus.

2/7 -07

Sånna här lysrör är det.
Lysrör
2 stycken i varje armatur. Dom är väl runt ett halvår gamla nu. Hur ofta byter du rör? Jag hade planerat 1 gång per år.

Och kan någon rekommendera något bättre lysrör än det jag länkat till så tar jag gärna emot tips.

Hej Mattias
Du ser ut att ha T8 lysrör vilka ger lite drygt hälften så mycket ljus som de nya T5. Jag hoppades också kunna ha mina rör ett år men tycker att de tappat lite för mycket så jag kommer nog byta varje halvår. Mina T5 har en färgtemperatur av 6000K, vilket "ser" bra ut!
T5 lysrören är tunnare och reflektorerna kan därför göras mindre. Fler rör kan då fås in över en given yta varför de har möjlighet att ge mycket mer ljus än T8 rören. Förutom att varje rör är effektivare.
/Magnus

2/7 -07

Aaa... då ska jag försöka hitta T5 nästa gång. Dom passar i samma armaturer hoppas jag?

Tyvärr Mattias.
T5 har andra mått och behöver andra transformatorer.
PWSS säljer lysrörshållare utan reflektorer. De säljer även hela armaturer, titta under saltvatten och sen belysningar för att hitta störst utbud. Denna är något jag skulle vilja ha! borde vara tillräckligt för det mesta men ack så dyr!

2/7 -07

8×80 Watt!!!!
Får man ett kärnkraftverk på köpet?

Tja
Den rampen med ett skåp som crystal´s (Åsa´s Textile lyckades inta visa svenska Å) borde man kunna odla både cattleyor, laelior och sophronites i en mörk lägenhet. Dessutom finns säkert möjlighet att odla andra tokigt ljuskrävande godbitar!

2/7 -07

Du kan väl handla en sån och mäta lite
Tror min rothschildianum skulle trivas under en sån.

2/7 -07

Vet inte hur intresserade ni är av att veta, men jag plågar er ändå. Roade mig med att mäta i mitt lilla skåp på olika avstånd. Med två Daylightstar Sylvania 18W (5000K) och ett Fluora77 18W (dvs tre T8 rör) + reflektorer fick jag följande kl 21 på kvällen (skåpet står 1-1.5m från norrfönster):
2 cm från ljuskälla (bakom glasskiva) - 19000 lux
ca 1 dm från ljuskälla - 10300 lux
ca 3 dm från ljuskälla - 4000 lux
ca 5 dm från ljuskälla - 1000 lux
botten ca 6 dm från ljuskälla - 700 lux
vilket kan jämföras med ljuset från ett nord-nordostligt fönster vid blå himmel 21 på kvällen: 700 lux
för att få i FC istället dela i princip med 10...
I detta skåp har jag mina Ascocentrum, varav de flesta har blommat på denna belysning, å de vill ju ha det relativt ljust (jämfört med IOSPE samma nivåer som många cattleyor...)
//Åsa

Har nu lekt lite med Åsa´s ljusmätare
Förutsättningarna är 4 st T5 lysrör ( 54W) med reflektorer, 6000 K.
3 mm akryl samt ett tvåglasfönster med ett energiglas mellan mätsensorn och lysrören.
Resultat:
17 cm ger 20000 lux
24 cm ger 15000 lux
36 cm ger 10000 lux
46 cm ger 7500 lux
63 cm ger 5000 lux
98 cm ger 2500 lux
115 cm ger 2000 lux vilket är botten på skåpet
.
Ett annat test jag gjort är att mäta ljusförlusten genom mitt vardagsrumsfönster, ett treglasfönster med åtminståne ett energiglas.
Utanför fönstret uppmätte jag 11600 lux medan innanför fick jag 4000! Det var ett oväntat resultat för mig. Måste föröka mäta ljuset i det nya tropiska växthuset här i Uppsala som är byggt med energiglas. undrar hur mycket dom filtrerar bort.
.
En sak som skall sägas är att jag inte vet spektralresponsen på sensorn. Den kan vara väldigt känslig förspecifika våglängder som utomhus bidrar till höga mätvärden.
//Magnus

5/7 -07

Intressant test. Tänk att en vanlig ruta filtrerar bort så mycket. Och med tanke på hur mycket skada en planta kan ta i solen innanför fönstret så vill man ju inte tänka på vad som skulle hända mitt i solen utomhus.... fast det är förståss oftast bättre fart på luften runt plantan där.

Mattias, Brännskadade blad har jag praktisk erfarenhet av just vid detta fönster. Förra våren hade jag en Potinara ståenes i detta fönster, full sol ca 5 timmar (uppsakattning) i några veckor. Tyckte det var dags att flytta ut den och ställde den utanför på balkongen i skuggan. Dock nåde solen plantan och redan första dagen efter kanske 20 minuter hade brännskador uppkommit.
Vad energiglaset är riktigt bra på är att ta filtrera bort den brännande "värmen" i solljuset.

Ge ditt svar