God kväll!
Jag har sköldlöss på min phalaenopsis(den har haft dem nog en längre tid). Var idag och kollade på olika medel att få bort dem med. Jag hittade någo slags vita pinnar som man ska sticka in i jorden och det skulle tydligen hjälpa...? Har någon erfarenhet av sådana pinnar? Funkar de? Sedan fanns det sånt som man ska spraya på bladen, men jag tänkte att det kanske är bättre med pinnarna. Köpte ännu inget, men skulle va väldigt tacksam för er hjälp!!
Nyckelord: sköldlöss
Välkommen hit
Jag skulle rekomendera spray-varianten. Pinnarna kan innehålla näring och dom är gjorda för vanlig blomjord. I den luftiga orchidekomplosten som torkar kan "pinnarna" vara mindre effektiva. När komposten torkar ut mellan vattningarna kan även pinnarna (näringen i pinnarna) "bränna sönder rötterna.
Hoppas du får bukt med krypen
/Magnus
Oups glömde en sak
Innan besprutning ta och torka bort alla synliga löss och torka av bladen med mild såplösning. Sprayen skall bara behöva ta kol på de löss du inte får tag på.
/Magnus
Jag tycker också att man borde spraya igen efter 5-7 dagar för att få död på de nyakläckta bebisarna.
okej, ja ja tänkte att pinnarna kanske inte heller passar för orkidér. Vill ju inte döda den helt och hållet...Läste i en orkidé boka att man skulle sätta såpa-vatten på orkidén och torka bladen med det men det hjälpte inte. Så den har haft dem ganska länge... Men då ska jag köpa spray istället. Tack för hjälpen!
Nu har jag nog blivit av med de små djuren:)
Provadopinnarna passar helt utmärkt till orkidéer! En del rötkänsliga arter ska man passa sig för att spraya då det medel man sprayar kan bli kvar i komposten. När det gäller sköld och ull-löss kan ju dessa leva nere i komposten också och då är det mycket bättre med pinnarna. Men man gör inte som det står i bruksanvisningen då denna är anpassad för blomjord. Man ska lösa upp pinnarna! 3-4 pinnar (beroende på hur pass kraftigt angreppet är) till 1,25 liter vatten. Doppa sedan krukan i vattnet och låt rinna av precis som om du vattnar den. Gör sedan om detta vid efterföljande 4 vattningar. De synliga sköldarna är inte själva lössen utan deras äggkammare och jag låter dom sitta kvar eftersom de inte gör någon skada på växten förrän dom kläcks, men ungarna dör ju vid första tuggan eftersom växten nu är giftig. När det gäller gödningen i pinnarna så är den till för transport endast och hade den inte funnits så hade inte växten sugit upp giftet.
Så även om du nu har fått bort mycket av sköldlössen så tror jag inte att dom är borta utan kommer att komma tillbaka. Har du också torkat bladen med såpa så gillar dom inte det utan hoppar på en annan planta istället!
Hittade en ullus (min första; stor som ett hus, eller, hum, i alla fall 4 mm) igår i min f.d. jättefina Dendrobium Berry Oda. Här ska inhandlas pinnar! Tack för tipsen!
Jag sprayar med sprit på mina 91% sårsprit. Det tog död på alla ullöss och plantorna tog ingen skada alls, inte ens blommorna blev fula. Jag hade ullöss på min palm och den torkade jag av med sprit på bladen. Funkar utmärkt till att döda otyg.
Bra tips Mia! Hur är det med cattleya-ulllöss då? funkar dom som vanliga ull löss? nån som vet? Dessutom har jag hört att cattleya ull löss inte går på något annat än cattleyor..??
jag fick tillslut bort sköldlössen med att först plocka bort alla (äggkammare) som fanns på bladen och putsa bladen och in mellan dem ordentligt. Visserligen bara med vatten, sedan sprutade jag på insekt-dödar-gift på bladen, skar även av några av de värst drabbade bladen. Sedan sprutade jag på igen efter en vecka. Och nu 4 mån senare har inga sköldlöss hittats på orkidén. Var verkligen förvånad att jag blev av med dem så lätt eftersom jag har hört överallt att det är svårt att bli av med dem.
Usch ullössen låter äckliga... :S
Nu har jag börjat med att alltid ha mina nyinköpta växter ifrån alla andra en tid för att undvika att de sprids till andra. Lite knepigt eftersom jag bor i en etta...
Helena, jag har ingen aning om det är skillnad på ullöss och cattleya-ullöss. Tror ändå att båda sorterna dör av isopropylalkoholen. Det är det bästa tricket jag lärt mig än så länge. Väldigt effektivt är det, lössen dör på en gång och alkoholen ångar bort snabbt och sedan är plantan torr och fri från ohyra (tills äggen kläcks vill säga). Så ett par behandlingar med några dars mellanrum och sedan en ny behandling efter två veckor funkade för mig.
plumeria:
Jag vill aldrig mer ha påhälsning av dessa cattleya-ullöss som tydligen är en speciell art av ullöss som bara går på cattleya, laelia och vissa släktingar till dessa. På dess råder inga av de medel som finns i affären. Jag har provat både det och även en del proffesionella medel men inget hjälpte. Det enda som rådde på dom var Neem-olja och sen sprayade jag dem med matolja, diskmedel och vatten. det tog nästan 6 månader innan man kunde se att allt var borta. Dessa är ett stort hot även för proffesionella odlare har jag hört och GBG botaniska har också haft påhälsning av dom. Nematoder kunde inte heller rå på dom så jag säger bara ALDRIG MER!
Men hur var det med superkuren kolsyreis? Skulle inte det bita på det mesta, pch dessutom göra plantan extra pigg och glad?
Jo, den kuren är superbra! Fast det kan ju vara lite svårt att få tag på kolsyreis i Sverige som jag har fattat det. Här finns det i varje matvaruaffär och billigt är det dessutom. : )
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 16:58:18 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter