Snart är det höst och mörkt igen, och i år ska jag inte vara för sent ute med tilläggs belysningen.
Jag har redan de lysrörsarmaturer som jag ska använda. Men de lysrör som sitter i är mycket slitna och lyser knappt något alls längre. Jag ska köpa nya lysrör. Själva rören är 120 cm långa, och jag bifogar några bilder och jag hoppas det räcker med dem för att ni ska förstå vad jag behöver för lysrör. Jag undrar om någon kan rekommendera mig några passande lysrör. Lättast vore om de gick att köpa på post order.
Jag sysslar med bland annat Stanhopea och Vanda. Tack så mycket för att ni tar er tid.
Du har nu standard lysrör, kallvita (T8, 36w, färg 840).
Biltema har nog inte postorder men är billiga och även dagsljus (färg 865) om du vill ha mer ljus.
Byt även glimtändare för bättre funktionalitet. Kostnad hos Biltema 35:-/lysrör och 10:-/2-pack glimtändare typ singel ska du ha.
På nätet finns säkert flera som skickar med posten men vet inte om de skickar några få rör eller om det bara är bulk förpackningar. Kostnaden per lysrör skiljer väldigt mycket om du sedan väljer de som är utvecklade för växter, börjar runt 100:- och uppåt per lysrör, ska man inte ha fler än två är det ju ingen stor peng men hos mig fungerar både 840 och 865 standard helt OK.
Som dick skriver är dom bra lysrör. T8 865 är bäst av dom, den är cool daylight. Jag har själv en lysrörsarmatur 120 cm lång och har dessa rör.
Skulle Biltemas lysrör fungera i den källare där jag vintertid förvarar mina pelargoner? Armaturen där ska bytas ut och det vore bra om jag kunde komma med tips!
Ska man byta armatur blir frågan mer intrikat för det finns då energieffektivare T5 att välja på men Biltema har för tillfället inte dagsljus 865 i T5 utan 840 är det de har i T5 40:- /rör . Om det finns andra tillverkare med dagsljus T5 vet jag inte men det borde det göra, har själv bara äldre armaturer.
Pelargonerna skulle säkert trivas under ett antal dagsljus 865 hela vintern, men de ska inte sitta för högt ovan för att vara optimalt.
dick: Du rekommenderar alltså inte T5 840? Varför inte?
Antog att de sitter i taket och att du vill ha så mycket ljus för pengarna som möjligt, men 840 går säkert bra det med
Det ska bli armatur som hänger i kedjor, dvs höj- och sänkbara!
Perfekt
Nenne: jag surfade lite och det finns T5 och 865 för samtliga standardlängder tex philips.
Nenne: De två sista siffrorna, t ex, 40 i 840 anger lysrörens färgtemperatur i Kelvingrader. Du lägger bara till två nollor. 840 står då för 4000 Kelvin. 865 för 6500 Kelvin osv. Ju högre Kelvintal ju mer av blå våglängder innehåller ljuset. Växterna vill ha minst 4000 Kelvin, men helst lite mer, för bra tillväxt.
Hoppas Hyltran utsäktar mina frågor!!
Pelargonerna ska ju vila, men inte växa under vintern. Då kanske 4000 Kelvin räcker?
Hur många Watt ska de vara på?
Om du bara ska ha pelargon och inte har varmt i källaren så fungerar det säkert OK, och du kan ju moderera höjden på armaturen om de trivs/tillväxer om du inte vill det.
Det där med Watt bestäms väl hur långa rören är, eller. 60 cm = 18 watt, 120 cm = 36 Watt, 150 cm = 58 Watt.
T8 är väl 865 och T5 840. Osram har också dessa rör.
Tack för alla svar...
dick: Såhär ser det ut inne i armaturen om jag skruvar ner den i detalj sitter glimtändaren du pratar om någonstans där under? Det verkar inte helt lätt att byta. Men det kanske det är?
T5 = är smalare lysrör 16mm diameter och systemet är uppbyggt på att passa i byggmoduler om 60cm, de är sålunda kortare än de äldre T8 lysrören som är multiplar av just 60cm.
T8 = är äldre och grövre lysrör 26mm diameter. Kuriosa: T 5 och 8 kommer av tum, 5/8 resp. 8/8 dia.
Lysrören har även olika avstånd mellan stiften så de passar inte i samma typ av hållare.
Talen 865 resp. 840 är uppbyggda av: 8= Ra tal och med det menas hur väl någots föremåls egentliga färg återges av en belysning, i detta fall till ca 80-85%, vilket är normalt för standard lysrör.
65 resp. 40 är som Motvalls Gubbe skrev ovan ett mått på färgtemperaturen i K och ggr 100 så får man ut korrekt siffra 6500 resp. 4000 K. Ju högre tal desto mera blått ljus och mera likt ett dagsljus blir det.
Med antal watt avsåg Nenne väl hur mycket som behövdes för att klara pelargonerna i källaren och det beror på hur kallt det är, hur många de är; alltså hur stor yta som måste få en bra belysning och hur högt över belysningen ska vara. För att ha framtida frihet att kanske ösa på med orkideförvaring eller annat som kräver mera ljus än pelargoner vintertid där i källaren så skulle jag överdimensionera allt, långa hellre än många armaturer och använda så många watt som går att få i den längd man väljer. Det går ju alltid att höja eller rent av inte belysa så länge om det blir för mycket av det goda.
Den första bilden är på en electronic ballast och då är det inte några glimtändare alls, försökte att se det på bild 2 men ser inga och om det finns så sitter de i så fall till höger om electronic ballast i den bilden, men som sagt det ser ut att vara en modern utrustning som inte har glimtändare, vilket bara är bra!
Glimtändare är ca 3cm långa och runda, vilka vrids ur sin sockel när man ska byta/lossa dem.
dick, du förklarar så bra, så jag tror jag förstår. Inte allt men mycket!! Jag glömde helt bort att jag också har några orkidér i källaren vintertid och då bör det överdimensioneras med så långa lysrör som möjligt och då blir det T8 865 som gäller! Har jag uppfattat det rätt?
Källaren håller vintertid min 8 grader max 12 grader och är stor!! Att belysningen nu ska göras om är en säkerhetsfråga. Den nuvarande armaturen 8 stycken, 120 cm långa, är säkert 15 år och det fräser och gnistrar när vi ska byta lysrör eller separat släcka ett. Det känns med andra ord helt livsfarligt!! Hyresvärden kommer att anlita en elfirma, som ska göra om elen, men jag tror kanske inte att dom är så bra på lysrör till växter, så därför min fråga här på OP!
Jag tro inte att det finns någon glimmer tändare i mina armaturer. Vad tror ni? Det är stift i båda ändar på rören.
Ett litet tillägg till alla visa svar ovan. Du/ni behöver en armatur med en riktigt bra reflektor. Den armatur som finns på bilderna är tämligen ineffektiv. Kosta på dig en riktigt bra armatur med högblank reflektor och tag bort gallren som sitter framför rören och skuggar ljuset. Ofta kan man hitta bra armaturer på Blocket.
Hyltran från Veglemyren: Nej hittar du inga glimtändare direkt så finns/behövs inga i din armatur. Lysrör har alltid stift i ändarna så det är OK.
Nenne: du/ni kan välja antingen T5 eller T8 men 865 blir bäst för växterna, elfirmorna har bra koll på själva utrustningen så bra att disskutera för- och nackdelar med T5 resp. T8, jag vet inte om några själv förutom lägre energiförbrukning och möjligen maxlängd på lysrören men det vet de.
Dessa blev det jag hoppas att mina plantor ska gilla dem.. Tack för alla svar Bra forum det här.
Jag tackar också för alla svar och OP är jättebra, för det finns folk här som kan så mycket och som delar med sig av sin kunskap!! Härligt Hela den här diskussionen har jag kopierat och sparat i ett Word-dokument för framtida bruk, dvs när jobbet ska planeras i källaren!
Ja, visst är det bra diskussioner här. Det är bara att när man inte är så kunnig själv och förstår sig inte alla dessa begrepp så blir man lite "snurrig" av alla dessa Kelvin, Lux, Lumen etc...
bolebo: Jag har reflektorer till mina armaturer jag har bara plockat isär dem på bilderna så att man inte ser dem...Det är kanske inte frågan om världens bästa reflektorer men....Jag bifogar en bil på hur reflektorn ser ut. Det får duga med dessa armaturer ett tag framöver, och de är dessutom så praktiska med sin kedjor som de hänger i.
Här hittar du olika
http://www.lamportillallt.se/andamal/dag...
näcken, det var en intressant sida!! Tack för den! Också sparad som Favorit!!
Varse god så lite så
Tack för alla goda råd
Återkoppling om belysningen i pelargonkällaren:
Nästa vecka ska ny belysning sättas upp i källaren. Det blir ny armatur med högblanka reflektorer och lysrör T8 865. Tack vare den här tråden med alla goda råd kunde jag påverka det hela, när elfirman och hyresvärden var här i veckan för att planera jobbet. Jag känner mig väldigt nöjd.
Bra jobbat Nenne!! Ja det är kul att man lär sig så mycket här inte och inte 'bara' om orkisar!
För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.
Annat av Hyltran från Veglemyren: Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik
Härlig kommers mellan oss medlemmar. Några av alla varor:
Var söndag och onsdag är det auktion, om vi medlemmar vill. Alla kan lägga upp objekt. Läs mer.
Auktionsklockan var 15:15:50 när sidan laddades.
Det finns just nu inga aktuella auktioner.
Beställ orkidéer tillsammans med andra OrkidéPrat-medlemmar.
Det finns inga aktuella sambeställningar just nu.
Alla medlemmar kan lägga till evenemang i kalendern. Läs mer.
Det finns just nu inga evenemang inskrivna för de närmaste dagarna.
Alla aktuella & framtida evenemang
Prata orkidéer med OrkidéPrats medlemmar, i 'verkligheten'.
Vi pratar inte bara. Här är exempel på saker vi gör tillsammans:
Projekt Paphiorangis. A.k.a. "The Fantastic Paphiorangis Project Of 2009". Vi odlar Aerangis och Paphiopedilum och derar med oss av våra erfaranheter.
Projekt Ulla. Cypripedium-odling i grupp.
Projekt Flaskbarn. Från små, små fröplantor till blommande orkidéer.
Projekt Cattleya. Vi odlar Cattleyor tillsammans, men var för sig. Vem får första blomningen?
Svenska Orkidésällskapet (SOS) verkar för att främja orkidéintresset i Sverige samt för att skydda alla orkidéer.
Bli medlem och få tidningen ORKIDÉER 6 gånger per år. Kontakta Malin som är medlemsansvarig:
Solstråle här på OrkidéPrat,
skicka e-post,
besök orkidesallskapet.se
Cattleya-kurs
Mikael Gustafsson bjuder in oss alla att ta del av hans stora kunskap om släktet Cattleya och dess odling.
Hela kursen i PDF för nedladdning / utskrift (2MB)
Moment 1: Välkomna till Cattleya-kursen
Moment 4: labiata, jenmanii, lueddemanniana
Moment 6: percivaliana, schroederae
Moment 8: warneri, warszewiczii var Sanderiana, bowringiana, skinneri
Du får använda vissa texter och bilder på OrkidéPrat fritt.
Ansvarig utgivare: Björn Johansson, www.neovita.com/orkideer
Info om neovita, policy kring sekretess och cookies, kontaktmöjligheter