Har ni läst...

1/11 -08

...följande från CITES?

"Artificially propagated hybrids of the following genera are not subject to the provisions of the Convention, if conditions, as indicated under a) and b), are met: Cymbidium, Dendrobium, Phalaenopsis and Vanda:
a) Specimens are readily recognizable as artificially propagated and do not show any signs of having been collected in the wild such as mechanical damage or strong dehydration resulting from collection, irregular growth and heterogeneous size and shape within a taxon and shipment, algae or other epiphyllous organisms adhering to leaves, or damage by insects or other pests; and
b) i) when shipped in non-flowering state, the specimens must be traded in shipments consisting of individual containers (such as cartons, boxes, crates or individual shelves of CC-containers) each containing 20 or more plants of the same hybrid; the plants within each container must exhibit a high degree of uniformity and healthiness; and the shipment must be accompanied by documentation, such as an invoice, which clearly states the number of plants of each hybrid; or
ii) when shipped in flowering state, with at least one fully open flower per specimen, no minimum number of specimens per shipment is required but specimens must be professionally processed for commercial retail sale, e.g. labelled with printed labels or packaged with printed packages indicating the name of the hybrid and the country of final processing. This should be clearly visible and allow easy verification.

Plants not clearly qualifying for the exemption must be accompanied by appropriate CITES documents.
"

Källa: http://www.cites.org/eng/app/appendices....

Hur tolkar ni detta?

Nyckelord: CITES

1/11 -08

Att hybrider av Cymbidium, Phalaenopsis, Dendrobium och Vanda inte behöver ha medföljande CITES-certifikat.
Dock så måste plantorna se ut som om de är "plantskole-odlade" dvs, se likadana ut och inte har några skador på blad, rötter eller annat som kan tyda att de är vildinsamlade.
Om man ska skeppa plantor som inte är i blom måste man skeppa minst 20st i ett "paket" och alla ska se så lika ut som möjligt samt ha medföljande proforma-faktura. Blommande exemplar däremot kan skeppas en och en så länge de är märkta med rätt hybrid-namn (troligen för att blommande exemplar underlättar identifikation ).

Däremot måste väl plantorna fortfarande ha någon sorts sundhetscertifikat?

1/11 -08

Hybrid-namn? Detta gäller alltså bara hybrider eller och inte rena arter?

1/11 -08

Precis AG.

Detta öppnar nya möjligheter för import av hybrider av dessa släkte.

/Tommy

1/11 -08

För blommande hybrider av dessa märken gäller:
"professionally processed for commercial retail sale, e.g. labelled with printed labels or packaged with printed packages indicating the name of the hybrid and the country of final processing."

Detta KAN tolkas att det bara är registrerade profesionella handlare som märker varje enskild planta innan den skickas från exportlandet som detta gäller. Dvs syftet med detta är att underlätta för europeiska storgrossister att ta hem enorma partier. Hur tullen och lokala myndigheter kommer att tolka detta skall bli intressant att se.

För icke blommande blir ju antalet plantor begränsande för oss hobbyodlare.

Men det är helt klart en lättning av reglerna för hybrider....

1/11 -08

Tommy mucket intressant läsning i den länk du bifogade!

Läser man artickel 1 och 2 framgår att CITES-regler bara skall omfatta arter (spieces) som är utrotningshotade eller behöver speciellt skydd för att inte utrotas och så vidare. Detta medföljer faktiskt att hybrider framtagna i laboratorium egentlighen inte borde behandlas enligt CITES eftersom de inte hotas av utrotning. De finns inte i naturen (naturhyriderna undantagna).

Dock verkar det som om tjänstemännen skrivit in hybriderna ändå, förmodligen för att det har varit omöjligt att artbestämma icke blommande plantor som kommit till gränskontrollen.

Arne Kastberg var inne på denna linje när jag pratade med honom idag, CITES är till för att skydda hotade arter och eftersom hybrider inte hotas av utrotning i naturen (dom finns inte där) skall dom ju inte behandlas enligt CITES regler (artickel I och II)..... reglerna är ju faktiskt inte applicerbara....!

1/11 -08

Hej Magnus

Det är nog redan så att man har börjat tillämpa detta.
Jag har två plantor som sitter i tullen i Stockhol/Arlanda och väntar på att Sundhetscerifikatet ska komma.
Växtskyddet har varit och inspekterat och för denna sändning krävdes inga CITES papper bara Sundhetscertifikat.

Men om jag tolkar Jordruksverkets text nedan rätt. Så skulle jag slippa även sundhetscertifikat om jag säger att jag inte ska odla vidare på plantorna utan bara använda tillväxtpunkerna till meristemförökning. Eller tolkar jag fel?

"Om Du vill importera växter från länder utanför EU krävs i många fall ett s.k. sundhetscertifikat. Sundhetscertifikatet intygar att växten, och eventuell medföljande jord, är fri från allvarliga skadegörare och sjukdomar. Du ansöker om sundhetscertifikat hos växtskyddsmyndigheten i landet du besöker och betalar där en viss avgift. När växten förs in i Sverige ska sundhetscertifikatet visas upp i tullen och kontrolleras av Jordbruksverket, varvid en växtskyddsavgift utgår. Sundhetscertifikat krävs för alla växter som ska odlas vidare, samt för många fröer, och en del frukter och snittblommor. Även virke som är relativt obearbetat kräver sundhetscertifikat, särskilt om det kommer från barrträd, men även en del lövarter. Det finns ett undantag från kravet på sundhetscertifikat om införseln avser små mängder från europeiska länder, se under handbaggage och flyttgods."

Källa: http://www.jordbruksverket.se/amnesomrad...

1/11 -08

Nja Tommy
Nu tycker jag du tolkar texten lite väl positivt ur din synvinkel. Då du i så fall bara får föra in tillväxtpunkten och inte hel växtmaterialet. jämför med nästa mening "Även virke som är relativt obearbetat kräver sundhetscertifikat".
Om vi sen tittar på det amerikanska bedömningsreglerna för orkideer skall en meristemförökad planta inte kunna bedömas som "förstagångsblommare" då man likställer den med en delning. Inte helt säkert på detta utan läste det på ett forum där en planta blivit diskvalificierad pga detta.
Tolkningen av regelverket är i slutänden myndighetens ansvar och det beror mycket på förarbetsmaterialet, hur utredarna tänkt sig hur reglerna skall fungera.

Detta med hur regelverket skall tolkas och vad som gäller borde vara en ypperlig uppgift för Svenska orkidesällskapets styrelse att ta reda på och hålla dess medlemmar uppdaterade på! Kanske skall man skriva en motion om detta till nästa årsmöte!

1/11 -08

Du har nog helt rätt i det Magnus.
Men det är ju roligt att "prova" reglerna lite.

Men en motion som du skriver så att man en gång för alla fick reda på vad som gäller vid införsel.

/Tommy

1/11 -08

Tommy

Du behöver i praktiken sundhetscertifikat för alla plantor du ska ta in i EU, ÄVEN FLASKPLANTOR. Däremot behöver du bara CITES-tillstånd för arter och för vissa hybrider och dom finns då upptagna i CITES-listorna. Sundhetscertifikat kommer du aldrig att komma ifrån eftersom det är det enda papper som visar att plantorna är fria från sjukdomar och vissa virus. De nya reglerna gör det bara lättare att upptäcka smuggling. T.ex. om någon ska föra in 10 plantor av Vanda Princess Mikasa men istället är det 10 plantor av Vanda coeruela i paketet. Eftersom nu en ska vara i blom så ser man ju ganska fort (även om den blommande är en Princess Mikasa) att det inte är de plantor som står i pappren som ligger i paketet.

1/11 -08

Men Thomas, tar du in 20 plantor behöver ingen vara i blom, dom behöver bara vara hyfsat lika och inte uppvisa några defekter. Kan tänka mig att en hel del icka blommande arter av phalaenopsis kan vara mycket lika hybrider i bladen. Dvs ta in 10 plantor med rena arter och 10 hybrider med någorlunda lika utseende. Det är nu det blir intressant och se hur tullpersonelen tolkar texten angående "irregular growth and heterogeneous size and shape within a taxon". Det är få här som kan avgöra detta om ens någon, hur skall en stackars tullare som knapt sett en orkide kunna göra detta!?

Sen måste ALLA plantor ha minst en blommande blomma för att få föra in färre än 20. Det räcker inte med att bara 1 av 10 plantor i blom! och tror du den vanlige tulltjänstemannen ser skillnad på arter och hybrider? Det klarar ju inte ens odlarna själva

1/11 -08

Nu blir jag konfunderad!

Tommy, i länken till CITES appendix I, II och III kan man läsa att i Appendix II står det "ORCHIDACEAE spp.". Är det inte så att spp står för species dvs arter i pluralform och sp är art i singular? I så fall är det ju tydligt att hybriderna inte står på listan. Vad jag inte förstår så står det om hybrider i fotnoten?

Är detta en gammal fotnot som glömts bort i en uppdatering efter revision?

2/11 -08

Nä, Magnus nu läste du inte noga. I mitt exempel skulle det bara föras in 10 exemplar alltså färre än 20. Jag såg sedan att jag heller inte läst helt noga eftersom om antalet är färre än 20 måste det vara en utslagen blomma på varje planta.

Men hur blir det då om jag ska beställa ungplantor från t.ex. Canada? Låt säga att jag ska ha 3 hybrider av Paph, 2 arter Phrag, 4 arter Phalaenopsis och 3 Vanda-hybrider. Till vilka behöver jag nu CITES-tillstånd förutom sundhetscertifikatet?

2/11 -08

Ja, snårigt är det!

Det är mog ingen dum idé som Magnus kläckte. Att motionera till årsmötet om en utredning av införselreglerna som gäller oss medlemmar i SOS.

2/11 -08

Thomas, Om jag tolkar saken rätt, vilket jag inte vet, skulle jag säga som så här Två tolkningar

1)
Alla skulle vara ungplantor, vilket medför att du inte har någon blomma på någon planta.
Ovanstående fotnot till CITES gäller bara hybrider av de specifika arterna och just nu verkar det som om ALLA andra hybrider kräver CITES.
Alla arter behöver fortfarande CITES......
Jag skulle då säga att
3 hybrider av Paph , tillhör inte de fyra undantagen i fotnoten ovan, kräver CITES
2 arter Phrag, arter kräver CITES
4 arter Phalaenopsis, arter kräver CITES
3 Vanda-hybrider, blommar inte som ungplantor och är färre än 20 av samma hybrid vilket kräver CITES.

2)
Vore det så att CITES ENBART gäller naturhybrider och rena arter skulle du inte behöva CITES för Paph hybriderna och vanda hybriderna men dock för Phrag och Phal arterna

.

Vad säger du Thomas? hur tolkar du CITES i ditt exempel?
Sen vet jag inte hur jordbruksverket tolkar reglerna för vilka plantor du behöver importtillstånd för! Det blir nästa bekymmer.......

2/11 -08

Magnus, jag tolkar det precis som du gör men sen vet man ju inte hur jordbruksverket eller rättare sagt smittskyddsenheten tolkar det eftersom det är dom som åker ut och kollar igenom pappren.

Jag har i alla fall gett upp hoppet med att importera annat än flaskor från länder utanför EU. Det är lättare att försöka få hit odlare till utställningar och köpa plantorna när dom redan befinner sig inom EU.

2/11 -08

Håller med dig Thomas!
Jag tror faktiskt inte kontrollanterna är så farliga utan det är nog de övernitiska tullarna som läser innantill i CITES appendixen och jämför namnen på lapparna. Står det paphiopedilum och dom ser det namnet på appendix I listan, och dom har en dålig dag är det kört, med eller utan papper.....

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Tommy:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik