11/3: MSU och RO

11/3 -06

Ja, nu har det äntligen blivit av. Jag har köpt de bägge omtalade produkterna RO-filter och MSU-näring.

Nu är det bara att vänta och se om det kan bli en sån fördubbling av tillväxten som andra fått.

Jag har dessutom köpt Epiweb så nu blir det många försöksodlingar.

Jag skall se till att rapportera om detta framöver.

Nyckelord: RO, MSU, osmos, omvänd osmos, näring, EpiWeb

12/3 -06

Låter spännande! Ser fram emot att få se hur det går.

12/3 -06

RO vet jag att det står för "reverse-osmosis" men MSU näring och epiweb?

14/3 -06

MSU är en epifytnäring framtagen på Michigan State University (därav förkortningen). Epiweb är ett nytt odlingsmedium gjort på sammanvävda PET-plasttrådar.
Det kändes inte särskilt trevligt att jobba med det i helgen när jag omplanterade några plantor och som naturmänniska tog det emot att sätta orkiderna i plast. Sen tycker jag inte det ser så snyggt ut heller. Men, men vi får se om det är så bra som det utlovats. Om inte så byter jag tillbaka till bark/Sphagnum/träkol direkt.

14/3 -06

låter spännande med MSU'n har du några länkar? Jag letade på google men jag hittade inga som sålde det, bara "gud-vad-bra-det-här-är" -länkar

14/3 -06

Glöm det jag hittade på dusk.se

15/3 -06

Jag funderar att gå inpå Dusk och se vad de har ifråga om Epiweb. Enligt deras hemsida finns Epiweb i alla möjliga format, till och med krukor. Det borde gå att montera orchideer på det och sedan klä det med mossa skulle antagligen kunna göras ganska snyggt. Blir intressant att hör hur det går för dina försöksodlingar. Eva

15/3 -06

Hej Rikard!
Vilken kapacitet har ditt RO-filter och vad fick du ge för det?
Vårt vatten här på Öland är inte precis lämpat för tropiska orkidéer, så jag har funderat på ett filter, men inte riktigt kommit dit än..

15/3 -06

Hej

Personligen tycker jag inte Epiweb är så snyggt längre. Där kan det inte mäta sig med naturliga material. Räddningen är precis som du säger att det blir mossbeväxt.

Under idealiska förhållanden (tryck, temp, dh) skall mitt filter ge 5 l/h. Under mina förhållanden får jag 2 l/h, vilket jag tycker är helt acceptabelt.
Det är verkligen en fröjd att se ett sånt kristallklart vatten som det blir!

mvh

15/3 -06

2 l/h räcker långt, även till vårt akvarium:-)
Och priset????? Har du köpt filtret via nätet??

16/3 -06

Ja, jag beställde filtret via nätet, ifrån Dusk. Priset var 1350 kr.

mvh

28/3 -06

Pga. ett starkt färgämne i MSU:n, antagligen för att man skall veta när det är gödning i vattnet, har nu även rötter och Sphagnum blivit blåa på sina ställen. Otrevligt. Hoppas det inte är skadligt.

28/3 -06

Ja det låter ju inte kul.
Nog kan man väl hålla reda på om man haft näring i vattnet utan att man ska behöva ha färgämnen i det. Kan ju inte se särskilt trevligt ut med blå mossa.

30/3 -06

Nej, precis. Ner med karamellfärg i gödningen!!

mvh

30/3 -06

Hej Rikard!

Har du ställt frågan till Micke K på Dusk?

3/4 -06

Ja. Han påstår att jag har övergött men jag har följt hans dosering till punkt och pricka. Alltihop är mycket märkligt.

3/4 -06

Hei!
En fundering bara, kanske tokig, men kan det vara fel på ditt kryddmått?
Helena

3/4 -06

Jag vattnar just nu med 1,5 ml /l och märker inget med blåa rötter eller mossa, kanske du hade otur med en extra blå sats. Men skölj igenom krukorna etc. med rent osmos vatten och se hur det blir, man ska ju ändå göra så.

4/4 -06

Jag får väl fylla kyddmåttet och väga innehållet. Det skulle ju vara ett gram per liter.

31/5 -06

Här kommer en liten uppföljning av mina provodlingar med MSU resp. EpiWeb efter 3 månaders erfarenhet.

Jag har fortsatt att vattna ett par orkideer (Phalaenopsis-Hybrid och Burrageara) med 1,5 ml MSU per liter på försök. Jag blev ju skrämd av att mina monterade fick blåfärgade rötter tidigare i år efter ca 3 v., så jag drog ner antalet försöksväxter till 2 oviktiga hybrider. Dessa två står i och för sig i kruka, men jag har inte sett någon blåfärgning än efter drygt 2 månader med MSU. Nu är ju det en viss skillnad mellan 8 vattningar för de krukade och kanske 21 för de monterade. Tillväxten är inget fel på men kan heller inte sägas ha ökat.

Jag experimenterar för tillfället med 3 olika vatten/näringskombinationer: RO + 2 ml Blomstra/l, RO + 1,5 MSU/l och 50% RO + 50% kranvatten (3 dh) + 1 ml Blomstra/l.

Mina EpiWeb-planterade orkisar torkar upp väldigt fort. De måste vattnas minst två ggr. i veckan och ändå är det svårt att hålla bulberna saftspända. Någon näringsbrist ser jag dock inte. Jag göder dessa med 33 % starkare koncentration än mina bark/mossa/kol-planterade.

Fortsättning följer...

7/3 -07

Hur har det gått Richard? Nu har det snart gått ett år sedan du började.

8/3 -07

Är med nyfiken.

30/5 -07

Uppföljning av mkt småskaligt odlingsförsök:

EpiWeb har jag så gått som slutat med helt nu. Även med ett täcke av vitmossa torkade det alldeles för fort för att jag skulle hinna med att vattna. Under vintern har det dock kännts riktigt tryggt att plantorna inte står blöta för länge när temperaturen är låg och vanligt organiskt substrat torkar långsamt.

Det var förresten en grym plåga att plantera om från EpiWeb. Eftersom jag skulle flytta till S/H så var jag tvungen att få bort nästan allt och fick slita/klippa av i stort sett alla rötter. Viktigt att vänta med såna ingrepp tills nya rötter börjar framträda, så mina plantor är nu på god väg att etablera sig i det nya substratet.

Näringsförsöken då... Under ett år har jag inte märkt någon skillnad mellan phallarna som fått RO-vatten + 2 ml Blomstra/l och RO-vatten + 1,5 ml MSU/l. De har växt fantastiskt bra båda två och blommar nu med två stänglar var. Det skall också nämnas att plantorna spolades igenom med kranvatten varannan vecka på sommarhalvåret och var fjärde på vinterhalvåret.

50% RO + 50% kranvatten (3 dh) + 1 ml Blomstra/l fungerade också alldeles utmärkt, dock lite svårt att jämföra med de tidigare eftersom det är andra orchideer det gäller.

30/5 -07

Vart är det plantorna i epiweb som torkar för snabbt står? På fönsterbrädan? Jag har odlat i epiweb med vitmossa på fönsterbrädan sen februari i år med brickor under med leca och vatten. Det torkar ungefär 2-3 ggr så fort som vanlig kompost, men det har inte varit några problem då det går fortare att vattna epiwebplantorna eftersom epin inte flyter och tar in vatten snabbt och rinner av snabbt. Om jag jämför med mina tidigare erfarenheter så ger epiwebben friskare rötter, det växer snabbare, och är lättare att inspektera rotsystemet då man enkelt kan lyfta upp hela paketet. Säger inte att dina erfarenheter och slutsatser är fel, bara bidrar lite med mina egna.
Men visst, det är ett minus att det torkar så fort om man reser bort, men ju större rotmassan är desto längre intervall kan man ha.

Kan du ge nåt tips på hur man blandar organiskt material för att få bättre luftcirkulation och dränering? När jag använt o-kompost tidigare har det funnits tendenser till att substratet packat ihop sig och håller vatten för länge.

3/9 -07

Jag håller med dig. Det är inget fel på epiwebb om man kan förse det tillräckligt med vatten. Mina plantor stod i söderfönster utan några RH-höjande hjälpmedel. Jag tyckte helt enkelt att det blev för mycket passande.

Jag tänker nog inte gå tillbaka till organiskt substrat nu när jag börjat med leca. Men om det skulle behövas använder jag grov pinjebark (alltså inte någon färdigblandad orkidekompost), grov Sphagnum samt träkol. I den blandningen har inga av mina plantor lidit av syrebrist.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Rikard:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik