7/9: Projekt Flaskbarn: utplanteringen

7/9 -08

+ 9/9 -08

Så här hade jag tänk att behandla mina flaskor. Men jag välkomnar definitivt synpunkter, råd och tips på denna metoden. Vore bra om vi alla kunde dela med oss av våra erfarenheter och research här i denna tråden.

Här är lite länkar om urflaskning. De är dock på engelska. Har ni andra bra länkar lägg upp dem här!
Equatorial_Plants
Burleigh_Park
Easy_Orchids
Orchidflasks.co.uk
Barrys
Green_Cultures

UTPLANTERING

  1. Försiktigt lirka ur flaskbarnen ur sina tuber (se lite bilder på hur det såg ut när jag gjorde de första stegen här).
  2. Ta försiktigt bort skräp och dött eller skadat plantmaterial i och med att det lätt ruttnar.
  3. Skölj av plantorna i ljummet vatten. Om du vill lägg dem i en svag antifunguslösning (antimögel) i 20 min. Det finns olika argument här, vissa säger att det är bra andra är emot det. Du får avgöra vad du vill göra, men skada på blad eller rötter från frakten kan leda till röta så jag valde att behandla. Jag lade även min vitmossa (sphagnum) i blöt i en ännu svagare lösning.
  4. Låt torka en liten stund på tidningspapper (jag lät dem bara ligga lika länge som det tog att förbereda mitt mini-drivhus).
  5. Bädda med fuktigt medium, jag valde ca 5 cm sphagnum mossa, i en grund kruka eller plantlåda. Mini-drivhus är bra för de kommer ju redan med ett lock (jag sköljde ur mitt drivhus med en svag klorinlösning och sedan sköljde jag ordentligt med vatten innan jag planterade)
  6. Sätt i plantorna ganska så tätt, det hjälper dem att klara sig, och bädda försiktigt men luftigt med ditt val av medium så att rötterna är täckta
  7. Spraya alltihop med vatten, alternativt med en mycket, mycket (!) svag gödning. Vissa säger att man skall vänta en vecka eller två innan man göder. Bebisarna är känsliga och en för stark lösning kan bränna de nya rötterna. Spraya lätt men ofta så fort översta ytan börjar torka ur, bebisarna får aldrig bli helt torra!!
  8. Lägg på locket på drivhuset eller sätt in krukan i en påse. Den första tiden 1-2 veckor skall det vara tätslutet och så nära 100% luftfuktighet det går. Spraya väggarna med vatten hjälper till att höja fuktigheten inne i drivhuset. Håll bladen fuktiga hjäper så att plantorna inte torkar ur.
  9. Ställ krukan i svag belysning, (70% ljus) typ knappt phal. belysning till att börja med.
  10. Efter några dagar kan du lyfta på locket och vattna. Med en super svag gödning eller rotstimulans (typ superdrive) om du vill. (Finns delade meningar om detta med...)
  11. Efter en vecka eller två kan du börja öppna och ventilera lite för att börja härda plantorna. Börja med en timme om dagen och förläng sakta öppet tiden så att du kan ta bort locket helt efter en månad.
  12. Temperaturen varierar beroende på vad du odlar, men generellt verkar 20-22 grader funka för de mesta och under phalaenopsis belysning.
  13. Ser du mögel vattnar du för mycket. Låt torka ur mer mellan vattningarna och behandla med antimögel medel om det behövs. Det gäller att vara med, det kan gå snabbt om det börjar gå illa. Släng alla döda plantor omedelbart så att det inte sprider sig.
  14. Om 3-4 veckor skall du börja se spår av tillväxt (om än långsam), antingen nya rötter eller blad.
  15. Efter 18-26 veckor skall plantorna ha härdats tillräckligt för att planteras ut i sina egna krukor, och igen sättas skuggigt ett par veckor innan de kan behandlas som vuxna plantor av samma art.
  16. Nu gäller det bara att vänta. Inom 1 - 4 år blir dina flaskbarn blomningsstora!

PS! I och med att våra flaskbarn redan kommer urflaskade så behöver vi bara oroa oss för att plantera ut dem så snart som möjligt - sedan ta hand om dem på bästa sätt.

Nyckelord: utplantering, Projekt Flaskbarn

7/9 -08

Utmärkt sammanställning! Ser fram emot fredagen när min flaska (förhoppningsvis) dyker upp.

8/9 -08

Jag instämmer med JonasA, en toppenbra sammanställning, som förenklar mitt första försök att odla flaskbarn
Dessvärre har jag redan stött på patrull
Flaskbarnens bädd, som består av egenhändigt plockad mossa, var så gott som klar, när jag fick en snigel i handen.
Mossan är plockad för ett par månader sen, den fick direkt efter jag kommit hem med den, ligga i ganska varmt vatten ,ca en halvtimma, så jag trodde den var `snigelfri´ nu
Den har fått samma behandling i dag, och det var då som jag upptäckte sabotören.
Även om det inte finns fler sniglar, i mossan, är risken desto större att där finns ett okänt antal snigelägg
Nu behöver jag råd ....fungerar torkad spaghnum som odlingsbädd?
Något annat som fungerar bättre?
Jag har plattor som jag monterar på, kanske det skall fungera, att klä botten i barnkammaren med sådant.
De små måste få komma till ro i sin bädd i kväll, så vad gör jag

8/9 -08

Torkad spaghnum fungerar alldeles utmärkt som odlingsbädd.
Bara att tuta och köra......
/Micke

8/9 -08

Jag tror du kan ta av den torkade spaghnumen (om du blöter upp den först ) Jag har bäddat ner mina i självplockad mossa som jag lagt i folioformar och sedan stoppat in i mini-drivhuset. Där får de hög fuktighet och sedan ska jag se om jag kan höja temperaturen lite också. Fuktigheten kan jag hålla på 80% men tempen brukar ligga omkring 22 grader.

8/9 -08

micke64 och Felixan, tack för snabba svar
Pust...tut-tut, nu ska jag bädda ner mina små

8/9 -08

For å være sikker på at det ikke er utøy i sphagnumen så legger jeg den i frysen i 24 timer, tar den ut i 24 timer og legger den inn igjen for å ta knekken på evt. egg i 24 timer. Dette har funket hver gang hos meg.
Vil også ønske dere alle lykke til med "flaske-barna" får håpe dere legger ut info og bilder så vi som ikke var med får lære noe også.

8/9 -08

Tack Anita
Nu ska jag ut och plocka rejält med mossa, sätta igång extrafrysen, och sen ska kassarna med mossa få vandra ut och in i i frysen ett par dygn
Tack för " lykke til med "flaske-barna" ", jag tror nog det kommer att behövas

9/9 -08

ingse - receptet på Atamon-blandningen?

9/9 -08

BILDER ! !!
Fint att du fick barnen i säng Gunsan!

Tackar. Jag ville lägga upp ialla fall summeringen av min forskning här som startpunkt så att alla kunde komma igång okej med sina flaskbarn. Vad bra att det var hjälpsamt. Lägg gärna till mer råd och tips allt eftersom.

Spaghnum mossa/vitmossa): Bra knep med att frysa den färska mossan Anita. Jag har också läst att när man blötlägger den torkade spaghnum mossan så är det bäst att bara använda så mycket vatten mossan kan dra år sig, om man läggen den i ett bad och sedan häller av vattnet så slänger du bort en del av mossans 'helande' egenskaper.

9/9 -08

Jag bad Equatorial Plants om lite råd och tips om hur vi skall ta hand om våra nya bebisar. Han skickade några sidor från en bok. Jag skannade in dem och ni kan läsa (på engelska då naturligtvis) här

9/9 -08

Tack för dokumentet med råd Valkyrie66! Har sparat in den och ska sätta mig lite senare tillsammans med ordlistan och läsa igenom alltihop.
Ingse: Tack för receptet! Det blir nu den 4:e duschflaskan jag gör i ordning. Har sedan tidigare 1 med vatten, 1 med 20-20-20 gödning, 1 med organisk gödning och en till katten - inställd på stråle istället för dusch

10/9 -08

Enligt punkt 8 i "Instruktionen" ska bladen duschas så de håller sig fuktiga. Hur stor är risken för mögel med tanke på att de just nu bor i en mycket fuktig miljö? Hur gör ni andra?

10/9 -08

Jag vågar inte duscha dem, det är alldeles fullt av kondens runt bädden.
Funderar om jag inte behöver `lätta´ lite på locket

11/9 -08

Jeg har gjort dette litt annerledes; lot de ligge i Atamonbad etter utflasking, så lufttørking en times tid før jeg plantet i små potter med spagnum. De små pottene plasserte jeg så i akvariet, hvor luftfuktigheten ligger på ca 90%. Siden har jeg dusjet mosen når den ser litt tørr ut, en til to ganger pr dag. Dette har gått bra tidligere, men denne gangen ser jeg at mine Phal. wilsoni sliter...

11/9 -08

Jag tar av locket några timmar varje dag, dushar lite försiktigt på mossan
innan jag lägger på locket igen. Bladen ska nog inte vara alltför blöta, uttorkning
av bladen ska ju hindras av den höga luftfuktigheten.

11/9 -08

Jag har problem får inte upp fuktigheten mer än 51% duchar varje dag och de står i vitmossa i ett terrarium om jag har leca kulor i botten jag sprayar även runt om. Topparna på 2 blad är lite torra nu. Ska sätta gladpack över lådan de står i se om det hjälper. Har istallerat en fläkt också.

11/9 -08

Maja: Med fläkten på kan det nog vara svårt att dra upp fuktigheten. Jag har locket på mitt minidrivhus och har haft 98% fuktighet och 22 grader utan att behöva spreja mossan eller plantorna sedan i fredags. Jag har bara sprejat innerväggarna lite grann ett par gånger. Alla utom phal. wilsonii ser bra ut, där har en del blad börjat se lite gulnade ut...

11/9 -08

Ok då ska jag stänga av fläkten och prova.

11/9 -08

MajaS: Ja, prova du det. Gladpack hjälper nog också. Jag har också fläktar till mina drivhus och jag tänkte sätta på dem om några veckor, efter att de blivit lite härdade. Jag planerade en vecka till med stängt lock eftersom min cattleya just kom i posten, sedan skall jag öppna ventilerna lite och under längre perioder varje dag i någon månad. Sedan tänkte jag sätta på fläktarna istället för att ta av locket helt till de har vuxit till sig lite. Jag inbillar mig att bebisarna kanske klarar sig bättre i drivhuset med fläkt än helt i det öppna... kanske är jag ute och cyklar?

Vad tror ni?

11/9 -08

jag måste nog botanisera efter ett sånt litet växthus.

11/9 -08

Mini-drivhus. Köpt på K-rauta för ca 65 kr tror jag det var....

12/9 -08

Mini-drivhusen finns även på Blomsterlandet och Lantmännens.

12/9 -08

Lycka till med alla småttinger !

12/9 -08

Det får bli Blomsterlandet imorgon då vid saltjöbadsleden. K-Rauta är lite längre bort måste hinna sätta ihop stoora växhuset imorgon när det ska vara bra väder.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av valkyrie66:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik